Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД ЧЕ НЕ СЪМ ОТ ГЕРБ
345
0
 
17
 
! Отговори
Ние ще го сторим ! преди 11 години
"Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та"На 7-ми юли трябва да отнемем лиценза на Буда ! От там нататък ще потръгне някак си живота.
344
0
 
21
 
! Отговори
112 преди 11 години
Боко не се кахари пич, ние че отнемем твоя лицез юли !!!Ако та гони мерак че го уредим по-раничко.
343
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж *** Костов как опропасти България с ТЕЦ Марица изток 1 (ТЕЦ ИВАН КОСТОВ) , която ХАРИЗА на американците! Ха сега цените : - АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) , докато ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския) ! Сравнено 15 ПЪТИ ПО-СКЪПА ел.енергия, която плаща обикновения българин !
342
0
 
19
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
СРАМ МЕ Е ОТ ГЕРБ
341
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гробари затрихте БЪЛГАРИЯ еничари мръсни за едното отупване по рамото ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА БЪЛГАРСКИЯ РОД
340
0
 
17
 
! Отговори
Волтер преди 11 години
Стига си си играл с нервите на народа, че днес горим сметки, а утре ...
339
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако енергоразпределителните дружества "не влязат в час", ще ги сменим, каза ЕДНО ВРЕМЕ министър-председателят Бойко Борисов !Ама то беше на уж.
338
1
 
14
 
! Отговори
ще се намаляват запл преди 11 години
Колкото повече режимът на пожарникаря остава на власт, толкова повече ще се повишават цените, ще се увеличава безработицата и ще се намаляват заплатите и пенсиите!
337
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само ние НАРОДА може да си помогнем 17.02 масови протести в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЕЛА И ТИ!!!
336
0
 
17
 
! Отговори
Секуритате преди 11 години
Борисов, помни Чаушеску!
335
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес ми се обадиха от фирмата,от която купих касовия апарат.Вече ще ми струва обслужването 100 лева на година.Ние сме единствените в света с подобно безумие.Ето това е грижата на Дянков и най-вече на неговия началник-ББ за малкия и средния бизнес.Пак за тях ще гласувам
334
2
 
3
 
! Отговори
za ZARSTVO BALGARIA преди 11 години
TRABVA da se VASTANOVI TARNOVSKATA KONSTITUZIA i da se NORMALIZIRA BALGARIA... Trabva BBoiiko Da Napravi PREVRAT,DA VASTSNOVI TARNOVSKATA KONSTITUZZIA,DA RESSPEKTIRA OMRAZNITE KRADLIVI republikanzzi-NARODA STE MU NAPRAVI PAMETNIK... Neobhodima E SMIANA NA republikata S ZARSTVO BALGARIA.Svalete NEZAKONNATA republika Glupazzi,NIE SME V ROBSTVO ot 1944 godina.. Protestiraite stestu republikata Dupeta tapi. A Vii vii STE *** republikanzzi... KAKVI "kalinki" BALNUVATE skapani *** republikanzi.
333
2
 
4
 
! Отговори
OSAMA OBAMA преди 11 години
До негербер- I KOGZA SHTE NZAMALITE CENZATA, BE PUNDYO ?
332
1
 
14
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
В ДЪРЖАВАТ НА БУДА НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ДЪРЖАВАТА
331
1
 
9
 
! Отговори
един от многото преди 11 години
Само радикални мерки са нужни вече-като не иска да гони ЕРП-тата да си заминава и той.А като си помисля ,че обикалях като гламав на предните избори,за да събирам гласове на ГЕРБ.Само Волен трябва да управлява,за да се възстанови държавата;иначе трябва или да хващаме гората,или пътя за Европата...
330
7
 
6
 
! Отговори
до 351 преди 11 години
ГЕРБ си отиват и кой ще дойде-комунисти,турци и тям подобни продажници.Твърда ръка трябва,твърда.Семерджиев щели да махнат,Калинките махнаха и какво се промени.Нищо.А какво ще кажете за Пиночет.
329
1
 
17
 
! Отговори
един стол преди 11 години
Ще подаря на другаря Борисов един стол, който се включва в електрическата мрежа! (За всички, които не знаят, кой е другарят Борисов. Това е агент Буда!)
328
1
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ИДВАТ ИЗБОРИ НАКАЗВАЙ ИДВАТ ПРОТЕСТИ РАЗМАЗВАЙ
327
1
 
17
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
ББ е абсолютен ***. 33% в ЕРП тата са милиони печалба, ако представителят на държавата си гледа работата. Двете Марици продават ток по 20 ст, но на фона на 80 стотинки от енергията на Цветелина са като бедни роднини. В цената на крайният потребител, стойността на купения от ЕРПтата ток е около40%. Защо се опитва да ни будалка. Гърция вече отне лицензите на 2 ЕРПта. Какъв е проблемът при тези манипулации на електромерите това да стане и у нас. Аз не съм съгласен да плащам 15% ***.