Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
1
 
10
 
! Отговори
извинете ме преди 11 години
ама мисля , че дойде време да кажем довиждане на всички акьори от 23 годишния спектакъл , който ни разказа играта до край сдс, бсп , ндсв, одс , дпс , герб , българия на гражданите, и тнт и тнт и тнт и тнт + кръвопийците дето ни ги довлякоха и влачат още ........ да България е кауза и тази кауза е на всеки един от нас Българин християнин , мюсулманин, будист, хиндуист , езичник , анархист или атеист...... на всички нас дори и на *** ни .... ГОРЕ ГЛАВАТА , ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
365
1
 
17
 
! Отговори
Моторист преди 11 години
Да затворим Орлов Мост...като едно време!
364
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА:В Германия хората плащат средно 40-60 евро на месец за ток.Цената на тока там е 25 евроцента,а у нас 10 евроцента.Германците плащат най-скъпия ток в Европа.Всеки грамотен човек може да сметне при това съотношение на заплатите,че на германците тока им е направо подарък в сравнение с нашия,и че всъщност ние плащаме най-скъпия ток в Европа.Така е и с парното и с много други разходи.Като прибавим и унизително ниските ни заплати и пенсии сме подложени на нечуван геноцид.
363
1
 
10
 
! Отговори
Оракул преди 11 години
Прогнозирам коалиция ГЕРБ - БСП и скоро след това гражданска война пази Боже, но май натам вървят нещата.
362
1
 
15
 
! Отговори
Преди и сега преди 11 години
Преди четири години се уговорихме да гласуваме против БСП, НДСВ и ДПС. Единствената причина беше, че тяхното правителство сложи плосък данък и върху минималните заплати. Днес в предприятието в което работя постигнахме съгласие да гласуваме на 100 % против ГЕРБ. Причините най общо са: високи цени, пълната мизерия, безработицата, тежката корупция и най вече за това, че тази бригада (партия) фалира държавата. Казано-сторено. Полиглотът-Буда може да разчита на честната ни дума.
361
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УМИШЛЕНО ЛИ ДНЕС НИ МАНИПУЛИРА?ВСИЧКИ ДРУГИ МЕДИИ СЪОБЩАВАТ, ЧЕ ББ Е ЗАЯВИЛ, ЧЕ НЯМА ДА ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗИТЕ ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОВЕРКИТЕ.
360
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите окрадоха България,тия ще я довършат.23 години лъжа.Протестиращите щели да затварят магистрали,време е да се затвори всичко,а политиците да си платят сметките и да се започне начисто.Всичко друго е илюзия.
359
0
 
20
 
! Отговори
ввв преди 11 години
ВСЯКА СЕКУНДА С ГРОБАРСКАТА *** ПИРОН В КОВЧЕГА НА БЪЛГАРИЯ НО...МАЛКО ОСТАНА НЕПРИЯТНИ ИЗНЕНАДИ ИДВАТ ЗА БУДА
358
0
 
8
 
! Отговори
Проценти преди 11 години
Разноските за сметки НЕ трябва да са по големи от 1/5 (една пета ) от трудовото възнаграждение ,за всички битови сметки имам предвид ток,вода,парно,телефон,интернет и кабеларка т. е. от 800 лв средна заплата максимум 170 лв за всички сметки ,а не като сега през просото за парно 300+ток 70 + вода 20+тел 20+инт и каб.25=435лв т.е. повече от половината средна заплата за сметки.А за храна за дрехи за лекарства за разход по кола???
357
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
единствено спасение е в ръцете на народа колкото по-бързо го осъзнае толкова по-добре стачки митинги протести до дупка докато не постигнем целите си и да оставим една по-добра БЪЛГАРИЯ ЗА ДЕЦАТА СИ -ПОБЕДА .
356
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВН пълнят с милиони банковите сметки на Божеството Буда а културтрегера Делянчо само вири джуки.
355
0
 
12
 
! Отговори
Beni преди 11 години
Оле Борисов явно или няма поставена диагноза или не си взима редовно хапчетата . РЕП-тата трябва да бъдат изгонени на момента ако ГЕРБ иска да има кандидатура за следващия парламент ! Ако РЕП-тата бъдат национализирани това което е печалба може да влиза в български пенсионен фонд и да не ни е страх че утре няма да има пари за повишение на пенсии . Ама де толкова акъл в ГНИЛА КРАДЛИВА ТИКВА ! Борисов и всички допринесли България да бъде съдена в Стразбург трябва да възтановят щетите и отделно ..
354
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен17.02.2013 НЕ 07.02.2013
353
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак се оправдава с предишните.А той защо продаде 34% държавно участие?За да може сега да бъде съучастник на крадливите монополисти.60% такси.Не го ли знаеше това премиера.Защо държавата не реагира?Или трябваше озверелите от глад и мизерия хора да се надигнат за да се реагира.
352
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7.02.2013 МАСОВИ ПРОТЕСТИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПРОТИВ БЕДНОСТТА БЕЗРАБОТИЦАТА И ЦЕНИТЕ НА ТОК БЕНЗИН ХРАНИ- ЕЛА И ТИ !!!
351
1
 
13
 
! Отговори
Убавелката Янка преди 11 години
Права е Янка: Тоа се държи като мутренски бос
350
1
 
11
 
! Отговори
До 414 преди 11 години
Това за "електричния ток" го чух. Ти Гала, какхво очакпваш да чуеш от устата на бившия пазач на бай Миле ? Другите мутри даже не знаят, че тока е "електричен". А Будьо всичко знае, даже и няколко чужди езика, според самият него.
349
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУДИСТИТЕ трупат пачки !ГРОБарите са ХАРИЗАЛИ на ЕВН подстанции 110 киловолта (това е част от ПРЕНОСНАТА - ВИСОКОВОЛТОВА система ) ? И то тези подстанции, които имат голям товар, малките не ги искат . Кой е продал БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ? Хайде, които с достойнство носят званието политици - вие сте на ход !
348
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая нагла мутра като я видя и цял ден ми се се.е
347
0
 
8
 
! Отговори
gala02 преди 11 години
Премиерът обясни предприетото от управляващите така: Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток. :))))))))))))))))))))