Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази

Прокуратурата намерила доказателства, спира разследването до изборите
Обновена: 30 апр 2013 21:45 | 30 апр 2013 16:11,
891
Цветанов извършил престъпления, имунитетът го пази
Снимка: архив, БТА

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление - да злоупотребяват със служебното си положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
697
0
 
0
 
! Отговори
ivko преди 11 години
Mqstoto na Cv Cv i B B e v zatvora Cv Cv e pora4al tezi podslu6vaniq,sega se pravi na sveta voda ne napita,MAFIOTI MRASNI.
696
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, какво, ще го съдят за това, че не е успял да спре къртиците на ДС да подслушват Бойко Борисов? Няма такава държава :)
695
1
 
2
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 11 години
Целия платен антураж от писачи-драскачи на ПП ГЕПИ се е изсипал по тая статия,УЖАС!Толкова сте жалки с милицайските си похвати,дано загубите изборите и да се разпаднете!
694
1
 
4
 
! Отговори
IMI преди 11 години
Социалистите търсят само компромати и скандали, чудят се как да лъжат и манипулират хората, както е било едно време. Само че хората не са толкова глупави, колкото се надяват, не са овце без собствено мнение. Очевидно е, че искат пак да се намърдат във властта с цената на всичко и да смучат пари от еврофондовете и от където още сварят. Смятам, че не бива да позволяваме това да се случи пак!
693
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не пишат, че по последни данни БСП води на ГЕРБ? Вдигнали са се процентите на малките партии и то все за сметка на ГЕРБ.
692
2
 
6
 
! Отговори
Falkon1 преди 11 години
4. Прокуратурата повдигна обвинения на Мирослав Найденов и Цветанов, но не и на Румен Овчаров, Корнелия Нинова и другите замесени в енергийните кражби.5. Ясно се забелязва или поне се остава с впечатлението, че всички тези действия са директно насочени срещу ПП ГЕРБ и се случват в месеца преди парламентарните избори. Неволно, това превръща българската прокуратура в политически инструмент в ръцете на социалистическата партия и други политически сили свързани с организираната престъпност
691
1
 
4
 
! Отговори
Falkon преди 11 години
Всеки непредубеден наблюдател без особена трудност забелязва следното:1. Прокуратурата за сега не дава сигнали, че е напреднала по разследванията за злоупотребите в енергетиката и кражбите от строителството на АЕЦ Белене за стотици милиони левове.2. Главният прокурор не нареди създаването на специален екип за разследване на злоупотребите в енергетиката както направи в случая с подслушванията.3. Главният прокурор не е определил срок, в който да представи междинните данни за злоупотребите в енергетиката и виновниците за това. При скандала за подслушванията този срок беше фиксиран от него
690
3
 
6
 
! Отговори
Бедните комунета преди 11 години
Пародийната личност наречена главен прокурор (приличаща на охранена ***) пуска поръчкови изказвания точно срещу 1 май и 6те дена празници.Прочетете само обвинението какво е -- то е смехотворно, не упражнявал достатъчно контрол.Какъв контрол бе, защо прокурора не се задействакато сега при служебното правителство от МВР изтича класифицирана информация. А, защо бе прасчо, защото не отърва на твойте хора от БСП и ДС. Щом видях тази личност от Пловдив ми стана ясно, че ще е подметка на БСП.
689
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само диктатура ще ни оправи нас.Някой луд, но не колкото сидерОФ. Писнаха ми всички алчни ***.
688
3
 
6
 
! Отговори
mariq преди 11 години
Това са ченгесарски историиСтига с тези компроматиПротивниците само това чакат, не се поддавайте на глупостите имНе е ясно кой мъти водата, но е фактите са, че това се случва преди 12, а интерес е ясно кои имат
687
3
 
6
 
! Отговори
TankoBG_ преди 11 години
Ха ха ха! Ухилили са се тук *** като сцепени тикви.Да припомня: въпросът беше "Нареждал ли е Цветан Цветанов незаконни подслушвания?".Отговорът на Прокуратурата все още е "НЕ!"Тъпанарчета.А за Станишев:Татяна Дончева 30 Април 2013 | 18:36 Прочетено "Станишев играе като Калитко" охарактеризира действията на лидерът на БСП Татяна Дончева.
686
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже Господи мили хора нима все още не сте разбрали че партия БСП няма .БСП е мафията която си направи конституция която и позволи за 23 години да разграби България така че сега сме на ръба на мизерията.БСП Мафията се оглавява от Бившите шефове на ДС начело с Любен Гоцев.
685
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафията е мноооого раздразнена от Цветанов и тва си. Тряя го спасим тоз човек!
684
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦЕЦО ПРЕЗИДЕНТ!
683
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно цацарката е дълбоко внедрен агент на масоно-***. Жалко. Мислех че ще има правосъдие. А сега ми кажете - Цветанов подслушвал но няма никви компромати за никой, а излизат компромати само за него и Борисов. КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!
682
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецо , *** мръсно !!!!Не се кълни в децата си , те не са виновни за твоето малоумие !!!!Като *** се кълнеш , *** долен !!Дано те вкарат в затвора , и не само тебе !!!Всичките от ГЕРБ сте за затвора , до един !!
681
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм адвокат на царя, но като помисля, май при него живях най-добре. Взел си бил горите. Ми да взема и баирите по Рила. Моите ниви не е взел. Взел си е неговото, човека. Кой е крив, че преди са ги дали на баща му и дядо му. То НДСВ е история, но признавам, че при тях не можеше и да се мисли за подобни скандали. Моралът на царя и Боко е различен.И сега за кого да гласувам? Искам човек с идеите на Сидеров и възпитанието на Симеон, НО И ДА Е ЧЕСТЕН!Такъв няма в България.
680
1
 
8
 
! Отговори
vse edno преди 11 години
тая територия е пълен ***! който може, да бяга! моето дете го няма и се надявам искренно да забрави въобще как се стига тук! а на оставащите - късмет с оцеляването!
679
3
 
7
 
! Отговори
Цоко и Боко преди 11 години
Ужас, а ние така им вярвахме, че в непорочно зачатие са отдали всичките си сили за правото и благото на народа. Сега, с тези си действия, Те прекъснахо всичко детско в Нас, няма вече вяра в Червената шапчица и в 800 - те дни през които ще ни оправят.
678
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като махнем заменките, за които няма никой вкаран в затвора, ГЕРБ са стотици пъти по-лоши от тройната коалиция. Не обещаваше ли Бокича затвор за заменките? Не обещаваше ли европейски заплати? Я кажете, какво изпълни от предишните си обещания. ГЕРБ ще се запомни с абсолютна некомпетентност и пълна липса на идеи. Нито една реформа не доведоха до край. При тях всичко се доразруши. Стана продължение на костовата българоубийствена политика.