Костов или Дянков? Кой да поеме финансите?

Борисов обяви фаворита си, но и сините се точат за поста
8 юли 2009 14:22,
286


Общо гласували: 6347
Иван Костов
22%
Симеон Дянков
78%


Новият кабинет все още не е обявен, но спекулациите за неговия състав набират все по-голяма сила.

След като стана ясно, че двама души се борят за поста министър на културата, днес в центъра на вниманието поставяме един от най-важните постове в страната – този на финансовия министър.

Бойко Борисов вече обяви, че неговият финансов министър ще бъде Симеон Дянков – икономист от световната банка и автор на антикризисни програми в много страни по света.

Сред привържениците на Синята коалиция обаче упорито се носи слух за амбициите на лидера на ДСБ Иван Костов да заеме поста министър на финансите.

Костов вече е изпълнявал тази функция в началото на 90-те години.

Засега другите две спрягани за сини министерства са социалното и правосъдното ведомство.

Ключовият въпрос е до каква степен са готови на компромиси и преговори представителите на ГЕРБ и Синята коалиция.

Днес лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че няма да се стигне до извиване на ръцете на ГЕРБ, но в същото време не отрече, че сините се точат за министерски кресла.

До този момент все още поста на финансовия министър не е подлаган на публични дискусии, но с оглед на прекомерните сходства в икономическите програми на ГЕРБ и Синята коалиция не е изключено именно това да е една от позициите, за които сините да преговарят.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света.

Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Икономическата програма на ГЕРБ.

Иван Костов има висше образование по политикономия от ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), по-късно завършва и специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“ в СУ Климент Охридски. П

През 1983 защитава дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки.

През 1992 година става доцент в катедра Теория на пазарното стопанство на Стопанския факултет.

Костов е министър-председател на България в 84-то правителство (1997-2001).

Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България (ДСБ).

Икономическата програма на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 15 години
Вие наистина сте ЛУДИ, или и НЕнормални !!!КАК си представяте Костов да е министър, а мутрата мафиот БОЙКО Борисов да му е ШЕФ ???????!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА се опита момчето. ЛОШОто е, че много други постове ще бъдат дадени на на стойностни хора, а на мутри, кучкари, милиционери ..............
244
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 15 години
Ве наистина сте ЛУДИ, ли и НЕнормални !!! КАК си представяте Костов да е министър, а мутрата мафиот БОЙКО Борисов да му е ШЕФ ???????!!!!!!!!!!!!!!!!!
243
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
In 1997, Simeon Djankov participated in a World Bank enterprise restructuring project in Georgia. For the next year, the project surveyed most of the manufacturing enterprises in Georgia, identifying those with good export opportunities.Since 2004, after the Rose Revolution, Simeon Djankov has visited Georgia frequently and worked with the government on reforming the business environment. Zurab Nogaideli, prime minister between 2005 and 2007, won a Reformer of the Year award in 2007. Djankov has worked closely with Kakha Bendukidze, the main architect of Georgia's economic reforms
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Тоя Дянков е американска ***. Прилапал някава буля която работила в световната банка на САЩ, че тя го уредила и него там. От 1997 до 2005 работи като консултант на Световната Банка на САЩ в Грузия. Една просперираща държава. Явно изпълнявал поръчки човека.
241
0
 
0
 
! Отговори
kym dilema преди 15 години
koi e negramoten ? : ) ako tui e negramoten 4ovek zna4i evala :) minaliq da ne go obsyjdame toi otide v kanala , no neka toz da e mutra i da raboti v nai-golqmata finansova organizaciq v sveta na rykovodna dlyjnost ... Neka Byde Tishina e izre4enieto za vsi4ki zavistlivi kretencheta :)
240
0
 
0
 
! Отговори
ДИЛЕМА преди 15 години
Крадливия *** или Неграмотната Мутра - ето това наисина си е дилема ?!?
239
0
 
0
 
! Отговори
zhalko преди 15 години
дянков е някакво юпи, не съм го виждала преди това, но го гледах в панорама на бнт 1 - Николай Василев и някъв от бсп го направиха на нищо... бойко е неук и леко гулавичък, надявам се Дянков да е някаква скрита лимонка, ама се съмнявам, а за Костов - пази Боже!... изобщо ня мога да си представя как ще се оправямя с Бойко и сие...
238
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Отдавна е известно че теорията на ПАЗАРНОТО СТОПАНСТВО е всъщност теория на ПАРАЗИТНОТО СТОПАНСТВО.
237
0
 
0
 
! Отговори
Всички за Бойко преди 15 години
каква радост цари сред простолюдието, най-после някой дето е *** колкото тях ще управлява
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Батко ви Пацо Орешарски е най-големия ... Той трябва да е !
235
0
 
0
 
! Отговори
dragko преди 15 години
Пиши на български бе, ***!
234
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 15 години
Тоя Дянков е американска ***. Прилапал някава буля която работила в световната банка на САЩ, че тя го уредила и него там. От 1997 до 2005 работи като консултант на Световната Банка на САЩ в Грузия. Една просперираща държава. Изобщо трагедия.За Костов без коментар
233
0
 
0
 
! Отговори
salqm преди 15 години
DA WI GO SLOJA W ANALA NA WSI4KI
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
NITO EDIN OT DVAMATA !
231
0
 
0
 
! Отговори
dragko преди 15 години
Милко Калайджиев-най подходящ.
230
0
 
0
 
! Отговори
dragko преди 15 години
Дянков е млад,умен,некомпрометиран с големи възможности.Не случайно е работил досега на тази длъжност.Костов е стар компрометиран крадец,все още дължащ неплатени акцизи на Държавата.А като политик-до каквото се е докоснал го е разрушил.Тва е най-мразения политик в Държавата.Така че даже повод за сравнение не би бил уместен.
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
СЛАВИ ЗА ПРЕМИЕР!!!
228
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 15 години
По-добре да е Котов. Той е специалст по корупция, кражби и източване на държавата. Тъкмо Бате ви Бойко ще си напълни гушката. И всички следи ще бъдат покрити. Църен Ванчо ги умее тия неща.
227
0
 
0
 
! Отговори
до Костов преди 15 години
Костов батка аре недей..... може да пием вода, но не пасем трева :)
226
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 15 години
Костов е най-успелия политик в България,колкото и да не ви се иска комунистически мекерета!