Таня Андреева: Сама ще определя екипа си

"Наследството в здравеопазването е много тежко"
1 юни 2013 17:02, Елка Василева
76
Таня Андреева: Сама ще определя екипа си
Таня Андреева. Снимка: Булфото

„Сама ще избера хората, с които да оглавим министерството. Няма да има политически назначения. Дълбоко се съмнявам, че ще има подобни намеси и при избора на заместник-министри. Затова съм поела ангажимент и сама ще си нося отговорността.” Това заяви пред TV7 министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя бе категорична, че има пълна свобода да сформира екип и никой няма да й се бърка в назначенията.

Андреева посочи, че наследството в здравеопазването е много тежко, но то не е резултат от лошо управление само на един министър или на едно правителство.

„Проблемите са много и все не намират решение през годините. Според мен в сектора липсва приемственост. Всеки предишен министър се захващаше с много неща, а когато си тръгваше, те не бяха поемани от следващия. Той на своя страна тръгваше да реформира наново и така не стигнахме до никъде. В здравеопазването е нужна много работа и тя не е за мандат или за два. Затова ще държа да работя и с опозицията, и с партии извън парламента. Да чуя съсловията, без да има разединение, в името на една обща цел”, допълни Андреева.

Още по темата

Тя заяви, че най-спешни са промените в закона за спешната помощ. „Тези хора имат нужда от подкрепа и защита. Трябва да се увеличи и заплащането им. Това бе направено, но с много нисък процент. Ще разговарям и с финансовия министър, и с премиера Орешарски, за да настоявам за справедливост”, сподели Андреева.

Според нея са необходими промени в здравната грижа за малките населени места. „Много хора останаха без тази услуга. Много болници се закриха. Хората буквално са застрашени. Някои от болничните заведения може да заработят отново. Една от важните законови промени е въвеждането на едни и същи правила за всички здравни заведения, независимо от тяхната собственост, така че никоя болница да не си позволява да върне пациент или да го препрати в друго населено място”, каза Андреева.

Андреева ще настоява да се преосмисли финансирането на болниците, както и функционирането на здравната каса. Според нея е добре да се разбие монополът на здравната каса, за да могат хората да избират къде какви услуги да ползват.

„Ресурсите не се разпределят както трябва. Сега мотивацията на хората, които са здравно неосигурени, е нулева. Те казват – защо да плащам, като нямам доверие. Ние трябва да върнем това доверие. Касата ограничи дейностите на болничните заведения и ги докара дотам те да връщат пациенти и да се стремят да генерират доходи. Това не е тяхната цел. Те трябва да лекуват, не да мислят за смяна на дограми и лампи. Парите за здраве трябва да отиват само за здраве”, категорична е министър Андреева.

Частните болници ще бъдат задължени да сформират звена за спешна помощ, каза още Таня Андреева. Всички лечебни заведения – частни, общински и държавни, вече ще работят по едни и същи правила. Очаква се да отворят отново врати някои от закритите лечебници, сред тях ще е и тази в Девин. Сред първите задачи на д-р Андреева е въвеждането на здравната карта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
18
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 11 години
Мали..и..и голем глад. Тройната коалиция БСП-ДПС-Атака-ДС така са огладнели, че нямат търпение да започнат да крадат. Първи се наяде Волен-Болен-Доволен, той получи 10 милиона евро за гласа си. Не са много този който ги даде ще получи 100 милиона във вид на Държавни поръчки. Пожелаван на всички гласували за тройната коалиция със здраве да си харчат обещаните от Волен-ама много Доволен, 1000 лв. заплата и 500 лв. пенсия. Атака..а..а..а
24
6
 
20
 
! Отговори
пиянде преди 11 години
*** *** мазна!
23
3
 
18
 
! Отговори
по пътя преди 11 години
Червена ***!
22
4
 
27
 
! Отговори
Румен преди 11 години
Бе тя много нагла , все още нищо не е свършила , а какви уста отвори , ужас.
21
2
 
18
 
! Отговори
висок преди 11 години
О журналисти МОЛЯ ВИ пускайте през час клипа с тази простакела от изявата и в парламента. Това е най -великата простотия на годината. Другото е маловажно.
20
2
 
32
 
! Отговори
как`Сийка преди 11 години
моме, още с първата си изява в Парламента, опротивя на хората!Още от първите няколко изречения, хората ти "скроиха шапка"Сега...моме, "мила" каквото и да направиш..все ще си мразена, никой няма да те взема на сериозно и да те уважава!Заради твоето самочувствие+злоба, никой не те харесва!И по-лошо..никой не ти вярва...Най-добре вземай си чантата и шапката и ходи на майната си!Няма нужда да обясняваш, кой ще назначаваш, кой ще уволняваш!Мразим те!Не ти вярваме!
19
1
 
6
 
! Отговори
toto преди 11 години
Дано само да се "роди" нещо ,а да не го "***" както май е тръгнало...............
18
4
 
20
 
! Отговори
!@#$% преди 11 години
Хайде стига сте ми обяснявали за наследството бе!!!!!!!!!!!!Като ви е тежко се разкарайте от там!!!!Нищо не можете да поставите в ред в тази държава защото сте неграмотни до безобразие!!!!Eдна таблица в EXCEL не можете да направите-тръгнали сте да организирате работата в цялата държава!!!!Живи и здрави да УМ*ЕТЕ дано!!!
17
2
 
31
 
! Отговори
КръговрЪт преди 11 години
"Наследството" вече е универсално оправдание в България! А любимите ми фрази са "някой трябва да поеме политическата отговорност" и "ние сме бедна държава".
16
1
 
25
 
! Отговори
Левскар-КЗЦ преди 11 години
Ще те видим ти какво ще направиш.
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В болниците ще се разреши ли пушенето?Това поне лесно може да стане- със стаи за пушачи и непушачи.Но все пак поне в операционните забраната трябва да остане или да се предвиди в екипа сестра да подава фаса в устата на хирурга.
14
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая да ли е взимала бакшиши в шейново.
13
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя диков продължава да се излага .Сега и врачки кани в предаването си,но това може да се очаква от спортен коментатор да се изживява на политически анализатор.
12
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязвате ли, че мистериозно изчезна от фейсбук събитието НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ: ОСТАВКА на "Кабинета Орешарски"? Това ми изглежда като явна индикация за намеренията на терористичното правителство на републиката. И все пак - 2.юни.2013 / 12.00ч / НС
11
2
 
31
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Тази стига е говорила,а да почва да работи,че кой знае какви ще ги сътвори и тя.......
10
11
 
9
 
! Отговори
Николета се вбеси преди 11 години
Ясновидка: Бойко Борисов трябва да избира - затвор или смъртВремето дойде, през октомври ни чакат страшни събития, твърди Николета ЙодановаЯсновидката Николета Йорданова хвърли в потрес Сашо Диков. В предаването му по Нова тв тя заяви, че Бойко Борисов е изправен пред тежък избор - смърт или затвор. "Той избира - или ще го убият или ще влезе в затвора", каза съвсем насериозно Николета. "Ама ти не позна за сменените министри от Борисов", контрира я Диков.
9
6
 
31
 
! Отговори
ААА преди 11 години
нямало да има политически назначения !?!? - че то тя е политическо назначение и от нея всички назначени от нея !!!! наглост!
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да- всички болни тебе чакаха /ей като вземат да се изживяват като месии/
7
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тя дали осъзнава, че до есента ще са аут ...
6
3
 
34
 
! Отговори
чичко преди 11 години
то и ханъмата сидеров така казваше ама яго виж сега.