НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
4
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Депутатите трябвало да минават на психотест!? Този тест трябваше да се проведе в предния парламент. Защото тогавашните управляващи доказаха, че неандерталците, които бяха на власт, като влязоха в политиката хептен се промениха. Още по- негативно. Защото освен вашата промяна, вие тотално опростачихте целият народ! Затова сега не продължавайте с банкянската простотия, а оставете по- интелигентните да ви оправят бакиите!!!
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фодосова взе да ми става симпатична на фона на граченето на манолова-галева.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на тая дърта *** бих и разклатил кокалите на половинка ракия
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам и слушам печтеченето на депутатите и вече съм напълно убеден, че в парламента не бива да има повече от 100 депутата и то избрани мажоритарно.
91
2
 
11
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Мая Галева е толкова семпла, че само едноклетъчните са и конкуренция по семплост. Тя самата е толкова изсмукана, колкото даже не е изсмукала...
90
2
 
11
 
! Отговори
Манолов преди 10 години
Манолова, изправи се и си признай че се обърнахте и наведохте пред ДПС. Че даже и с пръстчета помагате (при гласуването ли ?!) Май четох че от БСП (българска) сте станали ТПС (турска) партия. Предлагайте и променяйте закона докато в време. Иначе си отивайте. Вие и другата, противоконституционната партия.
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майчето ако не е сигурно то Цецка ли да е.Мая знае как да ги оправи гербавита тиквеници.С език нали Майче.
88
1
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
То човек, трае, трае, трае, но да се ЛЪЖЕ за съдържанието на Решенията на КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД, които са обнародвани и публикувани в ДВ- е , тази наглост надмина всичко!
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За приемането на изборните правила в 12 без 5, за растящата безработица, за всичко е виновен някой друг.
86
0
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Задължително гласуване ли? За партията на ТАЗИ ще ме ПРИНУЖДАВАТЕ да гласувам задължително?! НЯМА ДА СТАНЕ- ЗА ***, ЛЪЖЦИ И ДЕМАГОЗИ НЕ ГЛАСУВАМ!!!!
85
2
 
11
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Е какво ще кажат опорните точки на своите *** от БСП-ДС. Всеки ден грабежи, отвличания, кражби самоубийства от бедност и отчаяние. Къде е социалното правителство, къде са новите 250 000 работни места, къде е изчезнал страха , къде е намаляването на престъпността ? Много въпроси още има към управлението на БСП-ДПС-Атака-ДС , но конкретни отговори няма никой да получи, а ще получи обещание за светло бъдеще когато щяло да се оправи. Да ама не. Това го слушаме от БКП-БСП-ДС вече 70 години и нищо не става и няма да стане с тези ***.
84
1
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
И Така- ПИТАМ МАНОЛОВА- ЗАЩО НЕ СТЕ ИЗПЪЛНИЛИ ИЗИСКВАНЕТО НА КС ОТНОСНО " ИЗИСКВАНЕТО ЗА СТРИКТНА И ПРЕЦИЗНО СИНХРОНИЗИРАНА ПРАВНА УРЕДБА" , С КОЯТО ДА СЕ ГАРАНТИРА ТАЙНАТА НА ВОТА ПРИ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ, А ЛЪЖЕТЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА Р. БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СПОРЕД КС ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО? Де, гиди , по един откос от калашник за ВСИЧКИ вас в НС....
83
0
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
. Решение 4 от 2011 г. НА КС - "...Конституционният съд е наясно, че електронното гласуване е адекватна на съвременните реалности възможност, която разширява и улеснява участието на гражданите в изборите, но само ако ефикасно е гарантирана тайната на вота. За последователното и трайно, а не експериментално въвеждане на електронното гласуване на избори е наложителна стриктна и прецизно синхронизирана правна уредба, чрез която адекватно на конституционните принципи да се реализират избирателните права на гражданите и така изборите да легитимират държавното управление, основаващо се върху вота
82
0
 
11
 
! Отговори
Оставков преди 10 години
А в новия им изборен закон няма нищо от това което искахме. Само пожелания и проби. Даже малкото което имаше дпс-то го обезмисли, а другите не мислеха и така стана "нов бардак със стари к**ви". А ние искахме пълна промяна на начина на избор - да има мажоритарен вот, на електронно гласуване, на премахване на субсидиите и т.н. НЯМА НИЩО ОТ ТОВА РЕАЛНО. Оставка !
81
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роската пуснал една пералня и измислил ветото
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...Народа е казал : "Дай на простия власт, и му гледай сеира"....ама тука сеира е много голям, трудно се издържа...
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мислех си, че наглостта има някакви граници. Тази *** ме опроверга тотално.
78
9
 
1
 
! Отговори
До гебрерите преди 10 години
Мая и Корнелия са в пъти по-готини от вашите Фидосова и Цачева! Дори Атака ви бие по готини мацки, само ще ви пуснат Миглена и Деница и толкова :)
77
9
 
2
 
! Отговори
Естет преди 10 години
Безпомощен президент - безпомощни мотиви! Какво друго очаквате от Ирландската пастирка?
76
1
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите" Манолова, как ти- депутата и юриста - ще суспендираш еднолично КРБ и ЗКС и ще твърдиш, че съществува РКС, съгласно което електронното гласуване е противоконституционно? ТИ СИ ЗА ПСИХИАТРИЯТА! . Решение 4 от 2011 г. на КС КАЗВА ДРУГО!