Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Снимка на деня
Времето днес: Жълт код за 11 области за валежи и градушки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
26
 
! Отговори
До 69 преди 2 седмици
А да ви е минавало през акъла случайно че Русия съвсем съзнателно допусна това в Курск да се случи? За Русия има само ползи в дългосрочен план. Светът гледа на Украйна като на агресор, а не като на жертва. Освен това фронтът се разтегли със 700 км и това забърза офанзивата за овладяването на цял Донбас. Като дойде време, Русия ще си вземе Курск обратно.
80
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахахаха, извънземните го свалиха! Обвете им война. Запада е абсолютна пародия.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
дотолкова ли не уважавате себе си, че използвате такъв про сташки език, всичко това можете да го напишете на нормален български език
78
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самолета се е ударил в крадена руска пералня.
77
1
 
10
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Сега някой руски пилот ще вземе голямата награда за първия свален самолет и ще опраеи живота на семейството си чак до пенсия.
76
1
 
9
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
ами 1 милион долара са си паре еле токо беше обявил путин за пръвио свален ф-16
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кеф ми е да имитирам нервоатлантите. С техните камъни по техните глави.
74
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И ние сме платили милиарди за падащи самолети.
73
5
 
32
 
! Отговори
До 52 преди 2 седмици
Много точно казано, самия факт че Русия успя да удържи добре обучена и добре въоръжена армия от 600,000 души и малко по малко да я докара до полуразруха е доказателство за превъзходството на Руската военна стратегия. Без съмнение има над 100,000 жертви от Руска страна, но Украинските жертви на военен персонал се изчисляват към 1 милион души до момента, а оръжията за 420 милиарда долара, които получиха от 40 държави, в голямата си част са унищожени. Това става и с Ф16 сега. Закономерност.
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Черна кутия нема ли да видим кой го свали :)))
71
3
 
18
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Преди две седмици излезе док.филм за това, как се готвят пилотите на Су35 за Ф16. Та там единпилот с над 500 бойни полета каза, че готвят изненада. Водещия го пита, каква, но се оказа тайна. Все пак пилотът намекна, че са оборудвани с нови ракети, от които не може да се избяга с противоракетна маневра. Възможно е точно това да е и станало-узстреляна ракете ВВ от Су35, опит за избягването и и бам.
70
1
 
12
 
! Отговори
До 69 преди 2 седмици
Калпава то е опорката.
69
2
 
19
 
! Отговори
Гледайте преди 2 седмици
Днес руското воено министерство ще даде пресконференция с видео и факти за свалянето на Ф 16.Ракетата е въздух въздух.
68
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аве kAпейки тия самолети са дадени за бойни условия и за да бъдат унищожени ве. Това е бойна техника не е като да си дам колата на приятел и оня да внимава да не я удари ве kAпейки? Аве kAпейки, самая могучия може ли да си уварди границите поне да не влиза куцо, кьораво и сакато и да им тероризира населението ве kAпейки? Аве kAпейки, а колхозниците направиха ли си черноморския флот пак надводен след като урките им го направиха подводен ве?
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американски гнили таралясници.
66
2
 
24
 
! Отговори
Калашников преди 2 седмици
Тъпите урки никога няма да се оправят със скапаните натъпкани с излишна електроника 16 ки !
65
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Невъзможно! Ф-16 не може да бъде свален! Историята не помни подобен случай! Това е руска пропаганда. Отстъпват главоломно и се чудят как да лъжат за успехите си. Този суперджет няма как да бъде свален! Още по-малко от скапаното руско пво. Вероятно са някакви спекулации.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направо генерална излагация. Фъ-шилнайсит не струват пукната пара. Ръждиви стари железа.
63
2
 
21
 
! Отговори
Не ще да е от ПВО преди 2 седмици
В други източници се указва, че инцидентът е станал при Голямата ракетна атака, която направиха руснаците с/у Окраина на 26 август. Беше хубаво и в статията в ДНЕС да се каже това нещо. За онзи ден на атаката вече се изказаха анализатори, че Укр. ПВО практически не е действало и почти нищо не е свалило и за това Киев и други градове получиха сериозни поражения........ Тъй че едва ли ПВО е ракета е треснала тоя самолет
62
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пропагандата толко е зле,.че не знам вече. Приятелски огън ще кажат, няма да признаят че Руснаците са го свалили. Целия свят вече знаем, че руснаците замерват Ф16ките с прашки и камъни няма начин те да са.