Радев за решението на НС за Украйна: Опасна стъпка, въвличане във война

Партиите пренебрегвали здравия разум
Обновена: 6 май 2022 11:11 | 6 май 2022 10:27, Камелия Цветанова
522
Радев за решението на НС за Украйна: Опасна стъпка, въвличане във война
Снимка: БГНЕС

Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Това заяви президентът Румен Радев след водосвета на бойните знамена и знамената светини по случай Деня на храбростта. Коментарът на държавния глава бе в отговор на въпрос за взетото в парламента решение тази седмица за отпускането на финансова, хуманитарна и военнотехническа помощ за Украйна.

Още по темата

"Аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка „военнотехническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована.

Само преди дни аз призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценят последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“, каза Радев, цитиран от БТА.

Според него е „абсолютно недопустимо“ в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. „Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена“, отбеляза още Радев.

Той заяви, че общественият дълг е да сме солидарни с жертвите на войната и да ги подкрепяме всячески. „Но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас“, добави също президентът.

По думите му всеки, който пренася страстите в България или „я въвлича във войната“, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

Радев подчерта, че войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. „Затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите войни, към всички, загинали за родината“, каза той. Той обърна внимание, че заради войната, която „бушува непосредствено до нас“ се изискват решения, които да не създават рискове за националната сигурност. „Основният стълб на националната сигурност е българската армия и най-вече хората, които са се посветили на нея, с тяхната подготовка и мотивация“, посочи още президентът.

Към Радев бе отправен въпрос за политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев. В тази връзка президентът отговори, че назначените от него министри са били силни, когато са работели заедно като екип в служебния кабинет. „Впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание, за много от тях - непосилно“, каза той.

И добави: „За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица“. Радев заяви, че ако подкрепя инициатива или партия, ще го заяви лично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още по темата: войнаУкрайнаРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
12
 
24
 
! Отговори
Карапелитов преди 2 години
Абе Радеф , не щеш ли да си преместим празника на 9ти май и да празнуваме по братски с Путлap акбap и Аxмак силата?
298
12
 
16
 
! Отговори
ЩЕ ПОМАГАМЕ преди 2 години
РАШКИТЕ СА ЗАПЛАХА САМО ЗА СЕБЕ СИ. КАКВО НИ ПЛАШИ ТОА? ОЩЕ 2 МЕСЕЦА ВОЙНА И ЩЕ ТРЯБВА И НА ТЯХ ДА РЕМОНТИРАМЕ ТАНКОВЕТЕ И ОРЪДИЯТА.
297
2
 
9
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Те, журналята плашат, хареса им нещо покрай рогатия вирус. Тя и войната същата работа върши - пере пари, оправдава пладнешки грабежи, унищожава хора, материални и духовни ценности, сее раздор. Каква страна да вземеш, като собствените имена на президентите на воюващите страни съвпадат? До преди месеци ги пишеха еднакво! Да им предложим да станат владетели на мира (както означва на български), щото съдбата на световните владетели не е цвете.
296
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев във всичките си изказвания подкрепя открито и явно Кремъл. Говори за братоубийствена война все едно ей така дошла от космоса. Радев, кажи направо червената армия да дебаркира, не го усуквай.
295
8
 
14
 
! Отговори
Радев всява страх. преди 2 години
До ОПАСНА РАБОТА Хахаха. Вярно ако го слушаш радев така ги представя нещата. Тази дизеларка-таралясник, която руснаците наричат самолетоносач 1. не може да стигна на самоход до Черно Море без да обиколи цяла европа и спре за поправки и гориво в поне 3 приснатища. 2. Абсурд да мине през Босфора. Босфора е затворен за всякакви руски кораби. Каквото има в Черно Море руснаците това е. Като кораби това което им е останало от флота е що-годе равносилно на Българския Военноморски Фолт. Това е.
294
0
 
2
 
! Отговори
Funka преди 2 години
До Анонимен точноо така е...
293
5
 
9
 
! Отговори
redordead преди 2 години
до 24 часа ще ясно коя точно фрегата отива при крайцерът Мацква - става дума или за "Генерал Макаров" или за "Генерал Григоров". Рашките отричат да има такова нещо, но те отричаха и за Маьква, та накрая да излизат със срамните версии, че се е самозапалил от цигара...
292
5
 
12
 
! Отговори
ОПАСНА РАБОТА преди 2 години
РУСКИЯ САМОЛЕТОНОСАЧ ЩЕ СЕ ЗАКОТВИ СРЕЩУ ВАРНА И ЩЕ НИ ОБСТРЕЛВА С РАКЕТИ. НО СА МУ СВЪРШИЛИ ВЪГЛИЩАТА. АКО ГО ДОБУТАТ ДО ТУК?
291
9
 
5
 
! Отговори
j преди 2 години
Тук е *** до *** за наркомана от Канада
290
8
 
9
 
! Отговори
Ще преплуват ли? преди 2 години
Дежурните кораби на НАТО са във Варна. Да оставим НАТО на страна за момент. Черноморския флот на русия остана без крайцер, без десантни кораби и само с 4 фрегати. За сравнение Българския военномроски флот също разполага с 4 фрегати.
289
6
 
11
 
! Отговори
НЯМА СТРАШНО преди 2 години
ПОТЪНАХА ИМ ГЕМИИТЕ, С КАКВО ЩЕ ДОЙДАТ ДО ТУК?
288
10
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Др.Президент,моля Ви,престанете да плашите поданиците си...
287
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рубладжийския плондир Румбата, айде улево и към руския военен кораб!
286
10
 
9
 
! Отговори
И сега преди 2 години
да видим про-военните *** как водят дискусията. На час ли ви плащат или на постове?
285
16
 
12
 
! Отговори
Пазят ви преди 2 години
хамериканците. Хич не им дреме за България - на никой - нито НАТО нито Хамер. Наивници бол в тази страна. Самите украинци ще ви кажат как с години са ги обработвали както и БГ сега, за да се води война Русия - САЩ на изгодна за САЩ територия. Който си кани пожар в къщи после да не се оплаква ако се запали всичко.
284
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не са губили кораб. Камо ли самолетоносач или значима фрегата. Нито в Ирак, ното в Либия, нито в Сирия. За да дойдат до България са наше щастие руснаците трябва да прекосят черно море, а нас ни пазят кораби на НАТО - вкючително на САЩ.
283
12
 
22
 
! Отговори
Руския флот потъна. преди 2 години
Руския черноморски флот рязко се стопява. След като в Мариопол руснаците останаха без десантни кораби и по-късно загубиха фаг-шипът си Москва, сега украинците удариха вторя по значимост (след потъналата Москва) кораб в Черно Море - фрагатата Адмирал Григорович.Това са основните им кораби за които се чува. В същото време един куп спомагателни кораби също са потопени или са с тежки повреди. Това от държава без флот - Украйна. За сравнение УК не са губили значим кораб в Арженина. САЩ изобщо не са.
282
7
 
16
 
! Отговори
прасе с чорап преди 2 години
Колко тикви трябва да изяде малко мозък да му порасте.
281
12
 
26
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Роден на село, ЧЛЕН на БКП, възпитаник на ЗКПЧетета в БНА, кво друго може да каже бедюхата!
280
7
 
8
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До 123Бягай в Украйна, или си намери кошница да събираш бомбите хвърлени по семейството ти. И още -- това официално не е война на НАТО!