Първанов предава властта на Плевнелиев

Двамата приеха строя на почетния караул
Обновена: 22 яну 2012 12:14 | 22 яну 2012 11:21, Елка Василева
257
Първанов предава властта на Плевнелиев
Снимка: архив, Булфото

Церемония по встъпване в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев започна в София. На нея Плевнелиев ще приеме поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Президентът Първанов прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците.

Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, висши духовници и висши военни, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. На церемонията присъстват също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

В речта си президентът Георги Първанов посочи, че президентската институция е млада, но стабилна със своите утвърждаващи се традиции. Вярвам, че събраните тук, сме обединени от разбирането, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, посочи Георги Първанов. Първанов пожела на Плевнелиев да продължи усилията за утвърждаване на президентската институция, за да не се превърне в "декоративна".

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били обединени и сме имали цел. Ще обединявам, а няма да разделям, ще работя за съгласие по националните приоритети, каза още той. Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка да е прагматичният президент на модерна България.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Първанов и Плевнелиев положиха венец пред паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

След това в храм-паметника "Свети Александър Невски" бе отслужен тържествен молебен по случай встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев.

Президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин посрещнаха пред сградата на "Дондуков" 2 своите приемници Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Събралото се множество аплодира излезлия пред парадния вход на президентската институция Георги Първанов, както и пристигащия Росен Плевнелиев. Последва официална снимка на двамата президенти в Гербовата зала на "Дондуков" 2, след което двамата се оттеглиха на среща в Зелената зала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Предния президент Петър Стоянов му е през *** за България,след като си напълни гушата си взе почивка.А Първанов 2 мандата изкара и все още има голяма подкрепа и може да продължи,това говори достатъчно.Вие си го плюйте,ако искате седесари,но българите го уважават.Дано и след мандата на Плевнелиев да не го е срам да си покаже носа както е с Петър Стоянов,който дори не дойде на церемонията.
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Abe hora samo men li me pritesnqva, 4e sled snoshnata katastrofa v Turciq, pri koqto zaginaha 4ma balgarski grajdani (nishto 4e sa s dvoino grajdanstvo) tiq si napraviha ceremoniqta vse edno nishto ne e stanalo. Daje i saboleznovaniq ne predadoha ili pone nikade ne go otraziha. Tova li naistina sa prezidentite na BG? Ne e li rabotata im da obedinqvat i da badat v trudni momenti s naroda si, vmesto da se zanimavat s glupavi ceremonii? Da sa ni chestiti i bivshiq i nastoqshtiq. Ot tran ta na glog
189
3
 
2
 
! Отговори
Збоум,Кръстник! преди 12 години
Нема да ни липсваш....
188
2
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Днес си изпях песничката:Тъжен ден камбани биеее,Днес от Дондуков излиза нашият Гоооце,Дали от очи му черниии, ще се проронят две сълзици,Дали ще се добера аз до власт пак незнам,Ах простете ми докато умра, аз тоз Президентски стол все ще си сънууувам.
187
0
 
1
 
! Отговори
за 246 преди 12 години
оти си *** не си разбрал........нали правихме избори, че и пред избори ...ти си бил у къра да садиш комперо май
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Започнаха простотиите-защо жената на Плевнелиев не присъствала на церемонията...Тя отказа и да живее и в резиденцията Бояна.Това и прави чест,защото не е комплексарка"вижте ме, аз съм първата дама".От човешки план,Плевнелиеви не искат децата им да се откъснат от средата ,в която живеят.Явно в психологичен план ,това, да израстнеш под прожекторите вреди на детската психика.
185
1
 
5
 
! Отговори
Спиро преди 12 години
Този да се маха и да не му видиме повече мазната физиономия..
184
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този жена си не е успял да доведе на церемонията, камо ли да води цял народ... А и това е проява на неуважение към всички нас. Не одобрявам!
183
9
 
13
 
! Отговори
питам преди 12 години
Така и не разбрах кой е президента....Росен Борисов или Росен Плевнелиев-а ти...българино!?
182
4
 
6
 
! Отговори
към 238 преди 12 години
И аз мисля същото - за нея сме ГОИМ, логично е да не й пука за българите. Но не е зле да се замислим кой й позволява да прояви подобна грубост - защото по цял свят президентските двойки се подчиняват на определен протокол и нарушаването му е нечуван скандал. Шалом, братя българи, окончателно ще ни разгонят фамилията сега :(
181
2
 
6
 
! Отговори
Годзила преди 12 години
Тоз ибрик Атила отде изкочи пак ? На 4-ти нещо лекартите са запразнили по-рано днес.КАЗАХ!
180
7
 
12
 
! Отговори
бренеке преди 12 години
Започнаха простотиите-защо жената на Плевнелиев не присъствала на церемонията...Тя отказа и да живее и в резиденцията Бояна.Това и прави чест,защото не е комплексарка"вижте ме, аз съм първата дама".От човешки план,Плевнелиеви не искат децата им да се откъснат от средата ,в която живеят.Явно в психологичен план ,това, да израстнеш под прожекторите вреди на детската психика.
179
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА АМА ПЪРВАНОВ ПОНЕ Е ХУБАВЕЦ
178
9
 
12
 
! Отговори
Таня - ДО 224Реалист преди 12 години
Не мисля, че жената на Плевнелиев се срамува от него, той е възпитан, спечели добри пари с Линднер България, Резиденшъл парк и т.н.,по-скоро смята българските граждани за по-долно нещо от нея самата и не счита, че трябва да удостоява България с присъствието си. Тези от ЗАТВОРЕНИТЕ КОМПЛЕКСИ се имат за богопомазани. Плевнелиев изобщо не искаше да става президент, това си е чисто партийно поръчение, Б.Б. знаеше много добре, че ГЕРБ нямат друг избираем кандидат, а той спечели и с малка преднина.
177
4
 
13
 
! Отговори
до А ТАКА-демос преди 12 години
И си прав и не си прав.Това,че Плевнелиев начерта план за преоритетите на България до 2020 г,няма нищо лошо.Хареса ми неговата позиция преди това,когато е казал "Европа не работи" и отишъл да защити тезата си по даден проект.Бюрократите в ЕС след неговото посещение и аргоментирано настояване са влезли в час.След като има програма,а съм сигурен че е обсъждана и с ЕС,ако се работи по правилата,мисля,че ще излезем от батака.
176
1
 
2
 
! Отговори
До 220 преди 12 години
На кой му пука за твоите злобни напъни?
175
3
 
4
 
! Отговори
До 231 преди 12 години
Защо електоратът на БСП ще празнува?
174
1
 
8
 
! Отговори
mimara преди 12 години
За съжаление не съм гледала церемонията, но от написаното си личи, че нещата са протекли културно, без изцепки и заяжданки. Поздравления за това и на Първанов и на Плевнелиев, дано новият президент наистина има ползотворен за България мандат и да се вслушва в българските граждани. Дано има доблестта да бъде повече от политик и да има будна съвест, която да го води в прави пътеки. Това мога да ни пожелая :) ... и следващият мандат да е за Светльо ;)
173
5
 
6
 
! Отговори
А така преди 12 години
Новият президент Плевнелиев се закле и произнесе реч, за която всички казаха, че е дълга и са се загубили акцентите, но в нея имало хубави моменти. В протяжното си изказване Плевнелиев начерта някаква програма като за министър-председател и запълни липсата на такава у Бойко Борисов, който, откакто е на власт представя политиката на страната с някакви кратки изрази като гьол в Белене, първо магистралите, строим метро, спортни зали, отличници сме по дефицит, садете картофи, ставайте овчари и др. По подобен на Плевнелиев начин се изказва 10 години поред бившият президент Първанов. Дори т. нар. Гоце, също и мнозина наблюдатели, отбелязаха, че в речта на новия президент има приемственост. Най-изненадващото беше оценката, която даде Плевнелиев, че финансовата стабилност е резултат от работата на няколко правителства. Това рязко се разминава с приказките на Борисов, според когото летоброенето на финансовата стабилност започва от него и Дянков. Впрочем, сегашното правителство изпапа фискалния резерв, оставен от предишните две, и сега търси заем от чужбина, за да не остане без гаранция валутният борд - разбира се, Дянков отрече). Речта на Плевнелиев е заявка за президент по първановски. Може да се очаква, че постоянно ще се изказва все хубаво и напътствено, ще дава акъл на правителството и неминуемо ще влезе в конфликт с него. Сегашният премиер критика не търпи, дори най-малка забележка. Плевнелиев все пак пусна една стреличка към Първанов (основателно), като каза нещо в смисъл, че няма да има задкулисни интриги. Целият проблем и на новия, и на стария президент е, че те се взимат прекалено насериозно. Длъжността по конституция има само представителни функции. По нищо не се различава от тази в Германия, Италия и др., където президентите се избират от парламента. У нас обаче се избират в преки избори, има дори вицепрезидент - длъжност, каквато няма никъде в Европа. И медиите, и политиците създават излишно напрежение и натоварват президентската институция с необосновани очаквания. Тя няма такава власт. България е парламентарна, а не президентска република. Да има пък и вицепрезидент е пълно недоразумение. С един финт премиерът Борисов се отърва от двама силни министри, които май му бяха неудобни, като ги прати в президентството. Президентът на България има само отлагателно вето. Той дори не може да спре един закон. Ако не го подпише, а го върне в парламента, там го гласуват втори път и той вече не може да не подпише. Дори разправията с назначението на шефа на военното разузнаване показа, че като се запъне президентът да не подпише предложението на правителството, може да бъде назначен изпълняващ длъжността и голям праз, че Първанов проявил инат. Но Първанов все пак ще се запомни с претенциите да чертае политики. Новият президент няма много пространство за лавиране. Или ще остане безличен, или - по първановски.
172
2
 
10
 
! Отговори
за 231 преди 12 години
а ''инетелигентите'' кроячи на съветски униформи ще си спретнат гей парти от мъка.........