Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне"
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 09:23,
200
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

Още по темата
"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
12
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Дебора е права,а с парите за Белене може да си спретнем заводче за колектори,трансформатори и батерий.-ето ти работни места,а ще останат и за пенсий.Защо не закупят за народното събрание Ловешки автомобили/вярно скромни са,но и депутатите ни имат повече от скромни възможности/и ето пак работни места.
107
13
 
4
 
! Отговори
До БГ преди 11 години
А европейските доходи ,които ти обещаваха ГЕРБ бяха много вероятни и сигурно ги изпълниха.Я ходи да полееш доматите
106
1
 
12
 
! Отговори
Честито преди 11 години
За пореден път другарите ще оберат българския народ....Мога да ви кажа какво ще направят .Ще направят всичко възможно да загубят делото срещу руснаците за над милиард.Ще препишат всичко на герберастите и ще кажат ето сега ще изтеглим 2 млрд заеми , за да си покрием задълженията към руските другари .Честито на българския наивен народ , който повярва в червено-розовото бъдеще с 250 хил раб нови места, с мин пенсия от 500 лева и мин заплата от 1000 лева и 60 хиляди работни места за БелеНЕ
105
0
 
4
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
До АнгеловПо евтино ще ни излезе и да им платим цялата мисия.Ама има проблем изпратиме ли ги първи проваляме цялото начинание други желаещи няма да има.
104
2
 
7
 
! Отговори
. преди 11 години
Май-май всичките ви обещания ще излязат кьорфишеци. Въртите, сучите и в крайна сметка отивате към това което говориха и от ГЕРБ. Ами ясно е и на кучетата на село, че няма пари за АЕЦа. Пък и не ни е нужен на този етап. Преди дни и военният министър Найденов потвърди думите на пребоядисания комунист Аню Ангелов, че няма пари за самолети. А добър ден!Честно казано вече не изключвам бъдеща коалиция БСП-ГЕРБ. Просто не виждам разлика.
103
0
 
0
 
! Отговори
До 129 преди 11 години
Превод в ефир:totally agree!
102
12
 
3
 
! Отговори
дядо преди 11 години
Аз пък има един въпрос към форумците,който не ми дава мира:-Би ли ми казал някой,как ГЕРБ ще е дясна партия при положение,че в нея има повече комунисти от която и да е друга?
101
0
 
16
 
! Отговори
ПИСНА МИ! преди 11 години
абе еей на луди ни направихте вече! кога ще излезе някой, който отговаря за този проект и да покаже документацията?! има ли договор, няма ли, кой е прахосал парите и т.н. ???!!! това да не ви е бащиния, това са нашите пари на всички БЪЛГАРИ! нямало пари за това и онова, а пилеят милиарди за тайните си договорки!!? ИСКАМЕ ИСТИНАТА !!!
100
3
 
14
 
! Отговори
до 126 преди 11 години
до превод в ефир ...Знаеш ли кое е най лошото , че въпреки че няма да се строи БелеНе , другарите вече имат план как да върнат комисионите които са взели дотук другаря Р.Овч и компания.Недопостимо е министър председателя Олигарски , да се изказва , че едва ли не България е загубила делото срещу руснаците за 1.25 млрд. преди дори арбитража да започне да гледа исковете на росатом.Поредния обир от българския народ от над милиард , който ще си поделят другарите и руснаците и ще погасят взетото.
99
1
 
12
 
! Отговори
Ангелов преди 11 години
Предлагам подписка в, която да предложим: Станишев, Доган, Местан, Пеевски, Бареков и Сидеров да бъдат включени в мисията за пътуване до Марс с еднопосочен билет, като разхода по регистрацията им (около 20 лв.на калпак) бъде за наша сметка.
98
1
 
12
 
! Отговори
тъпчо преди 11 години
Едните лъгаха за Белене и тока, другите за заплати и пенсии.......Въпроса беше да се докопат до властта.
97
1
 
7
 
! Отговори
Debora преди 11 години
Zashto ne napravite nai - pravilnoto i dobro za naroda ? Zakon koito da nasarchi naroda da si proizvejda sam elektrichestvo za bita (doma), bez izlishni danaci .Vseki dom s pokriv moje sam da si proizvejda tok neobhodim za doma. KOLEKTOR. TRANSFORMATOR. BATERIA .Dnes umnite hora investirat v razrabotka na novi tehnologii za nai efektivno izpolzvane na slanchevata energia. Nai evtino i razumno reshenie za svetovnata energetika. NAI GOLIAMATA ATOMNA CENTRALA NA VSELENATA E SLANCETO.
96
0
 
5
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Можем да разделим хората на две :такива които крадат и такива които ги крадат.Вторите е крайно време да кажат: СТОП !
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам спомени комунистите да са правили нещо добро за БЪЛГАРИТЕ.
94
2
 
14
 
! Отговори
Превод в ефир преди 11 години
Кристалина Георгиева вчера скръцна на Орешарски, че, ако строим Белене, ЕС ще спре еврофондовете. Резултатът: Правителството казва, че НЯМАМЕ ПАРИ. Това се знаеше и преди, защо се пънаха за референдуми, защо изобщо продължават да го обсъждат? Отговор от БСП: Защото сме взели едни невъзвръщаеми ПАРИ от руснаците и ще ни трепят.
93
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук гъмжи от терберасти, направо е гнусно
92
3
 
19
 
! Отговори
червената наглост преди 11 години
Аз доколкото си спомням , протестите срещу Борисов не бяха да се запазва тока , а да се намалява.А сега другарите разиграват сценки , виждате ли колко сме добри няма да ви вдигаме тока лятото , за зимата ще видим.Е това ако не е наглост.- единственото което направиха досега другарите е .....вдигнаха соц помощи за ромските си партньори ипоискаха да се разреши пушенето ...
91
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
KAK НЕ ВИЕ СРАМ , БЪЛГАРИЯ , БИ ФРАНЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ.....А ВИЕ НИЩО НЕ СТЕ ПИСАЛИ...ПИШЕТЕ САМО ЗА ГАДНИТЕ КОМУНИСТИ .....ИМ БЛИЖИТЕ ЗАДНИЦИТЕ......
90
6
 
6
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Това, че нямаме пари е ясно отдавна. Затова ще трябва чужд инвеститор, защото централата е готова на 30-40 % и ще е най-*** да се заровят похарчените досега пари в земята. Трябва да се мисли в перспектива, когато Козлодуй ще бъде затворен.
89
2
 
14
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Ами то ГЕРБ това го твърдеше и преди референдума,само опукахте 20млн.Хората на 2лв сметка правят ВИЕ НЕЩАСТНИЦИ ПОХАРЧИХТЕ 20МЛН.ЗАЩО .Нито едно обещание не сте и имали намерение да изпълнявате,въпросът беше да се докопате до кокала.Дано поне не съсипете всичко както до сега сте правили,че и камък в/у камък няма да сложите е ясно.