1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ във Видин

Искат уволнение на шефа на Агенцията за оценка и акредитация
Обновена: 3 май 2011 07:01 | 2 май 2011 16:33,
154
1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ във Видин
Депутатката от Видин Любомила Станиславова. Снимка:gerb.bg

Корупционен скандал избухна в правителството.

За него алармира народната представителка Любомила Станиславова от ГЕРБ, която обяви, че държавни чиновници са поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище във Видин. 

Парите са били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения.

Поискани са от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарския технически университет във Видин, съобщи за Dnes.bg народната представителка.

„Именно от някои от тези хора са поискани пари, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение”, допълни Любомила Станиславова.

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов.

Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие.

Станиславова настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност.

Премиерът Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова.

Тя уточни, че чужденци са поискали да инвестират във висшето учебно заведение. Като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария.

"Проф. Панайотов има лекции в СУ „Св. Климент Охридски“, обясни пред Dnes.bg секретарката му.  Тя допълни, че „при първа възможност медиите ще получат становище по повод на обвиненията“ на депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
12
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
slojete snimki na tezi , koito sa iskali podkypa!
114
1
 
8
 
Отговори
фибс преди 13 години
Интересно? сигурно затова не признаха легитимността на Славянския, Бургаския свободен и купчина ВУЗ-ове? Интересно нещо е да се родиш в шантав свят, да те карат да учиш, за да слугуваш и накрая и да не ти признаят нищо? Колкото и да мразя намесата на разни външни тарикати в управлението ни, а то отдавна сме роби на такива, то за съжаление чужденците са прави - не малко аномалии има да си оправяме, за да се почувствуваме нормални хора, а не само робчета на мафиоти? Едно образование не е евтино.
113
3
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се открият медицински институти.
112
8
 
26
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
нямало корупция в герб,те са най-големите мафиоти
111
1
 
5
 
Отговори
kuv преди 13 години
VIDIN TEB GONI TEBE BE , STAVA DUMA ZA KORUMPIRANO PRAVIT. i PARLAM. sega po zakon KAKVA E PRISUDATA ZA 600 MLN. ? V BG, da go arestuv. kakto AVTOJAMBAZITE I DA GO GRUMNAT KOPELETO NEDNO I KRADLIVO I DA PO4NE DA SA OPRAYA Taya SH,,,,NA DUR,,jAVA
110
1
 
11
 
Отговори
? преди 13 години
Защо и Видин да с няма политехника? Е, ще се казва по-различно от Перншкия Европейски политехнически универстет, но на кого му пука? Важното е във всеки град със затхващи функции да открием университет. По предизборно време това хваща дикиш. А кой ще учи там, как ще се трупат знания и ще се взима диплома не е важно. Корупционните скандали се "откриват" само в утвърдени висши училища и институции, в новите таква "никога" няма.
109
2
 
15
 
Отговори
ами да преди 13 години
"Станишев е виновен "..?А защо не , не е ли и той ВИНОВЕН -всички са виновни за прехода от 20 г., без изключение !На кое място е ,най-квалитетния ни университет ...?
108
0
 
8
 
Отговори
ЗАЩО , преди 13 години
се пишат тези неща ,та само да ядосват ....народа ?
107
0
 
3
 
Отговори
idiolog ot bg преди 13 години
vazxishtenieto mi e ogromno kam varvarite vodachi na prehoda balgarski. barabar sas sindikalistite da gorat vav ada .
106
5
 
10
 
Отговори
стара песен преди 13 години
Всички знаем коя партия назначи всички началници, магистрати, съдии и чиновници. Адреса вече знай се, на Позитано....20.
105
2
 
7
 
Отговори
защо не , преди 13 години
Най-много риба се лови в...... мътната вода ...За 20 г. съсипия ,ни стана ....НАВИК да пълним големия чувал с кинти, за кратко време !
104
0
 
0
 
! Отговори
atanas преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

И тоя професор сигурно е от кръжеца на Гоце!
103
2
 
15
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
А за университета в Перник какви ли парички са се разигравали? И кой ли 'доктор хонорис кауза' е прибрал солидна част от тях.....
102
5
 
16
 
Отговори
левскар преди 13 години
Тия ГЕРБ откриха топлата вода ,че в НАОА на ВУЗ взимат подкупи,ами по-интересно ми е да ли пък и новият "Технически университет в Перник"си е платил а Бойко го откри и него а?Макар че незнам какви звучи Технически университет в Перник и Видин,.....ами там има само ***,без 8 клас с по две деца на 14 години е представяш ли си ако тези завършат Енергото ще фалира за няколко седмици!!!!!!!!
101
1
 
6
 
Отговори
до- 99 преди 13 години
Как се сети ?Голям майтап ,бравус,бравооо!
100
2
 
8
 
Отговори
:DDDD преди 13 години
Стига с тези университети, за смях станахме на целия свят, сигурно имаме към 100, а дипломата за висше оразование само тук не значи нищо. "Еврошвейцарски технически университет" хахахаха Сигурно е като този в Перник. Срам !
99
2
 
6
 
Отговори
култура ми/ни/ Янко преди 13 години
Срамувам се ,че И образованието ни в БГ е на толкова ниско ниво ,като знам че всички деца са ...НАШИТЕ ДЕЦА ,накъде отиваме ...и защо нищо не предприемаме ,а само ...реформи с които се отчита ..."дейност "?????
98
5
 
7
 
Отговори
киро преди 13 години
нищо необичайно !дайте нещо НЕОБИЧАЙНО примерно чиновник от министерство дари милион лева за лечение на болни деца!??а питайте ГОЦЕ ТРИПЕРА къде откри в ПЕУНИК университет ***!?
97
2
 
6
 
Отговори
аре преди 13 години
До 99: Евала :))))+10
96
0
 
6
 
Отговори
Бай Иван преди 13 години
в момента образованието е под всякаква критика, на университетите им се плаща за записан ученик, взимат всякакви, след това могат да записват с по1-2 като в някои университети може до 4-ти курс да стигнеш без взет изпит, стига да си плащаш таксите и протоколите, а това че учителите ги събират от улицата и не ги интересува дали ще те научат на нещо си е твой проблем