Кабинетът "Денков" остава засега, нямаше кой да го бутне

Липса на кворум и почивки белязаха заседанието
Обновена: 16 ное 2023 16:11 | 16 ное 2023 15:40, Камелия Цветанова
115
Кабинетът "Денков" остава засега, нямаше кой да го бутне
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вторият вот на недоверие към кабинета "Денков" очаквано претърпя провал. Вотът беше поискан от БСП, ИТН и „Възраждане“  за провал на кабинета в националната сигурност и отбраната.  

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче не участваха в гласуването. В подкрепа на кабинета гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха "против".

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване и почивка, за да бъдат поканени депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала. Шефът на НС Росен Желязков даде почивка, а след нея Иван Ченчев от БСП настоя за поименна проверка, която показа, че едва 63 са регистрираните депутатите.

Още по темата
"Вносителите на вота на недоверие не са в залата и със своето неучастие те не искат вотът да мине", коментира той и обяви, че след 10 минути ще възобнови заседанието. При тази проверка на кворума обаче в зала бяха 63 депутати. Не се регистрираха от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, ИТН. Така че и този опит за прегласуване претърпя провал и Желязков закри заседанието поради липса на кворум.
 
Дебатите по втория вот на недоверие вчера продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че с даренията на боеприпаси на Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък отсече, че отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Той отново настоя, че е нужна модернизация на армията, а правителството работи именно в тази посока.

"Провалите на правителство следват един след друг и ви призоваваме да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, което да реши проблемите, защото за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.
Според него на фона на рисковата международно среда българското правителство и мнозинството зад него са избрали линия на действие и поведение, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и конфликти, оставят страната под нарастващи рискове за сигурността.

Премиерът Николай Денков коментира, че опозицията явно няма аргументи за вота на недоверие.

"Разбрахме, както и на предишния вот на недоверие, че истината няма никакво значение, а единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и зарази това трябва да използва измислици и лъжи", отсече премиерът.

Според него именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност.

"Трябва да търсим национален консенсус, който да е центриран върху модернизацията на армията и върху нашето пълноценно включване в евроатлантическите структури. Всички други действия отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
Не преди 11 месеца
знам как така някак си се сещам за Чаушескови...
53
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП мошениците се сетиха че тук живеят българите ,не украинци
52
9
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 11 месеца
И защо да се вдига цената на горивата ОТКОГА се знае че това е временно защо нищо не се прави за смяната а само се лъжи и едни прибират големи пари Махайте я тази дерогация веднага защо се тръшкат шарлатаните за тази дерогация толкова
51
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Коалицията е стабилна, бутане няма.
50
6
 
17
 
! Отговори
gogo преди 11 месеца
ВЪН!!!
49
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
До Анонимен... Каква дерогация бре функционално неграмотен?!? Утре ще се гласува ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ и пада правителството на плужекът Денков. Аман от функционално неграмотни тук! Ай сиктир!!!
48
7
 
6
 
! Отговори
ВОВАТА преди 11 месеца
НАИВНИ СА БЪЛГАРИТЕ... УТРЕ, ГЕРБ, СДС И ДПС, КАТО НЕ ВЛЯЗАТ - НЯМА ДА ВЛЯЗАТ И НЯКОЛКО ОТ РУСКАТА СГЛОБКА, ЗА ДА ОСТАНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДС ВАСКО, КИРО И АСЕН.... И ТАКА ЛУКОЙЛ СИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОДДЪРЖА ВОЙНАТА
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Зозо, много сте нагли това герберастите - а ако изведнъж се махне дерогацията и бензина стане 4-5 лева, тогава ще искате оставката на кабинета, заради повишените цени, нали така? Ясно ни е на всички че искате да компрометирате кабинета на ПП/ДБ, като ни набутате високи цени, ама ние не ядем доматите с колците!
46
2
 
13
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 11 месеца
Кукленото шоу продължава....
45
2
 
13
 
! Отговори
azz преди 11 месеца
Мишока ще продържи да църка...жалка картинка...
44
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Кво триете бре? Май не ви отърва, а? Утре пак ще се гласува, а ППДС-тата имат 63 гласа. БСП+ИТН+Копейките+ Р.Василев имат 72 гласа. Ай ше ви се не види!!!!
43
5
 
3
 
! Отговори
ВОВАТА : преди 11 месеца
НА МЕН ТОЗИ КАБИНЕТ МИ ХАРЕСВА..ЧРЕЗ ЛУК ОЙЛ ОТЛИЧНО МИ ПОПЪЛВАТ БЮДЖЕТА ЗА ВОЙНАТА...
42
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хохохооо, утре ако ГЕРБ+ДПС не влязат в парламента ще има Черен петък за ППДБ/ДС/-тата :))))))))))))))))))) Ще озъбят плужекът Денков :)))))))))))))))))))
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много по разумно е да гледаш Лена и Габриел 4 године по телевизора, жени с образование и опит отколкото Нинова и някоя философка от Възраждане, които са учили единствено методи на конфронтация, а не градация.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
на който не му пука за държавата и народа му дай да бута правителства
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СКОРО ЩЕ Е !!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
toti преди 11 месеца
Целия тоя цирк е губене на време и тъпчене на едно място ,без цел и посока,защото сме се разкрачили между Русия и ЕС а ключа е в САЩ които са го скрили и така вързани само си затягаме важето ,докато се намеси трето лице!!!
37
5
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 11 месеца
Аз пък все си мислех, че България има правителство. А пък, то било кабинет. Мисирките, да ви е честита новата 2024 г. С бъджет за 2023. Специолнш пжздровш зо низш жт Днес.бг и разбира де, за работещите в БНБ-то им. Петя ми е голяма приятелка. Тя не от лошите. Както и аз.
36
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такава политическа гнус сте,ГРОБ,ППДБ,ДПС
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВСИЧКИ ХАРЕСВАТ КИРЧО. ДАЖЕ РАДЕВ ГО ХАРЕСВА, ДЕТО НИ ГО ДОКАРА. И ББ. ВСИЧКИ!