Очаква ли се политически трус след санкциите на САЩ?

Коментар на Татяна Буруджиева и Слави Василев
3 юни 2021 10:45, Ния Христова
105
САЩ наложиха санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков. По закона "Магниткси" активите на свързани с тях фирми ще бъдат блокирани. 
 
Да се очаква ли политически трус у нас след тези санкции и как ще се отразят на електоралните нагласи преди парламентарни избори на 11 юли? 
 
"Това, което се случва, ще измести фокуса от факта, че има предизборна кампания, и окончателно ще засили вниманието върху действията на служебното правителство. Тези действия по осветляване на корупция и всякакви други разследвания", заяви политологът Татяна Буруджиева в студиото на Bulgaria ON AIR
 
"Всички знаем отдавна, че корупцията в България е придобила уродливи измерения. Това, че американците вчера посочиха Божков и Пеевски като основни лица, които участват в корупционни схеми, потвърждава това, което ние всички знаем, а именно: дълбоката държава, свързана с обкръжението на ГЕРБ и ДПС, е факт", посочи политологът Слави Василев. 
 
Според Буруджиева обаче, корупцията в България няма връзка с цели партии, а с конкретни имена, а борбата с нея трябва да бъде по-активна и да бъде възможно обвиненията да бъдат доказани.
 
"Борбата с корупцията е затруднена заради законодателството. Смятам, че законодателството трябва да бъде облекчено, за да очакваме от компетентните органите и съдебната власт решения, които да възстановяват справедливостта", категорична е тя. 
 
Слави Василев смята, че новината за наложените санкции ще се превърне в "морална и силова инжекция за всички, които са в опозиция на бившите управляващи".
 
"Това ще окрили всички онези формации, които апелират за премахването на бившите управляващи и за промяната в България. Това със сигурност ще даде допълнителна агитация на основното политическо послание (на президента Румен Радев, бел. ред,), а именно, че трябва възстановяване на държавността", изтъкна той.
 
"По-големият въпрос е колко време ще има, за да се промени мотивацията на избирателите. Част от избирателите вече имат мотивация да променят управлението в България. Само че в парламента те не успяха да го променят. Дали този трус ще доведе до едно правителство, променящо управлението, това е интересното да видим", каза от своя страна Буруджиева.
 
Василев определи като "много сериозно рамо" действията на американското правителство, което се "застъпва" за демократичните процеси в България, показвайки лицата на "предишния начин на правене на политика" - чрез корупция.
 
"По-дълбоката тема е за корупцията и начина, по който се развиват взаимоотношенията между бизнеса и политиците в България. Аз започвам да ставам много скептична, защото от 90-а година насам разговорът можем ли сами да правим крачки към демократизацията или имаме нужда постоянно някой да ни освобождава, според мене стои. То показва състоянието на гражданската култура в нашето общество", смята Буруджиева.
 
"Проблемът не е в гражданите, а в политическия елит, политическата система и политическите лидери, които не само не успяват да доведат до повишаване на благосъстоянието на българските граждани, а все повече ни показват, че корупцията е с такива измерения, че американците да ни я сочат с пръст. За това са виновни не гражданите, а елитите", отвърна Василев.
 
"Елитаризмът не е точният отговор за това, което се случва в демокрацията. На първо място са нужни активни граждани, само така можем да имаме политици, които да отговарят да интересите на гражданите. Иначе ние си търпим всякакви, правим експерименти и после започваме да обвиняваме елитите", поясни Буруджиева. 
 
Как може да бъде използвано това сътресение от различните партии?
 
"Демократичният свят ни е подал ръка и трябва да отговорим на това. Всяка партия би трябвало да реагира на това силно информационно сътресение, което ще се отрази върху общественото мнение. Очаквам всяка партия да включи това послание в аргументите, с които ще мотивира избирателите си и битката между добрите и злите ще се засили", категорична е Буруджиева.
 
"Импулсът на промяната е факт. Служебното правителство показва много неща ежедневно пред очите на гражданите. Предстои да гледаме интересен мач между Борисов, който е в отстъпление, и партиите на протеста, които са във възход", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
8
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 3 години
А бе какво стана с ония серсеми от военния контигент на САЩ дето превзеха един цех с цивилни български граждани В Чешнигирово???Защо САЩ мълчат кат пукели по въпроса???КОЙ ще ги съди тия бандити?Какви санкции ще наложи България на ВОЕННИЯ КОНТИГЕНТ на САЩ в БЪлгария и до кога ще има БЕЗПЛАТНИ военни хамерикански бази у нас??!!!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това не е срещу Радев
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията е нещо, което се върши от администрацията/ служителите и техните началници. Бизнесменът предлага пари, за да му върви бизнеса, но хората на служба в държавните органи не бива да се съблазняват и продават. Те трябва да полагат клетва, че ще спазват законите на страната.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ си пазят тяхната държава и индиректно пазят и нас обикновените граждани,на които политиците ни се подиграват вече повече от век и особенно в последните 30 години.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а 8те милиярда крадени пари на Лойко кога ще пишете за тях?!? Сравнение с него, Дебелян и Черепа са микроскопични микроби
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мач:САЩ с/у България "Искам пладноходки и яхти а не самолетоносачи и подводници на САЩ!!!Всичко останало е БЛЯ...бля...бля...!!!!" Викаш, на САЩ не искаш, но на Русия нямаш нищо против , а?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекмеджян, Перукан и Черепян на съд и у панделата!!! Айде, Перукан може и в изтрезвителното
19
2
 
4
 
! Отговори
мач:САЩ с/у България преди 3 години
Аз съм щастлив.Баня няма да има!!!!Важното е да си опазим Черноморието от САЩ !!!!Искам пладноходки и яхти а не самолетоносачи и подводници на САЩ!!!Всичко останало е БЛЯ...бля...бля...!!!!
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобализацията е във всички сфери. САЩ казаха, че не желаят в управлението на държавата Радев и , че " библиотекарите" са преминали допустимата граница. Делян Пеевски е марионетка в ръцете на ДПС. Аз така виждам нещата.
17
17
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
САЩ извършиха атака срещу България като държава и срещу Българския народ.
16
12
 
12
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Не на празно привикаха Чекмеджан в посолството.Да му обяснят ,че ще яде бахура и ,че е време да бяга при Галеви.
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
корупцията в България няма връзка с цели партии, а с конкретни имена-======- Корупцията е нещо, което се върши от управляващите. Последните 12 години на власт беше само една партия - ГЕРБ.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чупката "Е, как бе Василев разчете връзката с Герб?" Ами, на теб ако ти плащаха от Кремъл (може чрез Божков, може чрез друг) и ти щеше да "разчетеш" така връзката.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и руснаците след 9-ти направиха чистка на по-едрите идустриалци, по-дребните ги изядохме сами. В крайна сметка, това не помогна на България. Направи я послушна и слаба. Сега е същото. И докато тези неща не запоснем да ги решаваме ние сами, винаги ще е така. Май бай Левски това е имал предвид, казвайки: който ни освобрди, той ще ни...Време е да обръщаме палачинката и да не се радваме особено на такива подаръци
12
8
 
20
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Абе Василев ти май много си вярваш и личи че защитаваш правителството конструирано от Радев с помощта на Божков!И това ли е прмянаната-да разбиеш специалните служби , да назначиш вместо нови стари муцуни от бившатсБКП/БСП/, да финансираш партиите на промяната с откраднатите пари, да защитаваш виновни полицаи и да отстраняваш кадърни специалисти. Благодаря за такава промяна!
11
7
 
22
 
! Отговори
Чупката преди 3 години
Е, как бе Василев разчете връзката с Герб? Та кой предлагаше Пеевски за шеф на ДАНС-Мая Манолова, кой стои зад проекта Изправи се мутри вън-Божков, от коя партия е назначената от Рашков в МВР-на Божков, чий човек е назначеният за шев на НАП от сегашните-на Божков, кой се хвалеше, че финансира протестите-Божков, на кого имал доверие Румен Радев-на Божков? Да изреждам ли още? Как така свъзваш случилото се с Герб, че нещо не те разбирам, знам само, че си от Радевото ко'тило! За мен си ясен! Чупката
10
9
 
5
 
! Отговори
Корумпиран Бай преди 3 години
Ша си го преместя от левия крачол в десния крачол...ФАЩ да ГОдухат!
9
5
 
23
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС?!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двамата са на ясла при руснаците: Василев напълно явно, Буруджиева според колкото платят.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков и Шиши *** трябваше да бъдат ударени - крайно време беше ! Ударен е или ще бъде и Тиквата , но интересно какви са по-нататъшните планове на САЩ за България, защото в момента управлението ни се ръководи от Москва ...