1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ във Видин

Искат уволнение на шефа на Агенцията за оценка и акредитация
Обновена: 3 май 2011 07:01 | 2 май 2011 16:33,
154
1,2 млн. лв. подкуп за откриване на ВУЗ във Видин
Депутатката от Видин Любомила Станиславова. Снимка:gerb.bg

Корупционен скандал избухна в правителството.

За него алармира народната представителка Любомила Станиславова от ГЕРБ, която обяви, че държавни чиновници са поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище във Видин. 

Парите са били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения.

Поискани са от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарския технически университет във Видин, съобщи за Dnes.bg народната представителка.

„Именно от някои от тези хора са поискани пари, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение”, допълни Любомила Станиславова.

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов.

Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие.

Станиславова настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност.

Премиерът Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова.

Тя уточни, че чужденци са поискали да инвестират във висшето учебно заведение. Като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария.

"Проф. Панайотов има лекции в СУ „Св. Климент Охридски“, обясни пред Dnes.bg секретарката му.  Тя допълни, че „при първа възможност медиите ще получат становище по повод на обвиненията“ на депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
13
 
Отговори
мнение преди 13 години
Новият кандидат-кмет на Видин.Защо чак сега се заговори за корупцията около "прословутия университет"?
74
3
 
13
 
Отговори
Студент преди 13 години
При тази безработица за какво са ни "тъпите" университети? Само такси събират, а обучението не е на ниво.
73
5
 
20
 
Отговори
ъх преди 13 години
Ама тази вярно е завършила "Реклама и фотография" и то в НБУ. ПХАХАХА. И тая госпожа е народен представител. Еми то какво да се учудва човек при тиква министър председател :). Аха на батко чичковите червенотиквеновчовчета.
72
2
 
15
 
Отговори
:) преди 13 години
Възрожденските българи, които са построили първите училища, заедно с Петър Берон и други видни и учени българи, направо се обръщат в гроба като видят ситуацията в днешната им "прекрасна" родина.
71
3
 
6
 
Отговори
gerb.bg? преди 13 години
А бихте ли ни осведомили какво значи абревиатурата под снимката? Нова правителствена прес служба ли е ????
70
2
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е като убиха Стоян балтов и онази студентка от Варна си викам "Голям праз, нали не става въпрос за някое дете/работещ човек"! Защото от децата полза има, а работещите хора крепят държавата. А пенсионерите пък са построили държавата. А ***-студенти са кръгла нула.
69
1
 
4
 
Отговори
до 66 преди 13 години
Нърд, в студентството се прояват такива като теб, които в гимназията са били отритнати от класа си и са били сдухани ***. Биеха ли те в училище?
68
4
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-вероятно се търси място на някой заслужил гербер и за това трябва де се освободи шефа на агенцията.Те на входа на Видин са се наредили стотици желаещи да открият институт и за това им се иска и подкуп.Голяма смешка-в северна България останаха само хора ,които са далече от възрастта за студентстване.Те и висшите заведения станаха над 350 -колкото повече намаляват децата ,толково повече университети ще правим.За всяко дете-университет.
67
1
 
3
 
Отговори
до 66 преди 13 години
Ами добре избивайте се и без това животът на един студент/ка не струва нищо, в сравнение с този на някой тинейджър или възрастен човек примерно. Животът на студента е най-евтин и не предизвиква мъка, когато бъде прекъснат!
66
0
 
5
 
Отговори
е то преди 13 години
вече май - какво се е провалило, че чак сега го казват това ? някой не си е платил може би ?
65
6
 
15
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха-ха-хах, пък тази същата кака е завършила специалност Художествена и рекламна фотография в Нов Български Университет и на 25 год., успяла и да роди 2 деца вече, стана де-***-тка...Така че, повече такиваУниверситети, за да имат кадрите на ГЕРБ висшу...
64
1
 
2
 
Отговори
gotin преди 13 години
като са знаели от февруари ... какво казват СРС-тата?пак намирисва на интереси и лобираненякой е останал недоволен и топва останалите
63
0
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕДНА РУМЪНИЯ СА ПО-ДОБРЕ ОТ НАС!
62
0
 
2
 
Отговори
мариян преди 13 години
AНОНИМЕН;ами просто и ясно като ...... ,защо от агенцията не парират веднага ами клинчат, добре има такива кат теб да им дават акъл.
61
0
 
5
 
Отговори
КОФТИ преди 13 години
Много е кофти в БГ ,всеки 3-ти ...неграмотен ,висшистите са неграмотни ,учители ....търговци ,като навсякъде във всички свери .....ТОВА Е БГ ....за съжаление !
60
5
 
9
 
Отговори
аз преди 13 години
Леле, тия от ГЕРБ наистина са много прости, ама много. Ако беше искан подкуп в такъв размер и то за това да знае депутат от ГЕРБ е абсурдно да не се задействат някакви служби - та Цвък само това чака. Ако не е искан подкуп, което е по-вероятно това е поредното тъпо изказване на празни приказки в публичното пространство. Така е, когато депутатите са толкова прости.
59
4
 
9
 
Отговори
невярващ преди 13 години
Няма лоша реклама. Тази Любомила явно цели да легитимира един измислен университет с очевидно измислен скандал. От една страна е думата на партиен кадър на ГЕРБ, търсеща светлината на прожекторите, от другата е професор по химия в Софийския университет, уважаван професионалист. Акредитацията е дълъг и сложен процес, при който манипулация може да има най-вече на политическо ниво. Отвратен съм от желанието на местни величия във всяка паланка да има университет.
58
9
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Красиво момиче и явно умно и почтено. За съжаление като ги знам какви са другите от ГЕРБ, да внимава да не се прибира по тъмно...
57
4
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая да не е взела мангизи да лобира за отриване на университета а от агенцияна да са отказали и сега хората да си търсят парите?
56
5
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
То пък нали в УНСС и Су пращят от интелект. Справка - секс по балконите в общежитията, масово НЕпосещаване на лекции, някои не си познават преподавателите, пък завършват, момичетата си търсят мъже с лъскави коли и се продават, момчетата пък се друсат, пият и си правят гонки. А и сйщо така се колят по дискотеките - помните ли как заклаха Стоян Балтов?