Кабинетът отменя увеличението на здравната вноска от 8 на 10 %

От средата на годината чиновниците сами ще плащат осигуровките си
17 мар 2010 07:42,
321
Кабинетът отменя увеличението на здравната вноска от 8 на 10 %
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес правителството да отмени решението си от миналата сряда за увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 % от 1 април.

Това беше огласено в понеделник от вицепремиера Симеон Дянков, който съобщи, че след допълнителен анализ на финансовото ведомство, е станало ясно, че съществува по-добър източник за финансиране на здравеопазването – държавните служители да започнат да плащат осигуровките си сами.

Още по темата

Така заплатите им ще паднат с около 13 %. Мярката може да влезе в сила до средата на годината.

Засегнати ще бъдат около 150 хиляди души, работещи в публичния сектор, включително заетите по законите за държавния служител, за съдебната власт, за МВР и отбраната и въоръжените сили.

 За МВР обаче се търсят допълнителни начини за стимулиране на служителите.

Около 150 млн. лева се очаква да бъде общата икономия на средства – както от здравноосигурителни вноски, така и от социални вноски по Закона за държавното обществено осигуряване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
4
 
4
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Аз не мога да разбера, толкова ли сте наивни всички или просто такава е партийната повеля и трябда да се защитава на всяка цена?!Докато се дърляте държавни и частни служители, разбойниците от гербавото правителство подготвят мерки които ще ударят ВСИЧКИ!!! Майки, пренсионери, работещи по договор, здравноосигурени, всички!!!!!!!!!!!!
253
3
 
5
 
! Отговори
Любител преди 14 години
Явно темата се изражда в поредното противопостяване, държавни служители срещу частници. Може би това е идеята - взаимно самоизяждане. Та искам за попитам г-н Дянков - как се гледа дете с 400лв.??? Нека остане с такъв доход 2-3 месеца и друга песен ще запеее!!!!!!!
252
3
 
6
 
! Отговори
Колега преди 14 години
Дянков да намери начин бизнеса да плаща осигуровки на реалните заплати, да не се занимава с военни и полицаи. Между другото той ходил ли е в казарма?
251
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
Абе pegeЯвно имаш доста незнания как функционира администрацията за да станеш ДС трябва д аимаш стаж в администрацията на трудов договор където си плащаш всички осигуровки, като натрупаш 1-2 години стаж( за различните длъжности е различен стажа) ставаш ДС и тогава държавата ти плаща осигуровките тоест това са хора който са ценни! В общините има много хора на трудов договор - това че работят в администрация не ги прави ДС
250
6
 
5
 
! Отговори
Ben преди 14 години
Прав си е Дянков, а бюрократите и лежащите на гърба на данъкоплатеца ревнаха като разбраха че трябва да си плащат като всички. Комунистическите придобивки не са вечни
249
2
 
6
 
! Отговори
do преди 14 години
Ами ти като работиш часно със служебният си пищов, плащаш ли за това данъци. Само не казвай да защото си излъгал. Болшинството от тези със служебният пищов чукат часно и не плащат нищо на държавата.
248
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
242, нали знаеш, че болниците ХЕМ СА НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪЖКА, ХЕМ СА И ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА - с изпълнителни директори, бордове и к`во ли не още. ЕЙ ТАЯ НЕДОМИСЛИЦА ДА ПРЕМАХНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ама не щат, защото явно има далавера. И като за по-лесно, дай да им таковаме мамата на чиновниците, хем на народа очите да замажем, хем и нашето не се губи;)
247
5
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
Какво ревете пак взимате нещо а хората които са БЕЗРАБОТНИ и не получават обезщетение и социялни сами се осигоряват !На колко от вас им пукаше за тези хора пишех си тука а вие само се подигравахте откъде имам за интернет хак ви е сега доиде и на вас ред да си платите.Поздравления , Борисов !
246
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хаха, много си наивен... Ами, че подръжката я правят същите хора само, че струва на държавата 10 пъти повече, сменят се изправни части, правят се ненужни профилактитки... Министъра се изправя гордо и казва - намалихме бюджетните служители с 50 човека, но дали са намалили разходите никой не пита. И да ти кажа ли, тия 450000лв. разлика не отиват нито за твоя бизнес, нито за здравеопазване.
245
5
 
1
 
! Отговори
sameca преди 14 години
Кой за каквото учил. Ти какво си учил?Отговарям ти директно:Ами работи го не реви.Ако ги нямаше тогава преди 17 години тези привилегии и аз сигурно щях да се замисля.
244
2
 
5
 
! Отговори
Агата преди 14 години
До Леле-Мале: Явно и ти си от привилигированите държавни бюрократи, които чакат от нас "лежащите" да им плащаме дори и осигуровките.
243
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бачкаторе, всичките бакали са такива - независимо дали е кварталния магазин, или някоя от веригите - фалшиви "промоции", изсъхнали кренвирши киснати във вода и т.н. Понякога сват ми се завива от обикаляне да намеря нещо читаво, ама няма - и преди писах ТАКЪВ Е "БИЗНЕСЪТ". Него го слуша Дянков. Този "бизнес" е и енергото и ВиК и "консултантските" фирми, тези дето ремонтират пътищата и кои ли още не
242
2
 
2
 
! Отговори
Бачкатор преди 14 години
Прав си. Но за сметка на това, започвам да плащам по големи данъци, поддръжката вече е на професионално ниво /нямам сметка от аварии/ и в крайна сметка излиза по евтино. А полуграмотните техници, които досега да лапали пари за повредена апаратура, вече работят това за което за квалифицирани - като хамали.
241
5
 
3
 
! Отговори
високоплатен преди 14 години
Халал да им са парите за осигуровки. Ще се огранича малко, и няма да го усетя. Вместо 5 пъти, ще ходя в чужбина само 4 пъти годишно.
240
2
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 14 години
Прав си. Не ме подминават. Съдирането е яко. Работата е там обаче, че съдирането тряба да се отнася и до тъпите военни, защото не стига, че чрез моето съдиране се събират техните заплати, но и им спестяват съдиране на самите тях. Жив и здрав и ти, Старши!
239
2
 
0
 
! Отговори
Балин преди 14 години
Младежо, порастни и тогава коментирай, барабар Петко с мъжете. Скоро ще се притесниш обещавам ти!
238
3
 
5
 
! Отговори
Професионалист преди 14 години
Това е едно от малкото професионални неща, които се направиха в държавата напоследък. Сега разни бюджетни ще напуснат, част от квалифицираните ще работят и ще изкарват пари, тези които са се надценили ще *** гладни. В службите ще останал малко на брой, сравнително мързеливи и посредствени, но поне ще ни струват по малко.
237
6
 
5
 
! Отговори
Bogi преди 14 години
Прав си е Дянков-трябва да се премахнат остатъците от миналото на светлия комунизъм-идиотизъм. Всеки трябва да си плаща.
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Намаляването на бюджетни служители не винаги носи ползи на държавата. В една болница имаше технически персонал по подръжка, който и струваше под 50000лв месечно, в момента хората ги няма, а работата се пое от външни фирми на хора като г-н Бачкатор и това струва вече на болницата над 500000лв. месечно.
235
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Както всичко в България така и понятието държавен служител е изкелиферчено до неузнаваемост.Прави са тези който казват че на запад тези служители ползват подобни привилегии.Но там в категорията държавен служител влизат хората наети директно от държавата.А именно:Президент, министър председател,висши магистрати.Всички останали на който държавата плаща са бюджетни служители.Техни работодатели са МВР, МО,и т.н.Заплатите си те получават не директно от държавата а от бюджета на съответното М-во.