Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
2
 
5
 
! Отговори
joro преди 11 години
Tikvo,skoro tvoia licenz ste odnemem,pomio mutrenka
385
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 464Ако МАФИЯТА, според теб е народа, то аз гордо заявявам, че съм МАФИОТ!
384
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАФИЯТА СРЕЩУ ГЕРБ!!!! Всички които ни докараха до това положение сега пищят срещу Бойко който им рине* дето оставиха.
383
0
 
7
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
455-ти, комунисти имаше до 10.11.1989-та. По сетне само маргинали, кариеристи, псевдосоциалисти и каква ли не още ***
382
3
 
18
 
! Отговори
Реванш преди 11 години
Буда в неделя на 17.02.2013 г. в София ще излезем 30 000 и ще пометем МС и НС, както и ДКЕВР и МИЕТ!
381
1
 
11
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Охо, появи се Бати! Къде ли е бил, май е учил за инжинерин?!
380
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буда в неделя на 17.02.2013 г. във Варна ще излезем над 10 000 човека и ще пометем заптиета ти!!!!
379
1
 
10
 
! Отговори
Правописна поправка преди 11 години
ТОВА Е КРАЯТ НА ГЕРБ И МОНОПОЛИТЕ! И КАКТО ВИНАГИ, ПЛОВДИВ И ВАРНА ЩЕ СА ПРЕДИ НАС (СОФИЯ)!
378
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА Е КРАЯТ НА ГЕРБ И МОНОПОЛИТЕ! И КАКТО ВИНАГИ ПЛОВДИВ И ВАРНА ЩЕ СА ПРЕДИ НАС (СОФИЯ)!
377
1
 
10
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
А КАТО МУ ВЗЕМЕМ ЛИЦЕНЗА МУТРИТЕ КОИТО Е КЛЕПАЛ НА ШЕСТО ДА СЕ ОПРАВЯТ С НЕГО!
376
3
 
5
 
! Отговори
до 442 преди 11 години
Те са нямали и комунисти,на Запад,да ти открадат Пенсионния и Здравния фонд,да изнесат и раздадат 10 милиарда долара,да създадат борческа групомафия и т.н.добрини на ДСОбългарския народ и 23 години да се сменят козината като БСП,СДС,ДПС,ОДС и тям подобни.Но на заспал народ,лъжливи псевдополитици.
375
0
 
12
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
А НИЕ ЩЕ ОТНЕМЕМ НЕГОВИЯТ ЛИЦЕНЗ,И ТОЙ ЩЕ СИ ОСТАНЕ НАЙ ОБИКНОВЕНА МУТРРА!
374
0
 
11
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Сред хората има както много млади, така и доста възрастни хора, като според нашия човек там възрастните са дори по-ентусиазирани. Жандармерията, въоръжена с палки и щитове, изтласка хората, когатно те се насочват било към централата на Енерго-про, било към общината.Цивилни полицаи сред тълпата съобщават бързо на полицаите накъде тръгва множеството и силите на реда веднага се изтеглят, за да блокират улицата. Но трябва да се отбележи, че полицията не пречи на хората да протестират и те дори вик
373
0
 
19
 
! Отговори
До 448 преди 11 години
"Във Варна стана страшно: Жандармерия с щитове и палки усмирява бунта срещу енергото2000 души са на улицата и скандират Мафия и "Полицията е с нас"
372
0
 
15
 
! Отговори
66 преди 11 години
Е ЗА 4 г. можеше всичко да оправи .СЕГА ВСИЧКО Е МНОГО КЪСНО .ОМРЪЗНА НИ ЕДНО ПОСТОЯННО СТЕНКАЩО БЕЗДЕЙСТВЕНО СЪЩЕСТВО ...ВСИЧКИ ВИНОВНИ ТОЙ НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ...БОРИ СЕ ЗА 4% на изборите
371
0
 
10
 
! Отговори
До Роко преди 11 години
Рокиии... БалбоаааааТъп си,гласувал си за ГЕЙБ сега си трай. Не ми задавай палави въпросчета кУ обичаш и да ми се правиш тука на Лили Иванова ....Гласувай пак за Боцето
370
0
 
12
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
dnes.bg отразете какво става в момента във Варна! Защото днес е Варна утре Шумен и така до София!
369
0
 
17
 
! Отговори
Спомняте ли си ? преди 11 години
Дали си спомняте, как през ноември Добрев се завърна от Москва. Тогава едва смогваше да обикаля по телевизиите заедно с началника си и да се хвалтутят, че са постигнали намаление на цената на газа. Пак тогава и двамата запенени с течащи слюнки по брадите им те обещаваха значително намаление цените на парното и тока за крайния потребител, между 6 и 11 %. Такива общания (мръсотии) не бива да се забравят.
368
2
 
3
 
! Отговори
Роко преди 11 години
И като чета така кометарите ви не мога да разбера за кого да гласувам -----я ме светнете че нещо се обърквам
367
0
 
12
 
! Отговори
От НТВ преди 11 години
Слушах и гледах по тази телевизия прогнозите на НОИ за 2060 година.Пенсии - 1600 леваЗаплати - 6000 леваОт НОИ уточниха, че тогава със 6000 лева ще могат да се купуват стоки, колкото сега купуваме с 500 лева.На такова нещо в нашия край му казваме : Работата е същата само , че друга. Значи и след 50 години ще си бъдем същите.