Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
0
 
! Отговори
До Megan преди 15 години
Много си зле, кака.Ти отде го познаваш тоз образ Дянков2 Да не си му прала гащите? Ерудиран и нам си къв бил...Хора, този човек е най-малкото съмнителен. Да изостави кариера и жена и да дойде да гони дивото... От милост на Щатите към нашта скромна република. Имайте малко здрав разум, моля.
264
0
 
0
 
! Отговори
Niko преди 15 години
Гласувал съм за ГЕРБ, Симеон Дянков ми е симпатичен, но не съм сигурен дали е по-добър от Костов!Щом е спечелил стипендия в Питсбърг сигурно е кадърен, но така като му гледам автобиографията ми се вижда доста бързо дръпнал напред след 4 год. обучение в САЩ - веднага в Световмната банка.Защо си мисля, че жена му му е дала здрав гръб и връзки зад океана??!!Който и да е, очаквам резултати!
263
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
...само да си довърша : Та , драги *** , дето мноого разбирате от финанси - когато Костов пое държавата средната заплата беше 3(три) долара , толкова я оставиха Бойковите кукловоди . Къде беше тогава тоя финансов курифей(я) ? Къде беше Симеон-Хасан и ГНойко ?Бойко поне се знае къде е бил - в орбитата на СИК и на Гоце .
262
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Костов, разбира се!Не искам слуги на Световната банка в България!
261
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
Ози , датайбъ в *** парче .За другите проГнойковци - такива даровити емигранти ги видяхме при Симчо Хазарта , те крадат с милиарди като обръщат долари в евра , точно преди долара да се срине , а Бате Бойко по телевизията с брадичка Симеон-Хасан обяснява - ,,Вижте какви чудеса правят нашите момчета в Лондон" .Обаснява за чудесата , дето хлъзнаха близо 2 милиарда само с една врътка в джобчето на Симеончовия син - Кардам ли беше , Кардан ли беше , или просто Хл...
260
0
 
0
 
! Отговори
Cyrex преди 15 години
Защо няма бутон "ДA BИ *** MAЙKATA И НА ДВАМАТА"???
259
0
 
0
 
! Отговори
Megan преди 15 години
Как Костов??? Бойко да не е луд да го сложи министър на финансите. Това ако стане просто ще бъде голяма грешка от страна на ГЕРБ. Докато Дянков е много ерудиран и уважаван човек. Евала му правя. Такъв министър ни трябва на нас
258
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
nai dobre nikoi ot tqx dvamataa
257
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Браво на г-н Дянков, че така добре познава западните и световните икономически процеси. Ако въобще някой от великите западни икономисти можеше нещо, то сега нямаше цял свят да им тъне в кризата. В кризата, предизвикана от тях. Костов поне е показал, че може да издърпа държавата ни от криза. Не ни трябват хора, правещи кризи, а хора, избягващи кризи, и знаещи как да ги преодоляват. Провал е да си част от тия икономисти, благодарение на които цялата Земя е в криза. Че и да се хвалиш с това...
256
0
 
0
 
! Отговори
Nick преди 15 години
Kostov ne trebva da stava podchinen na prostaka Boiko. Tvarde e umen da zaema post, v koeto i da e bulgarsko pravitelstvo. Neka kontrolira neshtata ot razstoqnie v stil Dogan.
255
0
 
0
 
! Отговори
Ози преди 15 години
От трън та на глог... Крадец Станишев го изгонихме та сега по-добър крадец Костов... Ще е УЖАС
254
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Не Костов, а жена му управлява неговите дeйствия, движения и помисли. Работата е сериозна..
253
0
 
0
 
! Отговори
nikoi преди 15 години
KOSTOV DA OTIDE NA RAZVIGOR
252
0
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
po-dobre Kostov , otkolkoto niakakvo masonche s proamerikanski ubejdenia!
251
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
tova glasuvane na dnes.bg e nerealno , kakto beshe i za rashidov vs. dimitrov
250
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
tova glasuvane na dnes.bg e nerealno , kakto beshe i za rashidov vs. dimitrov
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
В никакъв случай Костов! Ще бъде обида за избирателите.Ако беше за Костов, друг щеше да бъда вотът.
248
0
 
0
 
! Отговори
Донка Жечева преди 15 години
Костов е земен жител.Дянков е друид.
247
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Дръж се kat. Аз вече повърнах
246
0
 
0
 
! Отговори
kat преди 15 години
Боже,чак ми прилоша като видях заглавието...как Костов да поема финансите??Това ще бъде върхът на абсурда....