При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ

Галъп: ДПС - със сигурност на трето място, Атака - без шансове за ЕП
Обновена: 22 май 2014 14:10 | 22 май 2014 11:27,
176
При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Още по темата
Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. глаподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да гласувам! Защо? За да вържа още едно теле на богатата ясла?
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво стана, пенсионери, вдигнаха ли ви пециите или цяла година чакате и ви залъгват с 5% увеличение от 1ви юли. Чакайте, той живота ви мина в чакане, а децата и внуците са по чужбина и няма и да се върнат докато все си гласувате за червените сволачи.
36
1
 
12
 
! Отговори
до жоро преди 10 години
На теб ти трябва един режим като в Корея да те бият с пръчката и да маршируваш гледен, а не да се лигавиш по форумите.
35
1
 
4
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Искам автентична дясна партия. Не е нормално 2014 година предимство наизборите да имат БСП и ДПС (взети заедно). ДС оглави дясното с СДСта Костовци и прочие, те се характеризираха най-вече със своята ретроградност и корупция. Сега има деформаторско дясно и мутро-дясно не не и нормално дясно :(
34
1
 
8
 
! Отговори
жоро преди 10 години
ходете на село и няма да сте гладни
33
7
 
17
 
! Отговори
чао съсел преди 10 години
Да бе, повервах, на предните избори за ГЕРБ гласуваха 1 милион въпреки лъжите с Костинброд, сега след 1 година некадърно управление, огромни заеми и излагации - ГЕРБ имали 500 холяди гласа. Иска им се на червените социолози, ама пак няма да познаят.Вън крадливият съсел и наглият орех!Вън, докато не сме хванали сопите!Че Майдана ще им се стори като празник в детска градина.
32
1
 
4
 
! Отговори
Динко преди 10 години
Задушаам съ бат Георги,задушааам съ !
31
7
 
10
 
! Отговори
жоро преди 10 години
по добре евразииския сьюз китай ще удари всички с русия
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде да отида да взема някой лев, че съм гладен хорааа ?!?
29
12
 
6
 
! Отговори
жоро преди 10 години
хич не ме вьлнува този евро сьюз колко по бьрзо се махаме толкова по добре да се разпада само ни смуче като пиявица
28
1
 
7
 
! Отговори
Рейтинг преди 10 години
Барекото дава 60 кинта за застъпник.
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе гласувайте!!! Че тия червени *** ще си повярват, че имат "подрекпата" на хората и ще седят още дълго да ни цоцат от парите, а после 10 години ще "стягаме колана" я при ГЕРБ я при други ***.
26
8
 
2
 
! Отговори
жоро преди 10 години
тук много врачки се навьдиха според мен атака ще удари и герб и бсп не промивайте мозьците на хората с глупости моля тук се превьрнахте на платена соц агенция ще загубите много читатели ако карате в тоя дух
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Барека ще връща казармата, но не се е сетил, че 90 % от поделенията ги събориха или продадаха. Ще събира младежите на някоя поляна в гората със скара-бира!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо няма бюлетина-против всички-това пак е право на глас!
23
0
 
5
 
! Отговори
Азазело преди 10 години
До 17Справка - Плоският данък. Смешници!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде плащат за гласуване.....?
21
0
 
6
 
! Отговори
Да ни закриват... преди 10 години
Ние сме пълни нещастници - да не можем един свестен политик да излъчим и изберем.
20
1
 
14
 
! Отговори
питанка преди 10 години
Абе платени ***,колко години още трябват за да ви стане ясно,че докато Бсп са в играта все ще сме в тинята? И да подчертая,че съм също твърдо против Герб!
19
10
 
15
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Този път ГЕРБ не просто ще бие, ами ще размаже червените национални предатели заедно с патериците им!