Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне"
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 09:23,
200
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

Още по темата
"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
12
 
! Отговори
Хехе преди 11 години
Бълха ни ухапала,че ще вдигнат тока малко.Нали *** и техните първи приятели от Атака обещаха 1000 лв. минимална работна заплата.Макар че като се замисля,сигурно са имали в предвид 1000 лв. да стане след хиперинфлацията която чакаме да ни докарат отново.Туко виж верно си спазят това обещание.
87
2
 
17
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
До тук Бойко се оказва прав на 101%,сега е ясно нови работни места няма да има ,а за капак ще се окаже че и Цветанов е подслушвал законно и само престъпници/политиците са по презумпция такива това е общопризната истина/А да ни е честита СПОЛУКАТА.
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убеден съм че никой няма да бъде наказан покрай делаверките около беленския гьол и именно за това е лудост да се започва строежа отново при положение че парите отново ще бъдат окрадени.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвайте се хора!!!!Ще се опитат да запазят цената на тока !А пееха друга песен!????
84
1
 
13
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Както се вижда имаме големи експерти за министри-зам министър на енергетиката ще става личният електротехник на Станишеви,след като акушерката на Моника стана министър на здравеопазването-а гаджето и на културата.
83
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко пъти водещите по БТВ го попитаха,кой е подписал договорите! Държавата??!??Не искал да споменава имена!!? ГЕРБ подписали анекси,а кой е подписал договорите!!!Сега разбраха ,че нямало пари?!?Хем са смешни, хем са жалки!Но горко ни на нас
82
1
 
19
 
! Отговори
Скорцени преди 11 години
станишеф, р.овч, п.димитров трябва да застанат на подсъдимата скамейка и да отговарят защо излъгаха хората и предизвикаха абсолютно ненужен референдум, на който бяха похарчени 20 000 000 лева народна пара! Кога най-после прокуратурата ще започне да гледа на престъпленията равнопоставено? Кога ще видим най-после поне трима осъдени червени престъпници?
81
18
 
6
 
! Отговори
курч преди 11 години
И за да не ме разберете погрешно:Боко Тиквуня се занимаваше със синтетична дрога... И контрабанда - много ясно.
80
2
 
18
 
! Отговори
курч преди 11 години
До Парите 104Рядко срещан идиотизъм... Парите ги търсете в любимата ви червена върхушка. Като за начало търсете в сметките на агент Гоце Триперот, семейството на сърГей СтаниШеф и, разбира се, Р.Овч.
79
4
 
13
 
! Отговори
Сотир преди 11 години
Болен ага нали знае къде са милиардите на Борисов в Ливан ? Ами ето ги парите, да пали Еърбъса и да ходи да ги върне ахахахахаха
78
25
 
3
 
! Отговори
Парите преди 11 години
Парите за АЕЦ-а са в Дянков, Боко, Цоко, Фидосова и т.н. Ако разровят сметките на "елита" на ГЕРБ ще намерят достатъчно за 5 атомни.
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А то пък кога ли е имало ,...само фандъци от ---БСП/ДПС !А,..СТРОЙТЕ ДЕ ,.....ПИДАЛИ и МАНА*И !
76
1
 
10
 
! Отговори
СМЯХХL преди 11 години
За това oтказ от Белене, само това може да ме накара да ги приема за хора и патриоти, а не за руски продажници.
75
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари за Белене няма, но пари за крадене - БОЛ.
74
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди няколко дни един "убавец" завърза и влачи едно куче с колата си. Без да съм бил буквално така, като кучето, буквално така се чувствам след четиригодишното влачене от герб. "Убавецът" не знам дали трябва да влезе при Бай Ставри, но убавците Цецо, боко и и сие- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
73
0
 
14
 
! Отговори
СМЯХХL преди 11 години
До Добряк. Работя и живея и в България и отечеството си няма да напусна. Не ме интересува, ама грам какво са обещавали, аз пари си имам след като съм здрав и се трудя. Не мога да обаче да преглътна 20 млрд лева, че и повече дълг за това безумие Белене. Комунистите мога и са обещавали каквото си искат, но те трябва да се съобразят с това, че държавата или фалира или попада под икономическо робство . И всеки един следващите 30 години, ще ги мрази за това, че плаща от своя джоб тяхното безумство.
72
1
 
17
 
! Отговори
BG.BG преди 11 години
Тока ще няма как да не се вдигне, защото основния проблем не е решен - ние плащаме за крадения *** ток. Тук говорим за десетки хиляди домакинства, закачени нелегално и правещи по няколкостотин лева месечно. Както сами можете да сметнете ние плащаме десетки милиони лева всеки месец, за да покрием загубите на ЕРП-тата. Как си представяте БСП и ДПС да променят нещо, та нали това са им гласоподавателите?
71
2
 
27
 
! Отговори
Роси преди 11 години
Червени бандити! Ами нали години ви се обяснява, че няма пари, а вие поискахте референдум!Мама ви гадна, комунистическа! Излъгахте пак тъпия си електорат с неосъществими обещания, а сега се гърчите как да се отметнете от тях! Гадове, да можех, щях да ви избия до крак, като започна от агента Гоце и свърша със Серго!
70
3
 
10
 
! Отговори
СМЯХХL преди 11 години
Гласувах за ГЕРБ, само, за да не се построи Белене. Гласувах и на референдума против Белене. Комунисти, ако наистина устискате и не почнете това безумие, може и мандата да си изкарате, а може и да спра да ви презирам и да започна да гледам на вас като на разумни и можещи хора. Кураж и успех. Не допускайте това ново икономическо робство.
69
1
 
7
 
! Отговори
666 преди 11 години
Защо ли всичко, което ГЕРБ не направиха и комунистите няма да го направят, а обещаваха поне Белене да започнат да строят