Що за здравен министър иска връщане на пушенето?

Социалните мрежи потресени от Таня Андреева
Обновена: 30 май 2013 13:49 | 30 май 2013 13:49, Красимир Ангелов
159
Що за здравен министър иска връщане на пушенето?
Д-р Таня Андреева подкрепи либерализирането на режима. Снимка: БТА

Истинска вълна от недоволство в социалните мрежи предизвика изказване на новия здравен министър Таня Андреева, която обяви при своето встъпване в длъжност, че правителството ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол.

"Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема", посочи д-р Андреева в отговор на зададен въпрос за промените в режима за тютюнопушене.

“Запомнете това лице - то е на д-р Таня Андреева. Единственият здравен министър в света, който подкрепя тютюнопушенето”. Този слоган със снимка на новата министърка обикаля от снощи Facebook.

“Пуша, но много държа забраната за тютюнопушенето да остане! Както от грижа за себе си, така и за другите! Иначе това си е поредното потвърждение на това, че от НС смърди лошо”, е написал потребител.

"И аз пуша, но мисля, че интелигентното поведение е да си остане забраната! Мисля, че това, че хората нямат пари, е главен проблем да не ходят по заведения, а не толкова цигарите!", допълва мнението му потребителка част от групата "Можем ли да променим нещо".

Коментарът на новия здравен министър среща и далеч по-остри реакции сред хората.

Още по темата

"Тази е срам за човешкия вид - в 21-ви век да защитава тютюнопушенето. Що за здравен министър има подобна логика и в що за извратена вселена би съществувал!?", пита Мариан Петков. "В тъпотиите винаги сме първи .Още не е седнала на креслото и започна да изпълнява мутренски поръчки", пишат още във "Facebook".

Макар и далеч по-малко, срещат се и привърженици на идеята за връщане на стария режим за пушене на обществените места.

"Въобще не е продала белия ми дроб. Ако искам, ще ходя в кръчми за пушачи, ако искам за непушачи - изборът си е лично мой", смята привърженик на отпадането на забраната на тютюневия дим в заведенията.
 
Глобалната епидемия от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим, предупреждава Световната здравна организация по повод утрешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без цигарен дим.

Изследвания показват, че в Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от половин милион души всяка година. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.

В България Законът за здравето забрани от 1юни 2012 г. тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, както и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лева.

Въпреки това у нас има определени обществени нагласи за смекчаване на тези драконовски мерки срещу тютюнопушенето. "Атака" вече е внесла в деловодството на парламента предложение за отмяна на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

За подобни нагласи намекна и новоизбраният премиер Пламен Орешарски, който посочи, че вариантът с либерализирането на тютюнопушенето е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и едната, и другата група в обществото.

По данни на бизнеса - за последната година близо 30 хиляди души са загубили работните си места от въведените мерки, а много частни заведения са фалирали поради липса на посетители вследствие забраните, като загубите на собствениците на подобни заведения варират между 200 и 300 млн. лева за последната година.

Според данни от допитване на сайта на Министерството на здравеопазването обаче става ясно, че 84 на сто от българскитеграждани са "за" пълна забрана на тютюнопушенето на обществени
места, а за "частична забрана" - около 12 на сто. "Против" забрана на тютюнопушенето на обществени места са гласували около 4 на сто.

Национално представително проучване на Министерството на здравеопазването показва, че през 2011 г. броят на пушачите у нас е намалял незначително с няколко процента. През 2010 г. активните пушачите сред населението са били 41 на сто, през 2011 г. - този процент вече е 39 на сто.

Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия.

Като тотални непушачи са се определили около 50 на сто от мъжете и близо 70 на сто от жените у нас.

Други изследвания на здравни експерти отчитат, че само за последната година у нас заради пълната забрана на тютюнопушенето са регистрирани около 1 600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
12
 
! Отговори
До Димич преди 11 години
A дали това е заради цигарите или заради некадърното управление? Не забравяй че има криза и хората нямат пари, а и "управители" които искат да си купят бентли за 2 месеца в България има колкото искаш. Сигурно копуваш вино меча кръв за 1,20 2 литра и продаваш каничка 500 мл. (350мл след "удрянето" на клиента) за 4,50. Е как мислиш че ще стъпи някой пак, пък бил пушач или не!
118
0
 
16
 
! Отговори
нели преди 11 години
"Що за здравен министър иска връщане на пушенето?" Как така какъв - ТАКЪВ НА КОЙТО ПАРТИЯТЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОВЕЛЯВА!!!! Нали си спомняте едно време как беше - каквото каже партията - туй става! На това му се казва комунистическо поведение!!!!!!
117
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ни трябва такава министърка!!!
116
19
 
15
 
! Отговори
Димич преди 11 години
Аз имам малко заведение, теглих кредит за да изпълня изискванията на зали за пушачи и непушачи. И хоп след тва забраната стана пълна. Отдавна не мога да си позволя да имам персонал както беше преди 4 години и да наема хора на работа. На врата трябва да виси портрет на Бойко тиквата иначе ще ми затворят кафето. Надявам се този мутренски рекет да спре и Бойко мутрата и оня *** Цветанов да влязат в пандиза където им е мястото.
115
5
 
9
 
! Отговори
човек преди 11 години
и без друго в повече от заведенията не се спазва забраната за тютюнопушене . а в нощен бар без цигара ... ще кажете - децата , децата след 22 часа трябва да са в къщи , но ...
114
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От толкова приятели пушачи как за цялото това време дори един не ми каза "Не, не ми се излиза тази вечер, защото няма да мога да пуша"
113
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До Гюро Михайлов първиАми пуши си у вас като е полезно!!
112
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - мисли за онези отрудени, бедни хора дето нямат препитание, садят и копаят тютюн! Останалата част от коментара Ви е извън темата!!!
111
1
 
3
 
! Отговори
Виктори преди 11 години
До Тони След като непушачите стремглаво растат, защо да не си откриеш кръчма за тях. Не получавам отговор на основния си въпрос : ЗАЩО НЕ ИЗКОРЕНИМ ТЮТЮНА .Или обратно - защо нте отглеждаме ммарихуана. Продаваме я с надпис ""Марихуаната убива", пушим си я вкъщи и си умираме от каквото си изберем. Защо бизнесът на производителите и търговците се запазва, а кръчмарите се унищожават.
110
9
 
5
 
! Отговори
QUQU преди 11 години
До Тони - Сам си го казвате - така е - КОЙ НОРМАЛЕН ЩЕ НАПРАВИ КРЪЧМА ЗА НЕПУШАЧ !!! Кръчмите са за ядене, пиене и купон, а не за Tea time ! :) Чай си пийте с приятелите където искате и както искате - кеф ви със захар, кеф ви - не :) ААААААААААААААА АМА ЗАХАРТА СЪЩО Е "ОТРОВА" - НЕ НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ! АЗ ИСКАМ ДА ЗАБРАНЯТ ЗАХАРТА В ЧАЯ, А ЗАЩО НЕ И ИЗОБЩО ;)!!! ДА СЕ ЗАБРАНИ !!! :) Между другото съм непушач! Просто смятам за налудничаво да се забранява на хората и да се ограничават !!!
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За кой бизнес мисли новото правителство.Първо за големия монопол Булгартабак и после за кръчмите.Това ли е най-важното.Този биснес ли тегли държавата напред?Първо облекчете административно бизнеса,после му връщайте ДДС навреме,дайте му стимули да наема млади хора на работа.Доста плоско още от начало тръгват да защитават една малка групичка.
108
2
 
7
 
! Отговори
moli преди 11 години
Такъв здравен злобен министър с изкривено от злоба лице още от първия ден на Парламента не бях виждала.Сигурно Шейново е дало банкет,че се е махнала.Та тя не може спокойно да говори без да се озъби.Още вчера се оправда в телевизия БТВ ,че имала едни намерения пък то се оказало друго.Така е госпожо-какво като сте лекар с 12годишен стаж.Хората са лекари по 40 години и не парадират.Поклон пред лекарската и човешка култура на Д-р Константинов.А тази е усойница!!!!!
107
3
 
6
 
! Отговори
... преди 11 години
Всичката ни е наред,че се занимаваме с цигарите.
106
2
 
10
 
! Отговори
Тони преди 11 години
До ВикториВиж, Вики,Никой нормален бизнесмен няма да направи кръчма за непушачи. Освен туй ако се събере смесена компания, къде ще отидат, мислиш? В кръчма за пушачи. Щото пушачите са абсолютни егоисти и смятат, че хората са длъжни да се съобразяват с техния вреден навик. Затуй трябва да е забранено да се пуши на закрито. Да се спре тоя егоизъм и това нахалство.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РЕФЕРЕНДУМ
104
1
 
16
 
! Отговори
коко преди 11 години
ееее,пак много време изкарахме без цигарен дим.В Европа никъде не се пуши на закрито и в заведения,но пък ние нямаме нищо общо с Европа,така че защо да не пушим...ние сме си малко варвари и стремително вървим към нивото на третия свят,към бушмените....това е България,избрахме си поредните мафиоти в парламента...Честито да ни е...
103
2
 
22
 
! Отговори
Бивш пушач преди 11 години
За съжаление поредните недоразумения и недорасли хора, които трябва да бъдат лицето и примера за морал и мъдрост, ще управляват държавата ни. Но всъщност ние вече се нагледахме на измамници, които на втория ден от управлението си за почват да говорят точно обратното на това заради което народа ги е избрал.
102
5
 
30
 
! Отговори
Волен преди 11 години
Оставка!Таня Андреева незабавно да си ходи!нямаме нужда от такъв здравен министър!Вместо за здравето на хората,тя прокарва лобистки интереси!Вън!Оставка!
101
3
 
25
 
! Отговори
коментар преди 11 години
забраната на тютюнопушенето в закрити помещения беше крачка напред, извоювана доста трудно. . здравното министерство и всички лекари би т/о да бъдат на предния фронт с/у тютюнопушенето, широко да разясняват вредното му влияние в/у здравето на нацията. изявленията на новата здравна министърка са направо безотговорни.
100
18
 
6
 
! Отговори
Виктори преди 11 години
До предложение Защо вместо да скачате по министърката, не скочите срещу производството на тютюн ? Нали с вашите пари се субсидира производството на отрова. Мазните *** дето го сеят и нижат да ***. След това ще трябва да спрем и транспорта и да яхнем магарета. Защото и от бензинови пари се мре! Какво ти пречат цигарите, ако има кръчма за пушачи и за непушачи.