Държавата прави конкурси за IT, няма кандидати за тези заплати

Чудят се как да качат възнагражденията, за да се конкурират с частния сектор
266
Държавата прави конкурси за IT, няма кандидати за тези заплати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според външния министър Екатерина Захариева проблемът с недостига на IT специалисти в държавните структури е заради заплатите, които са доста по-малки от тези в честния сектор.

Още по темата
"Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява", призна тя пред Нова тв.

Тя припомни, че въпросът е бил обсъждан по време на заседанието на Съвета за сигурност, който премиерът свика след хакерската атака на НАП, при която в публичното пространство изтече 3% от базата данни на приходната агенция.

"Обсъждахме как можем да подобрим възнагражденията на IT-специалистите в държавната администрация, така че да привличаме най-добрите, защото не са конкурентни на частния сектор, който е в постоянен недостиг на такива специалисти", коментира Захариева.

Според нея няма начин институциите да бъдат 100% защитени в ерата на информационните технологии.

"Няма държава или институция, която да е. Едно от новите предизвикателства са хибридните войни. Трябват инвестиции в киберсигурността", коментира Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До wyuhijНоменклатура. Като при Тато. Буда нали му беше бодиг.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо не можеш да направиш онлайн в България, за къв ай ти сектор говоримЕ няма и да говориш, то всеки иска тънко да мине. Или нещо схема да има. Още имаме перфоратори по автобусите, а в същото време в същата тази Англия ползват приложението на един нашенец.
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според Захариева, няма начин институциите да бъдат 100% защитени в ерата на информационните технологии."-----------------------Глупотевини. Виж как го правят руснаците - с разработване и внедряване на собствена ОС, сървъри на своя територия и др.
131
1
 
11
 
! Отговори
wyuhij преди 5 години
Тя тая не беше ли министър на външните работи или и тя е специалист по кибер атаките като мария габриел....некомпетентни хора назначени на всякакви позиции..Първо беше в министерство на правосъдието, после външен, сега рабира от компютри...Бах ти простотията...сложете я на енергетиката сигурно и там разбира всичко
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на ит са ниски заплатите защото само те работят истински
129
5
 
13
 
! Отговори
wyuhij преди 5 години
за какъв ай ти сектор говорим, в англия влизам навсякъде и пазарувам с карта без да плащам никаква такса за нищо...пазарувам от китай и доставката ми е 1 паунд....ако реша да пазарувам от българия, ше ми вземат 5 лева такса, такса за поддръжка на сметката, а доставката не ми се мисли каква ще е...такса за конвертиране ше ми вземат...накрая като туриш чертата си викаш, бах ти ай-ти сектора бах ти банковия сектор.....нищо не можеш да направиш онлайн в България, за къв ай ти сектор говорим
128
1
 
4
 
! Отговори
CODER преди 5 години
До 65 годишна възраст има време човек да се докаже . Тръгва се със минималната заплата и до пенсия може и да се вдигне, а може и да не се вдигне. А най вече простите хора забравят, че когато се вдигат заплати - се вдигат и цени и то повече , задължително.
127
2
 
12
 
! Отговори
wyuhij преди 5 години
всичко е връзки, назначават се познати....държавата дава милиони на ай ти фирми....сайта на нап все едно го е писал третокласник, вижте му само вида....формите не са центрирани, не разботи...аз имам пик номер, не мога да вляза...пълна простотия....а милиони се дават на близки фирми...и сме имали ай ти сектор....лотарии и ефбет лиги имаме, корупция...и един вождсмятай че да преведеш сума в банката още ти взимат 3 лева такса и плащаш поддръжка на сметката...ай ти сектор....пълни глупости
126
0
 
8
 
! Отговори
armenia pop преди 5 години
тая бабишкера ква е?
125
0
 
5
 
! Отговори
Барни Ръфал преди 5 години
Ай ти и ти да разджуркате баластрата
124
0
 
4
 
! Отговори
избирател преди 5 години
До Анонимен 131Е той тоя хакер много "ЛОШ",човек бе приятелю!Как така ще "покаже" финансиране на партии преди избори?!От друга страна едва ли партията на Другаря Борисов ще бъде в тоя торент....
123
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До избирател истинският хакер с нова информация обяви че се разграничава от Кристиян и че до 2-3 дена ще пусне още един голям масив с инфо за укриване на ДДС на български бизнесмени финансиращи политици в международните торенти
122
0
 
4
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
И се включва UPS-а ....
121
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Работата е според заплатата, а не обратното, както се твърди след 1989 година - ти първо се докажи (работи докато напуснеш или се пенсионираш на минимална заплата), пък тогава ще ти вдигнем заплатата. Като се плаща на ИТ специалистите на държавна заплата по 600-700 лева, ще получат и работа за 600-700 лева. Ако плащат 6000-7000 лева и работата им ще е като за 6000-7000 лева.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има как да сте защитени 100%. Дърпате кабела на сървъра и готово!
119
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 5 години
До 120Без което (компютъра) може - в смисъл, че основната дейнсот я извършваш със своите знания и опит, а резултата го записваш някъде, обикновено с компютър, но той не е задължителен елемент. Пишеш анализ за нещо, иска се анализ, а анализа компютъра не може да ти го направи. И да папките се оказаха важни - всичките документи писани на WORD 4,5,5.5 и 6, сега не можеш да ги използваш. Това, което си записал на дискета от 8" или 5.25" сега как ще го използваш, а и 3.5' дискети вървят по същия път
118
0
 
15
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Е да мисля вчера от първите попитах...."Ако истинския хакер се окаже мъжкар и Ви прасне отново до ден два,какво точно ще се пошегува Другаря Борисов......?"
117
1
 
22
 
! Отговори
niki преди 5 години
Сещате ли се какво ще стане?Ще обявят много добри заплати и след това ще назначат роднини и роднини на роднини. После пак ще се чешем защо ни хакват администрацията?!Никой уважаващ себе си експерт не би започнал да работи в държавната администрация, защото знае, че ще го използват в един момент за политическа изтривалка.
116
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До 118 ceci_Taka e и това също е проблем.
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСТИНСКИЯТ ХАКЕР НАПИСА НОВО ПИСМО КОЕТО СЕ КРИЕ ОТ МЕДИИТЕbudnaera/201903f/187-04.html

Спонсорирани публикации