Кабинетът "Денков" остава засега, нямаше кой да го бутне

Липса на кворум и почивки белязаха заседанието
Обновена: 16 ное 2023 16:11 | 16 ное 2023 15:40, Камелия Цветанова
115
Кабинетът "Денков" остава засега, нямаше кой да го бутне
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вторият вот на недоверие към кабинета "Денков" очаквано претърпя провал. Вотът беше поискан от БСП, ИТН и „Възраждане“  за провал на кабинета в националната сигурност и отбраната.  

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче не участваха в гласуването. В подкрепа на кабинета гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха "против".

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване и почивка, за да бъдат поканени депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала. Шефът на НС Росен Желязков даде почивка, а след нея Иван Ченчев от БСП настоя за поименна проверка, която показа, че едва 63 са регистрираните депутатите.

Още по темата
"Вносителите на вота на недоверие не са в залата и със своето неучастие те не искат вотът да мине", коментира той и обяви, че след 10 минути ще възобнови заседанието. При тази проверка на кворума обаче в зала бяха 63 депутати. Не се регистрираха от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, ИТН. Така че и този опит за прегласуване претърпя провал и Желязков закри заседанието поради липса на кворум.
 
Дебатите по втория вот на недоверие вчера продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че с даренията на боеприпаси на Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък отсече, че отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Той отново настоя, че е нужна модернизация на армията, а правителството работи именно в тази посока.

"Провалите на правителство следват един след друг и ви призоваваме да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, което да реши проблемите, защото за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.
Според него на фона на рисковата международно среда българското правителство и мнозинството зад него са избрали линия на действие и поведение, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и конфликти, оставят страната под нарастващи рискове за сигурността.

Премиерът Николай Денков коментира, че опозицията явно няма аргументи за вота на недоверие.

"Разбрахме, както и на предишния вот на недоверие, че истината няма никакво значение, а единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и зарази това трябва да използва измислици и лъжи", отсече премиерът.

Според него именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност.

"Трябва да търсим национален консенсус, който да е центриран върху модернизацията на армията и върху нашето пълноценно включване в евроатлантическите структури. Всички други действия отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Очаквано... всъщност винаги има алтернатива, ама тя не е изгодна за бойко и прасчо.. както и за посолството..
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Естествено, като си на една копаня ще се буташ,блъскаш, но ще гледаш да има и за теб.Котилото винаги се поддържа.
12
10
 
5
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
абе, нека им дават ръждясал скрап бе, ....руснаците вече завзеха авдеевка, важен път за снабдяване на укронацистите, братушките газят по труповете им...продължава реконтрата!
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Реалист, не само че българския народ е гласувал за това правителство, но и потвърди вота си съвсем скоро на местните избори! На каква база четвъртата, петата и шестата политическа сила на местните избори, искат вот на недоверие, така и не може да се разбере
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
путинските фашисти стават все по-малко
9
2
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Абе какво ще си играят на *** ми - дойди ми? Никой няма да заблуди Боко. Или бута, или го обявявам за слуга на ДС-тата лудия Асан и Кирю кривата уста. Ай сиктир!!!
8
5
 
21
 
! Отговори
Мдааа преди 11 месеца
Много недостойно поведение показаха ГЕРБ и ДПС. Ако не ти харесва правитеслтвото - гласуваш за падане на същото. Номера от "селски " вечеринки да ги проилагат на съвещанията си.
7
4
 
16
 
! Отговори
тъй де.... преди 11 месеца
Нормално, на Буци му се иска пак да е Началник!
6
13
 
13
 
! Отговори
Очаквано преди 11 месеца
То се знаеше, че ще оцелее правителството на Денков. То просто Няма алтернатива! Всички други партии са много по-зле!
5
21
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Българският народ е гласувал за мнозинството, което в момента управлява. Ако не беше така, правителството щеше да падне.
4
21
 
16
 
! Отговори
Истината!!! преди 11 месеца
Продължаваме промяната и Денков трябва да останат на власт, защото иначе ще стане по-лошо, ще дойде некадърното служебно правителство на Радев, което е само фиктивно и няма почти никакви правомощия! Нито закони ще се гласуват, нито бюджет, нито ще се вдигат минимални заплати, нито пенсии, пълен застой и загуба на време, Нестабилност и Хаос ще настане!!!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!
2
25
 
13
 
! Отговори
Пукнете мърши! преди 11 месеца
Напред академик Денков !!!
1
16
 
8
 
! Отговори
ДОКАЗАТЕЛСТВО: преди 11 месеца
ВСИЧИКИТЕ СА РУСКИ МЪПЕТИ!