1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ във Видин

Искат уволнение на шефа на Агенцията за оценка и акредитация
Обновена: 3 май 2011 07:01 | 2 май 2011 16:33,
154
1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ във Видин
Депутатката от Видин Любомила Станиславова. Снимка:gerb.bg

Корупционен скандал избухна в правителството.

За него алармира народната представителка Любомила Станиславова от ГЕРБ, която обяви, че държавни чиновници са поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище във Видин. 

Парите са били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения.

Поискани са от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарския технически университет във Видин, съобщи за Dnes.bg народната представителка.

„Именно от някои от тези хора са поискани пари, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение”, допълни Любомила Станиславова.

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов.

Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие.

Станиславова настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност.

Премиерът Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова.

Тя уточни, че чужденци са поискали да инвестират във висшето учебно заведение. Като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария.

"Проф. Панайотов има лекции в СУ „Св. Климент Охридски“, обясни пред Dnes.bg секретарката му.  Тя допълни, че „при първа възможност медиите ще получат становище по повод на обвиненията“ на депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
5
 
Отговори
до 102 преди 13 години
Ама другото е много по-лесно ,научихме се на лесни пари и безотговорност....?И какво ще правим с ромите /ц....е /?
94
5
 
0
 
Отговори
един студент преди 13 години
До 91 ... това че се искат пари за един подпис е проблем ! Но ... това че ще издават незнам какво си дипломи ... ти това не можеш да го кажеш !!! Данебииии ... някои насила да накара децата или родителите да идат или да пратят децата си там ?!?! Аз също уча в частен вуз !
93
0
 
0
 
! Отговори
ДО .....99..... преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Това е найяготиният коментар за 2011 Г., ....браво ?Браточка ,не корегирай нищо ,....прав си ,и въобще не си излъгал !
92
5
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на нашата депотатка! браво на Любомила Станиславова!
91
6
 
11
 
Отговори
ББ преди 13 години
Станишев е виновен !
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

[6:18:38 PM] Kambez: Уважаеми Господине/Госпожо,Приложено Ви връщаме Вашата данъчна декларация за 2011 г. за корекция. Това се налага поради обстоятелството, че нямате право в колона Издържани лица да вписвате Правителство, парламент, президент, държавни и местни чиновници и няколкостотин хиляди ***!
89
0
 
11
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
До 94 Как да стане качествено висшето образование, като основното и средното го разсипаха от рИформи. То няма правителство, което да не се е изсрало и в образованието. От друга страна не можем да очакваме качествено висше в некачествена страна. Казват, че сме най-бедните в ЕС, а това значи и най-глупавите.
88
0
 
0
 
! Отговори
Доцента преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Явно все още някой така го разбира платеното висше образование!Изродиии, край нямахте бе, бълвате отвсякъде полуграмотни *** :(((
87
12
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-мразя бедняците,онези с колите втора употребадето живеят по села и панелните гетаТе са баш простацитекарат коли втора употребаа някои дори използватобществен транспортЖивейте си живота,не завиждайте,въпреки, че никога нямада имате семейство като Арабаджиевите,Диневите и Герговите
86
0
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
и утре като ги попиташ тези \\\"преподаватели\\\" - защо дипломите им стават само за тоалетната и никъде не ги признават и неможе да се намери никаква работа с тях - те казват - ами акредитирани сме от министреството ... вината не е в нас ...и после с тези дипломи - в Англия на полето
85
2
 
10
 
Отговори
ПОРЕДНАТА ГАВРА с на преди 13 години
ПОРЕДНАТА ГАВРА с народа ...някакви чиновници вземат милион за да ударят един подпис ... някакви "преподаватели" пък са решили да правят бизнес на гърба на децата и на родителите им като им издават едни дипломи, които стават само за тоалетната ...ачик далавера, на гърба на народа.
84
4
 
22
 
Отговори
Мите преди 13 години
Еврошвейцарския технически университет във Видин- ХАХАХАХАХХХАХА:))))))))))))))))
83
1
 
12
 
Отговори
xxx преди 13 години
Слухът за поискан подкуп най-вероятно е пусна с цел да се окаже натиск върху акредитационната комисия. След огромната издънка със смехотворния т.нар. Пернишки университет, който си изкарва бюджета, рекетирайки турци-донаборници, които се водят студенти у нас, за да откачакт военната служба по границата с Ирак, акредитационната комисия смята да откаже акредитация на втора подобна пародия на университет, и по тази причина се подготвя почвата за смяна на Иван Панайотов с някой послушко от ГЕРБ.
82
3
 
9
 
Отговори
outsider преди 13 години
Схемата, по която е получено разрешение за откриване на технически университет в Перник със сигурност е същата. Но за там всички си мълчат, а Бойко Борисов лично присъства на откриването. Може само да се гадае кой е получил комисионната тогава.
81
0
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би Лом .:)
80
0
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
А КОЙ Е ДУНАВСКИЯ ГРАД?
79
0
 
4
 
Отговори
До питам се? преди 13 години
Като всеки иска да печели парички от образованието е така. А консуматорският манталитет на българина само допринася за това. Както и ниското заплащане на преподаващите. И корупцията. Причините са много. Избери си една и започни от нея.
78
0
 
9
 
Отговори
8-67 преди 13 години
В момента Софийският университет е на 801 място. :)
77
8
 
11
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
При таз безработица и комунисти не ни трябват,аз имам семейство да храня ,не искам повече Станишевите да са на моя ИЗДРЪЖКА
76
0
 
11
 
Отговори
питам се? преди 13 години
Защо ни е на толкова ниско ниво , образованието в БГ ,дали не е от търговията на дипломи и изпити .....?НА КАКВО ЩЕ РАЗЧИТАМЕ .....?