В КС не може да влизат хора, ако за тях има и капчица съмнение!

Надявам се най-достойните да попаднат там, каза президентът
Обновена: 10 ное 2012 18:41 | 10 ное 2012 18:39,
71
В КС не може да влизат хора, ако за тях има и капчица съмнение!
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Избраната за конституционен съдия Венета Марковска ще вземе сама своето решение. Надявам се то да бъде и в интерес на репутацията на може би най-важната институция в държавата и стожер на демокрацията, а
това е Конституционният съд. Това каза в Банско държавният глава Росен Плевнелиев, където участва в честванията, посветени на Паисий Хилендарски.

Не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация. Защото те са не просто само членове на Конституционния съд, те са върховният морален стожер, символ на справедливостта в една държава, категиричен беше Плевнелиев.

Затова аз казах категорично моето мнение. Надявам се най-достойните да попаднат там. И в казуса с г-жа Марковска се надявам самата тя да прецени фактите от миналото и да вземе своето решение, каза президентът.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В писмо до председателя на Конституционния съд днес пък тя обяви, че иска  от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея. Марковска е категорична, че ще положи клетва след резултат от проверка на "изложената в доноса информация" и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

В писмо до прокуратурата и МВР шефа пък Марковска настоя да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“. Според съдийката “анонимният“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.

В Банско Плевнелиев заяви още, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите, които предстои да се подпишат във връзка с окончателното инвестиционно решение по проекта за газопровода "Южен поток".

Още по темата
Искам да ви кажа, че със сигурност както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта "Южен поток", но аз считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде наистина максимално факти, цифри, данни и да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това какво ще се подписва с Русия, заяви президентът. Защото е много важно не просто да се подпишат тези договори, а те да се направят по един прозрачен начин.

Лично на мен към днешна дата ми липсва достатъчно информация какво ще се подписва следващата седмица, допълни държавният глава. Така че очаквам от правителството наистина абсолютно всички параметри, включително за цената на газа, включително за цената на изграждането на "Южен поток" и всички останали цифри и данни на масата.

По думите на президента големият неуспех на проекта "Белене" се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както и, разбира се, на недостатъчната прозрачност. "Аз съм сигурен, че "Южен поток" няма да има тази съдба, сигурен съм, че там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране. Но също така очаквам малко повече прозрачност", каза Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
протеже преди 11 години
Тя си мисли .че КС й е бащиния !
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха ха Росица пак се обажда неподготвена, точно тя да ми говори за съмнения и морал. Я да си помни изборите какъв цирк бях и после пак да се изкаже.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко усмихнат президент си имаме :)
49
0
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
До Йорданов-Ямбол Ако е намръщен и размахва пръст по добре ли ще е , а !
48
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
Само така Гн. Президент!! То бива, бива, ама бивол за мезе не бива!
47
5
 
10
 
! Отговори
поздрави преди 11 години
Пожарникарят поздравява другаря Плевелиев с песента: Хей ушички, хей ги две, те ме слушкат най-добре!
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая Марковска няма да се оттегли сама. Прекалено много е нагла, нахална и безскрупулна и най-важното - въобще не `и дреме на оная `и работа, какви последствия може да има това за България. То на челото `и пише, че е интересчийка и кариеристка. Била си изтървала пропуска в колата на гаджето си /демек не му го е давала тя/, който пък е доказан разбойник..Че какво повече от това? Бъркали са си по дупките с бандюгата, ама това не било основание да се оттегля...Нагло, безочливо и самогъзно същество!
45
0
 
8
 
! Отговори
Цецко Марковски преди 11 години
Бойко Борисов: "Надявам се до петък да имаме отговор от ЕК и ако те считат, че изборът е опорочен, аз разчитам, че Марковска няма да залага през следващата година съдебни решения. Ако има капка истина тя трябва да се оттегли, това е нейно право. Ами такива са ни съдиите, вкл. и върховните съдии. Имайте впредвид, че уж най-добрите ги назначават във ВАС и ВКС. Затова сме в челото на всички негативни класации и Р.Ран казва, че реформите в БГ са спрели най-вече заради мафията и корупцията, особено в съдилищата. ГЕРБ не очакваше тази остра обществена реакция и такава от ЕК . Назначението на В. Янева и избора на ВСС минаха с малко мрънкане, но като цяло сравнително спокойно. А сега се разви буря и усетили това Б.Борисов, Ц.Цачева и Фидоска се спотаиха. Само миин.Цветанов продължи да упорствува, но това ще се върне на неговия гръб и за съжаление на гърба на ГЕРБ. Да е искал, нямаше да срине за пореден път рейтинга на неговата партия.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЛИ ЩЯХТЕ ДА ИМАТЕ НОВ МОРАЛ И ДОСЕГА РЕВЯХТЕ ОТ ПРЕДИШНИТЕ- ЧЕ ТЕ НОВИТЕ КАТО СТАРИТЕ. АМАН ОТ ЛЪЖЦИ !
43
0
 
10
 
! Отговори
корупция преди 11 години
Ами те 50% са със съмнения...:)))
42
1
 
10
 
! Отговори
досада преди 11 години
Нищо ново - повтаря думите на тейко си Борисов , като папагал .
41
1
 
10
 
! Отговори
Фалшификатор преди 11 години
На тази -утка, кой и дава право да си отваря плювалника.Не стига, че е кукла на конци, ами и нахално.Стани народе и ги виж ХУУУУБАВО. И пак направи грешката да ги избереш такива льохмани.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такова решение може да вземе само високо морален човек.на нея й липсва това качество.
39
0
 
22
 
! Отговори
Йорданов-Ямбол преди 11 години
Циркаджия!!!Ухилил се като клоун.Ц-ц-ц-ц-ц-ц...!!!Този е за освиделтелстване от психиатрия.Срам и позор за България!
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЪЛНА ОТВРАТ.ЗИНАЛ КАТО СОМ ,*** И *** ОТ ВСИЧКО РАЗБИРАЩ.
37
2
 
23
 
! Отговори
Мили Божев преди 11 години
То и Росенчо не трябваше да става президент, като за него имаше " РЕКА" от съмнения, ама на. Ей, Богу политическата селяния край няма ! То не са доноси, то не са адреси. Ако Текери бе жив, щеше да преосмисли книгата си и да я кръсти " Панаир на пумията ", като сюжета щеше да е български, а страната щеше да се казва Албания ! (Подобно на известен филм сниман у нас)
36
3
 
21
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Значи , за президента може да има всякакви съмнения /от спането на паркинга , до имоти за милиони в Гърция/ , а за съдия не може? Егати тъпата герберска държава и малоумния ***-президент.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алчен ***...
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смърт на ционистко американскта хунта..
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевньо, тичай да ти го подам за здрасти!