Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне"
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 09:23,
200
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

Още по темата
"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
val 789 преди 11 години
До Одисей 1Хубаво си изщракал коментара,ама за такава домашна ел.централа доходът ти трябва да е 4-5 пъти повече от това което Сидеров предложи/визирам 1000 лева/.На нас не ни се вярват заплати от 1000 лева ти ми пишеш за когенерационни системи.С тези темпове това може да стане в България в близките 300-400 години.Хахахахахахааааа!!!!!
127
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КО СТАНА ВА , ОНЯ *** СТАНИШЕВ НА РЕФЕРЕНДУМА НАЛИ ГОЛЯМ ГО ИЗВАДИ....АМА СЕГА НЯМА ДЕ ДА ГО ТУРИ
126
0
 
29
 
! Отговори
lol преди 11 години
"... Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора. ..."лъжение ще го плащаме скъпия ток от Мариците и ВЕИ-таа евтиния се изнася чрез поставени на богопомазани лица и фирми
125
2
 
36
 
! Отговори
абв преди 11 години
Кратка ни е паметта - нали БСП приеха преди няколко години закон, с който ни накараха да купуваме от скъпия ток на ТЕЦ "Марица" и тези фотовеолтаици, а иначе мислели за народа - ДРЪЖКИ... Мислят само как да напълнят джобовете си ....СРАМОТА
124
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нещастни българимного сте глупави няма десни и леви има такива дето се сещат че са българи и други дето не им пукасамо *** може да се вързва още на такива глупости които ни вкарват в киречаа за атомната енергетика няма да говорим - всеки уважаващ себе си народ се стреми да изгради ядрени мощности и на нас ще ни трябватно но сме глупави и тъпчем гушите на мошениците с веита и фотоволтаици - *** българин - пазарна икономика - и му продават ток с 10 пъти по скъп от най евтиния
123
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До БГ 137Ако Вие чакате някой да дойде във вас и да Ви остави на масата плик с "европейски доходи" явно сте наивник, гласувал за бсп или Юруш! Извинявам се, но Вашето собствено благополучие зависи предимно от ВАС и ако се напрегнете малко може и наистина да си докарате "европейски доходи". Аз, Благодарение на Господ и моят труд вече изкарвам прилични пари, които могат да се сравнят с добра заплата в Германия. Но за това си иска труд и акъл. А, не чакане на Годо!
122
1
 
19
 
! Отговори
Gerotheone преди 11 години
До дядо 131 Много интересна логика. То значи,че и СДС и ДСБ не са десни партии, защото и там беше бъкано с комунисти. Браво. Умен сте. А, това че ГЕРБ провеждат политика на типично дясна партия относно държавните финанси, това няма значение. Това, че градят инфраструктура, а не дават увеличения на пенсии и заплати на администрацията, също няма значение. Важно е да се пишат глупости по форумите!
121
1
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
Относно инфото от RWE , в Германия вече е предлагат на абинаментен принцип MIKRO-KWK ситеми за комбинирано производство на топлинна и елекстическа енергия като за последната е подсигурено присъединяеанне към общесттвената електропрносммана система . С други думи върви се към децентрализация и диврррсификация на източниците като консуматорите се првеъщат и в производители , така въ всеки дом в бъдеще ще има МИНИ ЦЕНТРАЛА , разберете го , не ни трябват огромни мастодонти , науката върви напред
120
1
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
RWEТова е бъдещето.В началото електроцентрали микро когенерационни системи могат да бъдат част от пакета и вбъдеще в мрежа с други разпределени системи за производство на енергия за образуване на виртуална електроцентрала. То коменсира нередовното производство на вятърна и слънчева енергия в обществената мрежа, микро когенерационни системи може да спести разходите за зелена енергия чрез Ökoheizstab под формата на топлина, и по този начин подсигурява мрежовото напрежение .
119
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А раираните вече им измислиха прякори за добре доили при тях, на Цоко и Боко и какво ще ги правят- и магистралните травестити подлежат на профилактика.
118
1
 
16
 
! Отговори
noname преди 11 години
За какво ни е АЕЦ Белене - ами за да се вземат едни пари. То е ясно, че ще работи на загуба. Това инвеститора обаче(руснаците) едва ли ще ги вълнува много, защото ще държат за държавна гаранция през която да се източат парите по кредита им.
117
0
 
9
 
! Отговори
КНК преди 11 години
До"датиготурна" 141 : Това ,че няма да има АЕЦ е едно от най-хубавото нещо за България. Така ще има пари за образование - ниеа сме на последно място в Европа по квалификация на работната ръка.Затова не идват качествени чужди инвеститори,а търсят шивачки и общи работници.Такива ще са и тези многообещани 250000 работни места.Те ще доведат до загубата на 1 000 000 работни места в другите сектори.Това с образованието ще помогне и на теб да разбереш за какво става дума,а не да повтаряш глупостите
116
1
 
9
 
! Отговори
министъ Стойнев преди 11 години
Абе ние пари да построим Белене нямама ама това не значи, че няма да я построим я! То ния нямахме пари да построим и язовира на ***, ама виж как *** прибра 2 милиона лв. от това безпаричие! Пък сега Местан ага и той пари иска, пък и подготвя се момчето, едни лаборатории е напраил там в резиденциите си, едни атоми дели едни реактори прай, да не му секваме устрема! Пари се от некаде ше се намерият!
115
1
 
15
 
! Отговори
Killuminati1 преди 11 години
а добро утро, тя държавата пред фалит, тия Белене - майка ми е рускиня, но аз се чувствам 100% българин и мога да кажа че васалната политика на Русия в България е ужасна, тия болшевики искат тотално да ни заробят и да ни превърнат в Заддунайска Губерния
114
2
 
15
 
! Отговори
ф преди 11 години
АЕЦ "Козлодуй" ще работи с ограничена мощност неопределено дълго. И за какво ни е Белене, за какво са ни комунисте депесари и фашисти вън вдички
113
2
 
15
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
""Гласуването и сконяването към гласуване за БСП е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! ""Ето едно разумно допълнение към Наказателния кодекс,може и като поправка в конституцията да го допълним.
112
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ,тук има десетина платени увяхнали герберчета дето коментират и слагат минуси.Защо ми наслагахте толкова минуси на европейските доходи които обещаха ГЕРБ-не е вярно ,че го обещаваха или не е вярно че не го направиха
111
0
 
2
 
! Отговори
Ангелов преди 11 години
До эллл бэндиНапълно си прав. Потекоха ми сълзи от смях.
110
1
 
5
 
! Отговори
val 789 преди 11 години
Е.. ти народа,е..ти коментиращите!!!! Завчера РЕВ до небесата на статията,че щяла да се строи БЕЛЕНЕ,днес РЕВ до небесата защо няма да се строи!!! Въобще,никога няма да има попътен вятър за кораб,който не знае накъде е тръгнал!! ИСКАМЕ,ИСКАМЕ,но и ние не ЗНАЕМ и не сме НАЯСНО какво точно искаме.
109
1
 
14
 
! Отговори
Давиготурна преди 11 години
ЯСНО !...Няма АЕЦ "Белене", няма да има 250 хил. нови работни места, цената на тока ше си расте, дадохте пари на *** ...АМИ ЗНАЧИ РАЗВАЛЯМЕ ВИ СЕДЕНКАТА !