Почина легендата на световното кино Ален Делон

Звездата издъхна в имението си на 88-годишна възраст
Обновена: 18 авг 2024 09:38 | 18 авг 2024 09:21, Петър Бойчев
113
Почина легендата на световното кино Ален Делон
Снимка БГНЕС

Френската кино легенда Ален Делон почина на 88-годишна възраст. Децата на звездата - Ален Фабиен, Анушка, Антъни, съобщиха за кончината на баща си, предадоха световните агенции.

Неговата филмова кариера предизвика революция в киното във филмите на Клеман, Мелвил и Висконти.

Най-известните роли на Делон са „Роко и неговите братя“ (1960), "Гепардът" (1963), „Самурай“ (1967), „Басейнът“ (1969), "Борсалино" (1970), "Червено слънце" (1971), „Двама в града“ (1973) и много други. Той остава символът на френското кино.

Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре и др.

Ален Делон е носител на наградите „Сезар“ за филма „Нашата история“ и почетната награда на Международния берлински кинофестивал. Той е един от малцината западни актьори, чиито филми бяха показвани отвъд Желязната завеса, спечелвайки му огромна слава в страните от бившия социалистически блок.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Здраве
Как да се справите с глада за сладко
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Riposare in Pace.
92
0
 
5
 
! Отговори
Wow... преди 3 седмици
Никога не бях поглеждала как изглежда сина му от немската певица Нико, който Ален никога не признава, но майка му осиновява и отглежда. Това е било всъщност единственото му дете донякъде наследило неговата красота! Няма никакво съмнение, че му е син. Дори зъбите му са същите. Толкова тъжно... Той искал да види родителите си заедно след като почине, а е изоставил собственото си дете и не се е виждал с майка си 30 години защото тя го е отгледала. Анушка има негови черти, но не стоят добре на жена.
91
0
 
6
 
! Отговори
Айляк преди 3 седмици
Да продължим с партньорите на Делон в киното - Бриджит Бардо, Ингрид Бергман, Омар Шариф, Жана Моро, Урсула Андрес, Питър Фонда, Мишел Галабрю, Натали Делон, Натали Бай, Мирей Дарк, Морис Роне, Кърк Дъглас, Шърли Маклейн, Жак Перен, Мишел Буке, Терънс Хил, Стефан Одран, Терънс Стамп, Джулиано Джема, Ан Маргрет, Джейн Бъркин, Жан-Клод Бриали, Ванеса Паради, Мариан Фейтфул и т.н... Не е зле, ъ? Май само със София Лорен не е играл...
90
0
 
25
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
Не беше "син балон", а велик артист, французин, мъж и човеколюбец. Подкрепяше Льо Пен, беше френски националист и затова повредените не искаха да му дадат Сезар, но французите ги принудиха. Пълен антипод на чучелото Макрон. Голям беше, няма да го забравим!
89
7
 
11
 
! Отговори
Синатра и Елвис преди 3 седмици
Поклон и вечно уважение към Бай Ален! Ние тримата с него сме най-великите е*ачи на 20 век! Сега ще трескаме сладураните на небето!
88
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Приживе той каза: "Знам, че ще напусна този свят без да съжалявам за него" И е прав..та има ли за какво да се съжалява? Навсякъде разюзданост, разврат, жестокост, лицемерие, апатия, фалш, неграмотност и т.н. Той искрено, до дъното на душата си обичаше животните, защото знаеше, че най-големият звяр е човекът!
87
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 3 седмици
Наричаш го "отявлен фашист", макар че най-вероятно изобщоне знаеш що е това фашизъм и по какво се различава от национал-социализма. Най-добре е да си дадеш сметка как се формира през последните години мисленето на средностатистическия българин вследствие на неразумната толерантност спрямо ромите и огромните бонуси, които държавата незаслужено им дава, като ги взима от нашия джоб. Ако в близките години дочакаме - не дай Боже - и наплив от мигранти, тогава ще те питам какви ще са нагласите в Бг?
86
0
 
39
 
! Отговори
Весо преди 3 седмици
Уникален актьор,един от секс символите на 20 век. Бог да го прости.
85
37
 
2
 
! Отговори
САТАНАТА преди 3 седмици
Един интригант по малко
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като малък акъла ми се взе от филма Бродът, тази с косата от ги
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако някой се интересува, днес по ТВ "Носталгия" от 16.00 ч. е обявен филмът "Лекарят", в който Ален Делон изпълнява ролята на хирург - главната роля. После след полунощ ще повтарят филма, от 00.50 ч. Аз съм абонат на А1 и хващам "Носталгия" по канал 166.
82
0
 
21
 
! Отговори
Айляк преди 3 седмици
Ето някои от големите звезди на св. кино, с които си е партнирал Делон - Жан Габен, Бурвил, Жан Пол Белмондо, Клаудия Кардинале, Жерар Депардийо, Лино Вентура, Катрин Деньов, Роми Шнайдер, Орнела Мути, Ан Парийо, Ив Монтан, Симон Синьоре, Ани Жирардо, Моника Вити, Вирна Лизи, Жан-Луи Трентинян, Антъни Куин, Джейн Фонда, Бърт Ланкастър, Чарлс Бронсън, Тоширо Мифуне, Армен Джигарханян, Леа Масари, Джанкарло Джанини, Джан Мария Волонте, Алида Вали, Франциско Рабал, Франсоа Перие, Пиер Монди и др...
81
0
 
40
 
! Отговори
Бог да го прости преди 3 седмици
Поклон!
80
0
 
44
 
! Отговори
Вечна му памет! преди 3 седмици
Наистина оставя ярка следа в историята на киното.
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не,Стефан Данаилов беше по подобие на Ален Делон! Българския Ален Делон!Такава роля му избраха още едно време и така до края на кариерата му !
78
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Казваха на Стефан Данаилов българският Ален Делон, а не обратното!Първият филм който гледах с него като дете беше Зоро, тогава Делон беше мега звезда. Колко тъжно, че е починал на рождения ми ден...:((( Легенда.
77
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Френският Стефан Данаилов...
76
3
 
42
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Страхотен актьор, имал е късмета да играе страхотни роли в стойностни филми и няма нишо общо с днешните "звезди". Да почива в мир.
75
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БОГ да го прости и светъл път нагоре! Превъзходен актьор,земен човек и много нормален за разлика от многото холивудски извратеняци! Преди няколко години,виждайки какво се случва във Франция и Европа, Делон с огромна болка сподели,че това не е неговия свят и не е света, в който иска да живее! Дано отиде на по-доброто място,той заслужава това!!!
74
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вечна му памет.Отиде си една от най ярките емблеми на Франция.Луи Дю Фюнес,Жан Маре,Джони Холидей и плеяда оставиха следа в живота на Франция.Направи ми впечатление биографията му.Живеел в затвора или около затвора бил свидетел на гилотинирането на известен политик.Тук в България такова нещо като наказание на политик че краде или нанася непоправими щети на страната Няма.Ким Чен Ун ги растрелва със зенитно оръдие,Китай масово екзекутират политици по стадоните .Толкова варарско но възпитателно.