Министрите гледат под лупа наследеното от ГЕРБ

МВР показало сериозни дефекти при предишните управляващи
Обновена: 5 юни 2013 18:37 | 5 юни 2013 16:14, Веселина Йорданова
64
Министрите гледат под лупа наследеното от ГЕРБ
Премиерът Пламен Орешарски след първото заседание на МС. Снимка: БТА

МВР няма да продължи да работи както в последните четири години, категоричен е премиерът Пламен Орешарски. Министър-председателят заяви, че ведомството е показало „сериозни дефекти” в работата през мандата на ГЕРБ.
 
„Ако някой счита, че то е било в идеално състояние в последните четири години, може да продължи да занимава нашите партньори. Аз ще се опитам пред партньорите да аргументирам обратното – че МВР трябва да почне да работи в интерес на хората и да видим по-отчетливи резултати от неговата дейност, като за тази цел са необходими и някои промени, които в момента извършваме”, каза той.

Още по темата
Опитът за натрапване на някакви идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти, не е за насърчаване, допълни Орешарски, като вероятно визира ГДБОП, която ексвътрешният министър Цветан Цветанов защити и пред евродепутати в Брюксел.
 
Орешарски е разочарован, че на втория ден от началото на работата на кабинета имаше протести. Вероятно това е един от рекордите, коментира той. Премиерът си давал сметка, че правителството му няма 100 дни толеранс, но смята, че има право на поне седмица.

Ще направим всичко възможно да убедим всички български граждани, че работим в общ интерес, каза той.
 
Орешарски допусна, че в отделни ведомства ще се наложат ревизии, за да се убедят той и новите министри „евентуални нарушения дали наистина са нарушения или не”.
 
Новите областни управители и бъдещите заместник-министри ще бъдат съгласувани с политическите сили, които подкрепят кабинета. Орешарски уточни, че не познава толкова хора по места, че всички назначения за губернатори да идват от него и се пошегува, че за заместник-министри има повече кандидати, отколкото места. Той увери обаче, че водещ принцип при назначенията, които се очакват до седмица, е експертизата.
 
В по-големите и „тежки” министерства ще има по трима заместник-министри, а в останалите - по двама. Съветниците няма да се увеличават, заяви премиерът.
 
Дали бъдещата Агенция по туризъм ще се върне отново в София ще се реши след среща с бранша. Орешарски заяви, че ще приеме функционални доводи за промяната. Все още не е обсъждано кой да оглави ДАНС след подадената и приета оставка на Константин Казаков.
 
Министерството на инвестиционното проектиране ще бъде с малък състав, изцяло за сметка на щатове от други министерства, без да се увеличава общата численост.
 
С усмивка Орешарски заяви, че имаме много добра данъчна система към момента и даде да се разбере, че не се обсъжда по-нисък ДДС за лекарствата.
 
В програмните приоритети не присъства отпадане на мораториума върху шистовия газ, нито ще бъдат предприемани действия. Знаем реакцията на обществото, това е сигнал, а ние сме отворени към такива сигнали, уточни той.

Премиерът се обяви за пълна приемственост във външната политика. Ще работим за добросъседство с всички наши съседи, заяви Пламен Орешарски.

Правителството ще работи и за това „да изчезне страхът на бизнеса да прави свободно бизнес в страната”.
Актуализация на бюджета към момента не се предвижда. Опитваме се да се справим в рамките на съществуващото, водим сериозни разговори с министрите къде може да се оптимизира, съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Той вижда оптимизацията като фокусиране върху важните политики и премахване на „паразитни и излишно раздути разходи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МВР НИКОГА НЕ Е РАБОТИЛО ПО-ДОБРЕ. ТОВА ЕСТЕСТВЕНО НЯМА КАК ДА СЕ ХАРЕСА НА ОРЕШАРСКИ, КОЙТО Е МЮРЕТО НА БКП. И ПОНЕЖЕ МВР НЯМА ДА РОБОТИ "ПО ТОЗИ НАЧИН", НЕКА ГРАЖДАНИТЕ ДА ОЧАКВАТ ОТ МВР ДА РАБОТИ ПО ОНЗИ НАЧИН. КОЙ Е ТОЙ? АМИ ПОГЛЕДНЕТЕ КРИМИНАЛНИТЕ ХРОНИКИ ПО ВРЕМЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ И Е ДОСТАТЪЧНО. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гледайте другари и се надявайте за европари леваци
46
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Гледат го под лупа и пак нищо не виждат, защото герберастите нищо не са оставили
45
7
 
6
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 11 години
До прогнозаЗащо мислиш така ? Да не си врачка или вече промит мозък *** ? Правителството не е започнало работа , а ти вече вещаеш апокалипсис. Голям драслю си и може би на хонорар !
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ! (42)Референдум за "Белене" практически все едно не се е провел, защото тъпия български гражданин го домързя да отиде да заяви волята си. Това доведе до провал на референдума и остави широко отворена врата за политиците да правят каквото си искат с проекта АЕЦ"Белене". Освен това от гласувалите повечето са "ЗА" проекта. Останалите гласове (негласувалите) нито са "ЗА", нито са "ПРОТИВ". Те просто решиха да оставят политиците да решават вместо тях.
43
9
 
11
 
! Отговори
ТЕЖКО преди 11 години
Наследството от ГЕРБ е много тежко - Дългове , Безработица , Бедност , Самоубийства .Ако Орешарски съумее да изведе България от тези неща , има право на края на Мандата да поиска Народен Съд .
42
11
 
10
 
! Отговори
просто аз преди 11 години
До Няма смисъл !Няма да защитавам никой, нито пък смятам да критикувам Орешарски, който все още не е започнал работа. Искам само да ми кажеш от коя страна бяхме по-богати преди Будьо, че той да ни е направил най-бедни? Късата памет и сляпата вяра на празни обещания, винаги са били сериозен проблем на българите, не мислиш ли?
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vqrno Li 4e cvetan e sprql parite ot europa bravo na. Cvetan
40
0
 
3
 
! Отговори
Евро Пси преди 11 години
Да не стане и тази - *** работа!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
À naroda gleda pod lypa tyskotyrskata mafiq
38
5
 
9
 
! Отговори
dida преди 11 години
Все едно гледам Круела Девил от 101 далматинци.Какво ще кажете не ви ли прилича?
37
14
 
15
 
! Отговори
Няма смисъл ! преди 11 години
Изобщо няма смисъл да се правят проверки за това какви щети е нанесъл на държавата един въшкав ***, известен с името Будьо. На всички ни е ясно, че той фалира държавата, направи ни най бедните не само в Европа и на всичкото отгоре успя да опростачи около 1 млн. българи, като започна от журналистите. Точно те го подкрепиха на изборите. Няма време и преди да е напуснал страната Цацаров трябва да му сложи прангите. Що се отнася до миналото на този ***, там майстор ще му бъде Сретен Йосич.
36
3
 
9
 
! Отговори
! преди 11 години
"Знаем реакцията на обществото, това е сигнал, а ние сме отворени към такива сигнали, уточни той. Така ми се иска да държи на думите си, защото за "Белене" имаше референдум, а сега друго се говори и пише.
35
5
 
14
 
! Отговори
Jerry преди 11 години
До НаследникA преди Герб как беше??????????????????????????????????????????
34
7
 
14
 
! Отговори
## преди 11 години
още един кавал който се прави на отворко.
33
4
 
11
 
! Отговори
55 преди 11 години
Да - 35,професионалист е, придържа се към програмата на ГЕРБ!
32
2
 
6
 
! Отговори
Eldorado27 преди 11 години
хаха Алекс... неграмоте,.. това какво е :))
31
3
 
3
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 11 години
До 34Eldorado27Ти току що доказа,че си неграмоте,а дали си *** не знам - "оправлява"
30
18
 
15
 
! Отговори
brawo преди 11 години
успех. личи си разликата в класите. каква визия има един доказан професионалист и един псевдо пожарникар. за изказ и професионализъм да не говорим
29
14
 
19
 
! Отговори
Eldorado27 преди 11 години
До Aleks 1969Тепърва ще видиш какво е да реве народа, рев от бяс...защото народа не е *** и никога няма да остави да го оправлява тоя, който го продава на турция...