ЕК размаха пръст: В България уличните убийства продължават

Слабите присъди за корупция все още бият на очи
20 юли 2009 21:42,
33
ЕК размаха пръст: В България уличните убийства продължават
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия иска от България специални звена за борба с корупцията и организираната престъпност и нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Това пише в проектодоклада на ЕК, съобщава БНТ.

И докато най-големите критики отново са за липсата на воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, похвалите са за битките срещу злоупотребите с еврофондове, за работата на Инспектората към ВСС и функционирането на Комисията „Кушлев".

В България уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора, или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми. Обществото все още предстои да бъде убедено, че властите и политическата класа са еднозначно решени да прочистят системата, пише в доклада.

Сложността и формализмът на наказателното преследване е само по себе си основна причина за неефективността на съдебната система. То принуждава разследващи и прокуратура да се фокусират върху опростени методи, за да се сдобият с доказателства и да избегнат сложни разследвания, отбелязват от ЕК.

Въпреки изобилието от примери за корупция и злоупотреби в обществения живот, правоприлагащите органи не искат да поемат инициатива и изглежда чакат, докато някой административен орган изнесе данни за нарушения и едва тогава започват разследване. Липсата на инициатива се дължи до голяма степен на пасивното поведение и на ограничената политическа подкрепа за проактивен подход за борба със злоупотребите и корупцията, пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Кунчо преди 15 години
Не е необходимо да се търси там, където всички очакват(и виждат).Ал Капоне не бе опандизен за убийства, а за неплатениданъци.
11
0
 
0
 
! Отговори
Приказка от „1001 но преди 15 години
Не. Ахмед Доган няма да бъде наказан за дългогодишния рахат, който си позволяваше на гърба на простосмъртния данъкоплатец. Докато българинът си плаща данъците като поп, Доган си живее като Аллах.Колкото и да разследват имотите на Сокола, не било възможно да се докажат далаверите на лидера на ДПС, тъй като трудно можело да се стигне до реалните собственици на палатите. Подобни сделки винаги били изпипани така, че да няма нищо незаконно в тях. И се получава следното всеки знае, че, примерно, онова петзвездно хотелче е на Доган, придобито по не особено законен път, но си трае. И така Доганрахата още дълго ще продължава като в приказка от 1001 нощи.Неведнъж са подавани сигнали за разследване на Догановите сараи. Така например от ДСБ питаха как са придобити 5-те имота: на ул. Беловодски път в Бояна; в парк Лозенец община Бургас; в с. Дръндар община Суворово; СПА хотел Орфей община Девин; хотел Каза Домини в Рибарица община Тетевен. Отговорът на ДПС беше повече от нагъл: Доган е богат по душа и мисли за България.В момента тече разследване на НАП какви данъци и от кого се плащат за тези имоти. Повече от съмнително е например това, че сараите се водят собственост на името на 26-годишен младеж, който се е сдобил с тях (как?), когато е бил на 22-години. Да притежаваш подобен царски палат на едва ли не невръстна възраст, трябва или да си дете на Майкъл Джексън, или на принц Чарлз. Тук случаят не е такъв.Същият е казусът с хотела в Рибарица води се на една жена, напълно неизвестна на обществото. Тя го е купила през 2004 г., при това на цена около 7 лв. на квадратен метър. В крайна сметка проверка установи, че софийската резиденция на Доган е построена незаконно, но това стана още миналата година, а оттогава досега не са предприети мерки срещу Сокола.Въпросната сграда е имала ограничение за височина два етажа, а се извисява на цели пет. Никой обаче не обърна внимание на тази подробност, президентът дори определи случая като дреболия и далаверите на Доган пак останаха безнаказани.Още тогава обаче Бате Бойко се закани, че дойде ли на власт, ще сложи край на приказния живот на лидера на ДПС. Дали ще успеят да разкрият далаверите и дерибейства на вожда, или пак щастливият финал ще бъде в полза на главния герой, предстои да прочетем. Приказката сега се пише
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
От ЕС не само да ни дават акъл,ами и да се намесят по-осезаемо - да изпратят свои килъри да избият мафиотска пасмина и вкарат в затвора дорде има останал комунист!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Бойко дали си представя каква *** му оставят Доган и серГей ... ако бързо не се хване за работа народа ще го отсвири предсрочно ... българина вече не чака.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
А? КВО Е ТОВА СЕГА? ДА ОТГОВОРЯТ СТАНИШЕВ И РУМЕН ПЕТКОВ! НАЛИ УЖ ПРЕЗ 2005Г. ПРОМЕНИХА НК И НПК ЩОТО ОТ ЕС ИСКАЛИ. ТОГАВА ТВЪРДЯХА, ЧЕ СА ГИ ПРОМЕНЕНИ СПАЗВАЙКИ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС. СЕГА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ПРОСТО СА НИ ЛЪГАЛИ. НАЙ-НАГЛО. ПРОМЕНИТЕ ДОВЕДОХА ДО БЛОКИРАНЕ НА РАБОТАТА НА ПОЛИЦИЯТА. ЗАЕДНО СЪС ДВЕТЕ ПРОМЕНИ НА ЗАКОНА ЗА МВР. 4 ГОДИНИ ПОЛИЦИЯТА НЕ РАБОТИ ЗАРАДИ ТЕЗИ ПРОМЕНИ. КОЙ ТОГАВА Е ОТГОВОРЕН ЗА ТОВА? АКО И ТОВА НЕ Е ЗА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР...
7
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 15 години
КАК ЕК РАЗМАХВА ПРЪСТ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД КАТО ГОСПОЖА ТАЧЕВА Е ДОВОЛНАОТ РЕШЕНИЯТА НА СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА ! КАКВО Я ИНТЕРИСУВА ЗА НАШИТЕ ДЕЦА ЧЕ ГИ НАПАДАТ И ИЗБИВАТ НЕВИНИ ПО УЛИЦИТЕ ! НИМА ТЯ ИМА ДЕЦА ! ЗНАЕ ЛИ КАКВО Е ДА СИ МАЙКА ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Кунчо преди 15 години
Позволявам си малка корекция: в България няма корупция, само престъпност има.
5
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
абе тез кво искат от ЕКкак да има присъдикогато в БГ корупция и престъпност просто няма!кво да вземем да имитираме ли? :)
4
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
От ЕС повтарят почти буквално съответната част от програмата на Атака... ама иначе Атака били лоши...
3
0
 
0
 
! Отговори
germaneza преди 15 години
Dokato ne vlese bivschoto pravitelstvo "pod s troi s pesen na usta" v....pandelata,NIKOGA njama da VI vjarvat! Primeri...:Dogan,Ser-Gey,"simeonco"....Deljan Peevski,Emel,i "plejada driugi deza na komunisti"!!!Dano GO rasbere i "pojarnikarceto"....i VI otsrami pone malko???Uspeh!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Кунчо преди 15 години
Какви убийства, Бойко ще затвори убийците завчас. А Цветановще ги разпита и те всичко ще си кажат, ама всичко.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Не едно,а няколко трябва да са звената за борба .... и борбата да се води срещу бившето правителство....всички на СЪД...:(