НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Колко качествено и на място се е изказала Манолова по тази токова важна за държавата и народа тема
114
11
 
0
 
! Отговори
Яна преди 10 години
Хубаво е да виждаш, че освен саботажите и опитите за унищожаване на демокрацията от страна на ГЕРБ, има и партии в парламента които се стараят да направят точно обратното, а именно подсигуряването на управлението на народа
113
10
 
0
 
! Отговори
Алек преди 10 години
Време беше за подобна промяна и както винаги управляващите откликнаха на нуждите на обществото и подсигуриха честността на изборите
112
13
 
0
 
! Отговори
Даниела преди 10 години
Единствените които имат проблем сега с Бойко и картела ГЕРБ, които няма да могат да фалшифицират вече избори
111
14
 
0
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Много ясно и точно казано от Манолова. Добре е да чуеш компетентно и интелигентно изказване демонстирращо политическа отговорност и интерес да се изпълни волята на обществото от един истински политик какъвто е Манолова
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много грозно това, бе! Че и инфантилно!
109
0
 
5
 
! Отговори
дедо поп преди 10 години
Много е гоотина !!! Аууу отивам да си направя една чи..я
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отвратително, нагло и дебелокожо същество! Но пък може да е мазохистка и да се кефи, че нормалните хора я ненавиждат.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на Мая кой ще и го бутне питам аз... Къде са истинските комсомолци от едно време дето са я оправяли по нивите.
106
0
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Българи, събудете се! Червени кхмери, и вие! Не ви ли е достатъчен терора на ДПС, та искате и в ЕП да пробутат още депутати, че да прокарват с "наши" представители турски интереси? Този нисък праг на преференцията не ви ли включва алармата? И как си представяте, че БСП ще направи нов кодекс в свой ущърб? Те за власт се постлаха тотално на ДПС, а ще се прецакат с кодекса ли? Осъзнайте се, гласувайте!!! У нас от години изборите са наказателни, да спазим "традицията"...не спете! Долу Лая Галева!
105
0
 
6
 
! Отговори
IZSMUKANA MASTIYA преди 10 години
NYAMA LI KOI DA MU SMACHKA KOKALITE NA TOVA GADNO IZCHADIE
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До софиянецАми те всички не са за гласуване, но нали като не се отиде ще спечелят точно БСП и ДПС, разчитайки на твърдите си ядра и отвращавайки народа от политиката, точно това и целят. Трябва да се иде, защото само така ДПС ще отиде в историята...
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
loshoto e che nqma bulgari
102
13
 
2
 
! Отговори
Социопат преди 10 години
Тая ми е много симпатична.
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еврозибори 23 Май, селяните са на полето, гражданите са отпрашили към моретосамо съзнателните роми са се запътили към урните загрижени за европейското бъдеще на родината си, дъвчейки жилаво кебабче и разхлайдайки се с топла бира
100
1
 
7
 
! Отговори
До 93 Софиянец преди 10 години
Че кой те принуждава да гласуваш точно за партията на тази има много партии ако никоя не ти харесва направете нова партия! Тя тази иска точно такива като теб да не гласуват това идеално я устройва! Пък като им трябват гласове ще си купят гладни *** колкото си искаш! Има и мъртви души ! Има и турци които ходят под строй да гласуват нека българите да ходят за гъби по време на избори пък после да питат защо е зле! АКо искат Българите да я има България да не спат...а всички до един на избори
99
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-омразното същество в държавата
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Семпла жена, к'во да правиш
97
0
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
За писалият минус на коментар 95- Не съм член или симапатизант на никоя пп - най- обикновен адвокат съм. За това НЕ МОГА да отмина с мълчание факта, че политици ЛЪЖАТ ВСИЧКИ БГ. ГРАЖДАНИ за съдържанието на решение на КС. Решенията на КС СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички граждани, физически и юридически лица в България. Такава наглост от политик до сега не бях срещал- да ЛЪЖЕ за фактите и изводите на КС, които са вписани в РКС!
96
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Защо не направят например преференции при гласуване. Може 10% отстъпка при плащане на данъците ако си гласувал на последните избори. Така хем няма да е задължително, хем хората ще отидат да гласуват заради парите. Аз ли трябва да им казвам предложения? Нали там има "учени" дето вземат големи заплати да мислят. Да, да, ама не. Затова на тези - ОСТАВКА.