България – троянският газов кон на Русия

Красен Станчев пред Dnes.bg: Размаханият Първанов пръст срещу Газпром е съгласуван с Москва
28 апр 2009 12:16,
120
България – троянският газов кон на Русия
Снимка: БГНЕС

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Слагай феса и шалварите и марш в Турция!
58
0
 
0
 
! Отговори
pro7 преди 15 години
Наистина си профан. Потвърждаваш тезата ми и се пенявиш. И се научи на правилен Български, или си го забравил? И още веднъж за бавно разбиращите - американските долари не се котират или не както им се иска на " братята американци" за това са всичките проблеми. Те и сега ит после ще си печатат доларите - клишетата са си при тях. Толкова за неразбиращите , ако пак не си разбрал питай.
57
0
 
0
 
! Отговори
A T A K A преди 15 години
Бесило за Русия !!!!!!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ТУРСКИТЕ ПРОВОКАТОРИ, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПОД БЪЛГАСКИ ИМЕНА - КАЛИН, КОНСТАНТИН, ЦЕЦА И НЕЗНАМ СИ КАКВО. ДА СИ ЛАЯТ ПО РУСИЯ ИМА ЗА КАКВО, СКАПА ИМ 500 ГОДИШНОТО ИЗДЕВАТЕЛСТВО НАД БАЛКАНИТЕ.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Иван Костов ще спаси България от червените кхмери в БСП!! *** обратно в Камбоджа !
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е враг на всички българи, освен мухлясали пенсионери-комунисти !!
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прав си за ***! Ама не е само той за ТРЕПАНЕ! Даже си мисля, че ако се почне да се трепят тия дето си го заслужават ж БГ ще ни се наложи да внасяме патрони!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От много време насам се убеждавам че във форума е пълно с турски провокатори!
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ КАК МОЖЕ ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ ИСКАШ 50 ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО?! А КОГА Е ИМАЛО РУСКО БЕ? ТУКА РУСНАЦИ ИДВАХА САМО НА ВАКАНЦИЯ, ПРЕЗ КОМУНИЗМА И ХИЧ НЕ МИ ГО СРАВНЯВАЙ С РОСТВО ТОВА ВЕЧЕ Е МАНИПУЛАЦИЯ. А ЩОМ ХОДИШ ДО ТУРЦИЯ ЧЕСТО СИ НИ ЯСЕН, ПОВЕЧЕ НЕ КОМЕНТИРАЙ. ВАШАТА МЕЧТА ДА СКАРАТЕ БЪЛГАРИТЕ И РУСНАЦИТЕ Я ОСЪЩЕСТВИХТЕ, СИГУРНО СЕГА ЗА ВТОРИ КИПЪР МЕЧТАЕТЕ
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Иван Костов виновен за Южния Поток !
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, хора, как забравихте ли за нашите "славянски братя" - руснаците!?!!Не помните ли, че ние българите сме били дръпнати, кривокраки, и малко наброй, когато "славяните", братята, са ни претопили, като обаче са запазили името!! Ами да, не звучи ли логично??!? Нищо, че въпросните "славяни", не са оставили и един артефакт, докато траките живяли векове по-рано са оставили невиждано наслество.. нищо!!!Вие си вярвайте на тези глупости и бъдете "братя" на руснаците, докато те всячески гледат да точат от българските братски данакоплатци!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Турция няма място в ЕС, е заявил френският президент Никола Саркози, добавяйки, че ако разширяването на организацията продължи, това ще я разруши."
47
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 15 години
40- до 44 Приятел... аз съм слушал химна на БГ и сам настръхвал и ще продължавам да настръхвам, обичам си тая красива БГ , от която всеки гледа да открадне нещо да използва и захвърли, но 50-те години РУСКО РОБСТВО... бих ги заминил с 50 Турско . Често ходя до Турция и отношението на хората там към нас изобщо не е като насажданото 50 години... лошо отношение.. а руснаците.. ГАДНИ , ЗАВИСТЛИВИ.. презрителни.. не ми ги хвалете тези *** пияни ( ВСЯКО ПРАВИЛО СИ ИМА ИЗК. И СЪМ ДАЛЕЧ ОТ МИСЪЛТА, ЧЕ ТУРЦИЯ Е ДПС. ДОГАН Е ЗА РАЗТРЕЛ ЗА НИЩО ДРУГО !!! )
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да живее Русия! Бесило за соростуцията
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ei balu4e, kva Turciq kvi pet leva be, Rusiq e 6estata ikonomika v sveta, kvo 6e mi dava6 sravnenie??
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 40 е доказателството,хората които плюят по Русия искат ново турско робство и симпатизират на турците. НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ТУРСКИ ПРОВОКАЦИИ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ
43
0
 
0
 
! Отговори
бат ти Тонко преди 15 години
Аман от профанчета!А бе ахмак, знайш кво пречи ЕУ-то на чичо Сам и евреите? Ни знайш! Щото им попречиха, да си пускат печотницото за доларчета, когато си поискат и колкото си поискат, щото останалите са балами и нищо не разбират от финанси и кредит, нали?
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От Турция нищо не искам! Оттам даже цимента с който се строи в България се оказа некачествен и токсичен!И я си представете какво ще стане в ЕС ако приеме Турция - мюсюлманската държава ще има най-голямо население - 70 милиона и най-голямата армия в ЕС - затова и Франция е твърдо против приемането на Турция в ЕС!
41
0
 
0
 
! Отговори
atanas_1941 преди 15 години
Всичките тези договори и най-вече този с АЕЦ Белене са същата простотия както великите строежи на социализъма- Кремиковци, радомир, Русе, заводите за електрониката, Прама и много други *** заводи. Затова сега се чудят какво да го правят това Кремиковци. Същият воденичен камък ще ни увисне години и столетия на шията, ако тези проекти се реализират.За тези престъпници, *** това няма никакво значение.
40
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 15 години
Тези лафове за.. Руснаци - братушки... приятели, ги говорете на комшиичетата си комунистчета. НЯМА ТАКОВА НЕЩО !! Братя са им само Гоце и серГЕЙ-чо . Аз предпочитам турци (миусолмани) от колкото руснаци , отидете в Турция да видите за какво развитие става ръпрос , как се работи.. неможем да ги стигнем скоро хорицата, а "братята" руснаци само гледат да те прецакат и да пият водчицата. Комунистите в затвора, руснаците в сибир и ние да гледаме на запад иначе още не 20 ами 120 години няма да се оправим.