Кабинетът отменя увеличението на здравната вноска от 8 на 10 %

От средата на годината чиновниците сами ще плащат осигуровките си
17 мар 2010 07:42,
321
Кабинетът отменя увеличението на здравната вноска от 8 на 10 %
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес правителството да отмени решението си от миналата сряда за увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 % от 1 април.

Това беше огласено в понеделник от вицепремиера Симеон Дянков, който съобщи, че след допълнителен анализ на финансовото ведомство, е станало ясно, че съществува по-добър източник за финансиране на здравеопазването – държавните служители да започнат да плащат осигуровките си сами.

Още по темата

Така заплатите им ще паднат с около 13 %. Мярката може да влезе в сила до средата на годината.

Засегнати ще бъдат около 150 хиляди души, работещи в публичния сектор, включително заетите по законите за държавния служител, за съдебната власт, за МВР и отбраната и въоръжените сили.

 За МВР обаче се търсят допълнителни начини за стимулиране на служителите.

Около 150 млн. лева се очаква да бъде общата икономия на средства – както от здравноосигурителни вноски, така и от социални вноски по Закона за държавното обществено осигуряване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
5
 
6
 
! Отговори
Дядка преди 14 години
Станишев, върни се!
273
3
 
6
 
! Отговори
111 преди 14 години
За какво спорите бе хора. Беден ли е народа и ДС са бедни. Само 1-2% ще трупат богатство.
272
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 14 години
Продължение... Ако има постоянно текучество на ДС ПРОСТО НЯМА ДА ИМА АДМИНИСТРАЦИЯ!
271
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 14 години
До pegeСъгласен съм с теб но погледни класификатора на длъжностите иам служители който трябва да имат по 4-5 години стаж за да са държавни служители, както казах и по-долу тези който са по трудово правоотношение сами си плащат осигуровките а ако направиш преглед на администрациите ДС към трудово правоотношение са 60 на 40 ! Така че голяма част от администрацията и сега си плаща осигуровките! Идеята на бонусите е ДС да не напускат защото са квалифицирани за службата която вършат. ....
270
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като гледам какво прави Дянков, нищо чудно световната криза да е започнала от него, още докато е бил в Светоната банка.
269
3
 
5
 
! Отговори
Dedo преди 14 години
Тия щом и на пенсиите слагат данък, майка ни жална. По добре станишевци да ме оберат
268
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо се сещам за едно стихотворение....как българите колят българския народ така "както турчин не го е клал..."Следващия път гласувам за Доган! Ако доживея...
267
4
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 14 години
Сега ревете да сме едини а като ни почнаха нас си траехте !Кой както му изнася си пази търбуха .Сития на гладния не верва!Ще дойдете и вие на мястото на гладните и ще видите тогава какво е да не му пука на никои за теб.
266
1
 
0
 
! Отговори
pege преди 14 години
В случая трябва да се разграничават нещата ДС определен по закона за ДС или служител работещ в държавна администрация който също е ДС в зависимост от класификатора в който попада дадената администрация. За стажа не е точно така както си го казал защото за мл. експерт не се изисква трудов стаж, отделно от това ако си работил в една администрация и отидеш в друга стажа като ДС и досието ти се прехвърля в новата администрация.
265
3
 
7
 
! Отговори
Roko преди 14 години
За станишевци съм чел че са крали, тия ни обират пладнешки
264
1
 
5
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
Абсолютно си прав за това! Дори Теодора Захариева - тази дама, дето осъди държавата заради лекарствата за онкоболни - поиска да се запише в Закона за здравето и Закона за акцизите, когато се коментираше повишаването на акциза на алкохол и цигари - определен % от това увеличение - директно да отива във фондовете за здравеопазване. ТОВА ОБАЧЕ НЕ СТАНА! И аз ти ти можем да се запитаме - ЗАЩО?
263
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо се сещам за едно стихотворение....как българите колят българския народ така "както турчин не го е клал..."Следващия път гласувам за Доган! Ако доживея...
262
2
 
5
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Тези просто нямат представа откъде да започнат-махат се всички придобивки, слагат и данък на пенсиите, налог на брутната заплата. Така и станишевци не са ни обирали
261
2
 
8
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
На Mr. Дянков му е "изгоряло ухото" за България! Ще му свърши мандата и айде обратно в Америка. Ще му измислят и промяна в закона, та да си върне "вноските за здраве", дето уж тези дни е внесъл. Какво да прави тук - децата му са американски граждани и дори носят фамилията на американския си дядо. Дошъл е тук за малко, що да се не поупражнява!
260
5
 
7
 
! Отговори
Промяна преди 14 години
Да си изравни пенсионната възраст ! Не можем повече да изхранваме пенсионери на 45 години ! Няма пари в пенсионния фонд !
259
6
 
4
 
! Отговори
Ben преди 14 години
До baukolu: Бай кольо, явно и ти си носил червената връзка по пътя към светлото бъдеше на комунизъма. Просто всеки трябва да си плаща, а не да чака на гърба на другите
258
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблема със здравните осигуровки можеше да се реши много лесно и справедливо. 50 стотинки директен данък "Здраве" върху всяка кутия цигари щаеше да внесе в бюджета 600млн. лева годишно. Същото и с алкохола. Който вреди, плаща
257
1
 
2
 
! Отговори
chovek ot naroda преди 14 години
Pravia komentar na Bogi: Pravste che vseki triabva da si placnta,ima edna prikazka che niama Bezplaten obiad v tozi jivot.A koi cnte otgovori koga pravitelstvoto cnte poiska otchet na vsichki do edin novobogatacni po kakav nachin sa dobili tez Milioni i Miliardi??? Mafiiata e srasnata s Darjavata i sas tez vsichki jalki Ypravnici,vsichki sa edin dol Drenki,samo lajat i kradat balgarskiiat narod i go machkat po vsiakakav ydoben za tiax nachin.Dokoga cnte tarpim tova bratia balgari ?????
256
7
 
3
 
! Отговори
Dan до Балин преди 14 години
Вече 22 години държавата е употребявана и смятана за дойна крава от кой ли? Интелигентно момче си сам ще се сетиш... Аз съм от това поколение наречено експериментално защото всичко ми е ново докато свикна и се промени нещо, не искам децата ми да изживяват същото, а защо е татака ли?Ще ти подскажа, защото "НЯМА ПРАВИЛА НА ИГРАТА" сегашното правителство се мъчи да постави такива и за това го подкрепям. А това, че държавен служител ще отиде да РАБОТИ в частния сектор а не да ВИСИ не ме притеснява!
255
5
 
3
 
! Отговори
Urko преди 14 години
Ако и аз вземам една капа пари, безплатен транспорт,опинци, първа категория труд и 20 бонки да ме пенсионират на 45 ще осигурявам един взвод