"Опорни (леви) точки" - 3,5 млн. българи пушат!

БСП и ДПС гласуват по съвест, от ГЕРБ искат да остане забраната
Обновена: 4 окт 2013 10:23 | 4 окт 2013 10:19,
49
"Опорни (леви) точки" - 3,5 млн. българи пушат!
Снимка: Impact Press Group

В Коалиция за България никой не прави нищо самосиндикално – решението дали да бъде внесен законопроект за либерализация на забраната за пушене ще бъде взето на заседание на парламентарната група, като депутатите ще гласуват по съвест, обяви левият депутат Спас Панчев.

По думите му обаче внасянето на законопроекта не е сигурна стъпка, макар вчера от партийния пресцентър на "Позитано" 20 разпространиха "опорни точки" за защита на връщането на тютюнопушенето на закрито.

Още по темата
Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче контрира Пенчев в студиото на bTV.

"Вие и за избора на Делян Пеевски бяхте на различни позиции, пък гласувахте еднакво!. Изборът на 14 юни беше направен с гласовете на депутатите от БСП, въпреки споделените от много от тях резерви към подобен ход", каза тя.

Пушачите и представителството

"Депутатите представляват народа, голяма част от българите - 3,5 млн. души, пушат. Голяма част от пушачите и ресторантьорите искат либерализация на режима", аргументира лявата теза Панчев, като настоя, че цитира данни от социологически проучвания по поръчка на бизнеса.

Десислава Атанасова обаче му опонира с друга статистика – на социологически агенции от март 2013 г., когато забраната за пушене се е радвала на 62% одобрение, при това след като е била в сила и през няколко зимни месеци.

Пенчев обаче настоя, че след въвеждането на забраната за пушене през лятото на 2012 г. между 15 000 и 20 000 души са загубили работата си, след което припомни "първия ангажимент на това правителство – да се фокусира върху някои социални мерки".

Според депутата от левицата, който е непушач, заради забраната "много бизнеси са затворили врати".

Кой как ще гласува, ако се стигне дотам

"От БСП ще гласуваме по съвест", декларира Спас Панчев.

"Абсолютно и безспорно, позицията на ГЕРБ остава непроменена", посочи Десислава Атанасова.

ДПС вече обяви, че групата им няма политическо решение по този въпрос - половината депутати са "за", другата половина – "против".

Парламентарната група на "Атака" все още не е излъчила единна позиция по евентуалния бъдещ законопроект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
baiSLON преди 10 години
GLUPACI GADNI I PROTIVNI -NIKAKVO VRASHTANE NA PUSHENETO V ZAVEDENIATA -NAMALETE TOKA S 50 NASTO , A NE MISLETE ZA PUSHENETO ,CHE SHTE VI ZAPUSHAT PODMETKITE NAVAN OT PARLAMATA
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей тия червените, а и Орешарски са големи ***! Плачеха, че оня *** Дянки вдигнал цигарите и си уредил партийна контрабанда, а те нито свалиха цените, нито спряха контрабандата. Орешарски, гола водица си и кал по вратняка, ако и да четеш лекции!
40
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 10 години
До RevengeТе са си за махане? Ти май в стремежа си да спориш за спорта не се виждаш какви глупости пишеш. Това, че санкциите не са достатъчно високи и има корупция не означава, че наложените ограничения са излишни. За съжаление не всички хора считат за нужно да се съобразяват с когото и да е. Има ***, които биха си пушили невъзмутимо дори в стая пълна с деца и с размери два на два. Както са казали: "Да е к%р, да му го набиеш, ама то акъл...."
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, БеСеПе-то как сами си бутат столчето под бесилото! Довода им, че ресторантьорския бизнес щял едва ли не да фалира са пълна глупост! Напротив, сега като няма дим заведенията биват посещавани от много повече хора. Пушачите си пушат навън, а вътре не се тровим и не се омирисване.
38
8
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 10 години
Кратко.Аз съм взел информиран избор да си направя заведение,инвестирал съм в него,плащам данъци и заплати за персонала.Решил съм да се пуши вътре,това е мое и право и избор като собственик.Ти не пушиш по рождение,ако искаш влизаш ако не искаш не влизаш това е твое право.
37
6
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 10 години
Кратко. Когато пушиш тровиш околните. Ти си взел информиран избор да пушиш, не ти се налага по рождение (за разлика от това да се храниш, например). За това да пушиш не е право, а избор (!) и пушачите трябва да се съобразяват с непушачите, а не обратното.
36
5
 
2
 
! Отговори
Revenge преди 10 години
До 31,ами те са си за махане.За последните 20 години България е дала повече жертви по пътищата отколкото на война.Масово никой не спазва правилата,мога да дам хиляди примери,но няма смисъл всеки ден някой претрепан заради това че си е мислел че е безсмъртен.Излез на цариградско шосе и виж някой дали кара с 50км/ч колкото е ограничението.Това не ви е проблем или че се пие и се кара масово.Цигарите са ви все трън.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпрос към лобистите на "British- American Tobacco": ако има връзка между пушенето и съживяването на малкия бизнес, защо тогава и преди забраната бяхме бедна държава?
34
2
 
4
 
! Отговори
уффф преди 10 години
Айде стига сте пискали,бе!Аман от "демократични" болшевики с тоталитарно мислене!В Европа си има заведения и за пушачи,на вас какво ви пречи тая работа!?Като си непушач,отиваш дето не се пуши,толкова е просто!В Холандия как го решиха?Проблема не е в пушенето,проблема е в липсата на управленски подход на нашите сияйни политици към държавноста!И герберасти,и бесепедерасти,и вся остальная ***!"Липсата на мислене не е извинение за глупостите които вършиш!"
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В такъв случай аз като непушач няма да стъпвам повече в заведения! То ако така тръгнем да се заплашваме докъде ще се стигне незнам. Предлагам да направим реклама на България като туристическа дестинация: Елате в страната в която всичко е позволено!
32
5
 
12
 
! Отговори
Леон преди 10 години
Ако чакате на бизнеса сам да реши какви да са заведенията това значи да очакваме в заведенията да се пуши да се продава легално дрога и алкохол за малолетни да не говорим за проституцията.
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми дайте да разрешим и наркотиците, всеки да си решава да или не? Дайте да разрешим и огнестрелното оръжие да се продава по хипермаркетите, пак всеки да си решава да си купи или не. Демокрация за малоумния получвек - типичния българин е равна на "че праим кфо си искам". Демокрацията е организация, начин на поведение и поемане на отговорност пред себе си и пред обществото. Да ви пикая и на гнусната псевдо ДС пост комунистическа клоака на демокрацията...
30
6
 
8
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Не 3,5 милиона българи са пушачи, а около 22 милиона българи са пушачи. Трябва БСП да запише в Конституцията, че всеки гражданин е длъжен да пуши от момента на раждането си до смъртта си. Друго си е да се запише в Конституцията, това което реално сега прави БСП - прави пасивни пушачи всички, вкл. и новородените бебета., а на активните пушачи дава правото да правят останалите пасивни пушачи.
29
4
 
9
 
! Отговори
Ъгли преди 10 години
похвално е, че 50% от българите плащат за легалния наркотик от който така и не доживяват до пенсионна възраст. Поне в една статистика да сме първи!!
28
7
 
12
 
! Отговори
:) преди 10 години
До RevengeХайде да премахнем и ограниченията за скоростта по пътищата. Нека шофьорите сами решават колко бързо да карат, няма да им нарушаваме свободата я.
27
13
 
7
 
! Отговори
Revenge преди 10 години
Айде стига сте се правили на по европейци от европейците.Нали искате да сте "европейци",нали искате "свобода на словото" защо тогава не оставите бизнеса сам да реши какви да са заведенията.А пък вие си имайте свободата да ходите или не.Това е основата на демокрацията и човешката свобода.А не някой да ви налага закони и правила.
26
3
 
0
 
! Отговори
do #23 преди 10 години
и аз съм "за". да си организираме едни "червени бригади" ... затваряме границите за седмица, гоним всички чуждестранни журналисти, около 200 семейства дето трябва да се ликвидира всичко от тяхната семка...
25
5
 
16
 
! Отговори
Леон преди 10 години
Ако се премахне забраната за тютюнопушенето кракът ми няма да стъпи в заведение където се пуши. То пушачите вместо да ги гоним като престъпници ги толерираме да тровят безнаказано непушачите.
24
4
 
10
 
! Отговори
az преди 10 години
Да взема и аз думата. 1) Какъв е този акъл, който ще си сложи новите дрехи, скъпия парфюм от 100 лв. и ще се седни в "изискания" ресторант да направи сметка за още 100 лв. и на капак ще запали цигара от 50 ст. и ще се осмърди на ***.2) като има закрити 15 000 места, сега каот върнат старото положение да назначат 15 000 работника ха да видим!
23
3
 
13
 
! Отговори
Руми преди 10 години
Вчера разбрах, че 1.5 млн. българи плащаме здравни осигуровки. Днес разбирам, че 3.5 млн. българи пушат. Ми щом имат пари за цигари да намерят пари за здравни осигуровки или да умират без лечение. Никой не е длъжен да им плаща лечението, още повече че тровят и невинните непушачи дето им плащат лечението.