Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
2
 
! Отговори
силвия преди 10 години
надява,м се герб да вкарат много повече представители на партията си, отколкото бсп, а най-много се надявам тези мизерници да си подадат оставката
217
1
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 10 години
Долу комунистите!!!
216
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По - скоро само за БСП. ГЕРБ от 9 вота насам ги бият и на този ще ги победят!
215
1
 
1
 
! Отговори
Samarov преди 10 години
bg smardi, ta se kasa ot bg politicheski trupove i boi s tyah...kato na Shipka predi 136 godini
214
1
 
1
 
! Отговори
камен преди 10 години
Абе махай го този Станишев,мижетурка...само ГЕРБ
213
2
 
1
 
! Отговори
Лора преди 10 години
БСП ще се бирят със зъби и нокто да не им се разпадне тотално партията, а за изборите е ясно кой ще спечели, който печели всички последни избори - ГЕРБ!
212
2
 
1
 
! Отговори
ТОНИ преди 10 години
ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ С 51% НА ИЗБОРИТЕ ТОВА СЕ ЗНАЕ ВЕЧЕ ВСИЧКИ РАЗБРАХА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БСПС ДПС И НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ
211
2
 
0
 
! Отговори
The king преди 10 години
То е ясно, че ще се замерят с компромати и това ще е битката. ГЕРБ в момента са толкова слаби, че не виждам едно лице, което да се черпи с доверието на хората.
210
1
 
0
 
! Отговори
дорето преди 10 години
Както вече стана обичай ГЕРБ пак ще победи БСП , но интересното е сега как БСП ще води война и на двата фронта и с ГЕРБ и с АБВ!Дали ще им стигнат опорните точки незнам!
209
1
 
1
 
! Отговори
ПОП преди 10 години
"Когато двама се карат печели трети " НО..............."Когато двама си ги мерят не минавай с голо д.......*** м/у тях!!!!! "НАР.ПОГОВОРКИ
208
6
 
1
 
! Отговори
ани преди 10 години
Евроизборите са важни за българското общество и се надявам хората да гласуват. То е ясно, че ГЕРБ ще спечели.
207
1
 
0
 
! Отговори
парен чук преди 10 години
До Симбадняма такъв...има един Сидбад,но той не е с крайно лява ориентация ,като теб,приятелю...бъди здрав
206
1
 
0
 
! Отговори
Caro Emer преди 10 години
s tasi tema bg medii ste pushat dimilki i lava 4 mesetza s sluhove...kato etna varhu snyag.a istinata e prosta. bg narod prenebregva totalno tesi izbori - ne e imalo referendum za chlenstvoto na bg v eu i bg narod ne e kazal dumata si.tova sa samo bg partini mafiotski meratzi za nezaslujeni visoki evropeiski zaplati 30 000 evro.
205
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки иска да управлява. От любов и грижа за народа!
204
13
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 10 години
Само като ги гледам и отивам да гласувам за Волен с две ръце!
203
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов избяга от парламента около 10,30 ч. - буквално минути преди да гръмне новината, че свидетел на скандалната му среща с Петното е проговорил.
202
4
 
15
 
! Отговори
Симбад преди 10 години
На тия избори Съсела трябва да е хем бит, хем @бан. Хубаво да му се разпори трътката, да не помисля за избори още веднъж. Бах ти и наглото животно. Отвън и отвътре го бият като маче в дирек и се прави, че не разбира.
201
20
 
7
 
! Отговори
Тиквата-блогър преди 10 години
Ха-ха,иска ви се АТАКА да няма евродепутати,но не сте познали...?Ще се броим май месец!Знаете ли,че АТАКА в момента е 6,5 %!!!Е,ако не знаете ви го казвам!
200
4
 
13
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
До АнонименИнтересно, защо цитирате статията. Хората, които пишат тук, значи могат и сами да четат. Нямате ли свое мнение? Ако всичко това беше вярно, Петното нямаше да ходи на контрапротестите и да става тяхно лице, а щеше да е на антиправителствените протести. Но той дори се обяви за човек, който ще се справи с протестиращите.
199
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борбата за кокала между две еднакви партии.