Казанлък решава за паметника на Бузлуджа с референдум

Годишно около 50 000 души посещават върха
Обновена: 19 сеп 2024 08:57 | 19 сеп 2024 08:53, Петър Бойчев
33
Казанлък решава за паметника на Бузлуджа с референдум
Снимка БГНЕС

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет, е внесъл предложение до кмета Галина Стоянова за провеждане на местен референдум на тема: "Храм – паметника  Бузлуджа – за и против управлението му от Община Казанлък".

От своя страна Стоянова е внесла в общинския съвет доклад за приемане на решение за провеждане на референдума на 17 ноември. Това стана ясно от специална пресконференция на общинското ръководство и ръководството на Консултативния съвет.

Стоянова акцентира, че целта на инициативата е не възстановяването на паметника в неговата идеологическа форма, а като архитектурен обект от национално културно значение. На въпроса как може собствеността на паметника на Бузлуджа да бъде променена юридически тя обясни, че това може да стане със заповед на областния управител.

Стоянова каза още, че са осигурени близо 7 милиона лева, с които ще бъдат възстановени покривът, страничните прозорци и изградени електрически и ВиК инсталации.

Към паметника има сериозен туристически интерес. Той е посещаван от около 50 хиляди туристи годишно и от 24-то място преди години в класацията на интересните архитектури, които са изоставени, през 2024 години вече заема пета позиция.

През 2011 г. държавата реши да прехвърли собствеността на паметника на БСП, но през 2017 г. служебното правителство на Огнян Герджиков си го взе отново с аргумент, че социалистите не правят нищо да я придобият. /БНР
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Първо заседание на ВСС за внасяне на кандидатури за нов главен прокурор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 час
До 29: комунистите по правило са най пропадналия слой на обществото: алкохолици, наркомани, роми и всякаква друга биомаса която си мечтае държавата да и дава пари, а тя само да вегитира като растение! Ако са искали това грозилище да се ползва имаха достатъчно правителства където те са били на власт или са били в коалиция и досега да го бяха възстановили 1000 пъти! Тях не им дреме за този клозет, че на данъкоплатеца Лида му пука? Оставете го природата да си го прибере и да се приключва вече!
29
1
 
0
 
! Отговори
Абе Радославе, преди 7 часа
какви са тия наркомани дето живеят на връх Бузлуджа бе? Какво ядът там? Или през деня са долу в градовете и селата, а вечер се качват горе да се боцкат? Айде по-сериозно, моля ти се. Мястото пустее, саморазпада се, ама "свърталище на наркомани", айде не пресолявайте манджата.
28
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 8 часа
До 25: къде въобще сравняваш Шипка с това сборище на наркомани, ЛГБТ *** и всякакви други биологични отпадъци? Това комунопитеците сте ампутирани с бензинова резачка от мозък! Никой дума не е обелил за Шипка, но комунопитека веднага трябва да нададе вой, че ако му сринат наркокомуната щели да последват и паметници, ако този клозет беше от някакво значение БСП през всичките години когато са били в управлението щяха да намерят пари за ремонта му! То на вас не ви дреме за него,че на нас ли?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
ако му сас тури двегател от запорожка мое да си джиткаме с него из космоса за кеф
26
0
 
1
 
! Отговори
gosh преди 9 часа
Да ви ...... днес
25
2
 
2
 
! Отговори
joreto преди 9 часа
Абе простаци, Шипка и нея ли ще бутате
24
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 9 часа
Че той Казанлък има ли 5000 референдумаджии
23
0
 
2
 
! Отговори
жорето преди 9 часа
Нерде казанлък, нерде бузлуджа
22
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 10 часа
Този паметник е построен с труд и средства от цяла България.Защо само Казанлък ще решава съдбата му?
21
8
 
5
 
! Отговори
БУТАЙТЕ... преди 10 часа
тая стара соц- тоалетна!НИКОЙ НЕ ДАВА И 5 - ПАРИ ЗА НЕЯ....ХАХАХА....само ще гледат да ги откраднат, ако са държавни....!!!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Ремонтът на Летящата чиния ще глътне десетки милиони.Ако ги даде община Казанлък-моментално ще фалира и после ще ядат чинииКакво ше решаваш тш..Щом нямаш пари ,ти нямаш право да решаваш.Ша вземеш решение,па после ше избегаш...
19
3
 
9
 
! Отговори
до Ели преди 10 часа
В София може да ходят на алкохолен-чалга туризъм, но в останалите краища на страната има и какво да се види.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
сградата и навремето беше неизползваема, всичко е в мрамор, студено и усойно дори през най-горещите дни, никакъв уют, но интересна като летяща чиния, НЛО
17
9
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 11 часа
Този строеж ще глътне милиарди. Просто някой иска да открадне 7 милиона. Мястото е с изключително корав климат и покривът и прозорците ще трябва да са наистина добре закрепени и направени. След това ще трябва да има денонощна охрана, която евентуално може и да се издържа от входни билетчета, които пък няма как да се продават ако не се оправи вътре. Последното може да си го позволи само Путин ама след 20г като се съвземе от войната.
16
6
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 11 часа
По стара българска традиция трябва да бутнем всичко от социализма, дайте го на някой частен инвеститор да ви го бутне и да направи спа център.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Може да е строена при соца,но няма неговите символи-сърп и чук.Това е архитектурно бижу.
14
9
 
4
 
! Отговори
А нали комунягите преди 11 часа
са много отговорни, съзнателни и патриотични, защо не си искат паменика и поддържат ? Ревнали за размахващия пушка болшевик на средата на София и стачкуват против събарянето му, а за собствения си монумент на ги е грижа, за чуждото се тръшкат, а собственото си не искат БОКЛYЦИ !
13
9
 
7
 
! Отговори
Социаглиcт преди 11 часа
Бoмби фишеци и бутай! Миналото няма да върнете, пари от стария пропукан бетон няма да изкарате. Най много да падне на главата на някой заблуден турист.
12
6
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 11 часа
Това е национален символ, не е на Казанлък
11
6
 
16
 
! Отговори
Забележителен обект преди 11 часа
Забележителна структура, сравняват я с Операта в Сидни, Статуята на Свободата, Христос Спасител в Рио и Айфеловата кула по значимост!

Спонсорирани публикации