Асен Василев отчете: Рекордни инвестиции са заложени в бюджета – 10 млрд. лв.

За последните 10 години 16 млрд. лв. капиталови разходи не са изпълнени
60
Асен Василев отчете: Рекордни инвестиции са заложени в бюджета – 10 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Като цяло бюджетът е добре балансиран като основните акценти са инвестиции и доходи, отчете пред депутатите финансовият министър Асен Василев.

На извънредно заседание днес парламентът обсъжда на първо четене макрорамката за следващата година.

Василев посочи, че заложеният дефицит е в размер на 3%, което позволява да се изпълни критерият в това отношение за членство в еврозоната.

Предвидената инфлация е в размер на 4,8%, като според него е доста вероятно тя да е под този процент, но кабинетът залага по-консервативна прогноза.

"За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и всички капиталови разходи за държавата и за общините. Това е важно, защото всяка година в последните 20 години ние планираме инвестиционни разходи, а в края на годината отчитаме, че те не са изпълнени и това е и причината да изостанем от Румъния. 16 милиарда лева не са направени като инвестиции за последните 10 години, те са били заложени в бюджета, но те не са били инвестирани", каза министърът.

Той се похвали, че бюджетът е с рекорди инвестиции - близо 10 милиарда лева.

"Има и политика по доходите като минималната заплата става 933 лева, около 11% е предвиденият ръст на заплатите, което е над два пъти по-голям от ръста на инфлацията. 11% увеличение на пенсиите също е предвидено като за средната пенсия това са около 80 лева", каза Василев и добави, че бюджетът е рекорден и от гледна точка на социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
То и изчегъртването на ГЕРБ беше заложено в предизборните намерения на ПП/ДБ,но нещо не се получи.На Шарлатани вяра да нямаш.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА В КРИПТОВАЛУТА ХАХАХА
10
2
 
8
 
! Отговори
от БАН преди 10 месеца
Планирани са рекордни дългове и рекордни кражби. Смуглия Костоф и цялата шайка крадци на прехода могат само да гледат и да завиждат на "майстора" кокорчо.
9
9
 
2
 
! Отговори
Свобода преди 10 месеца
Честно казано браво на Кокорчо, наистина има и за пенсии, и за минимлани заплати, а с тези 10 млрд. инвестиции по вече готови проекти затвори устата на всички!
8
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Ох, да дойде некой западен инвеститор да му работиме евтинко да направи халета за производство на държки на врати за автомобили или нещо гумени муфички за водната помпа на чистачките, да вземеме малко пари и ние малко да живнеме, ох.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оня ден си купих от Кауфланд българско краве мляко. За детето взех уж най-хубавото и качествено, а не от евтините. Прибирам се у дома и то има вкус на изгорено краве мляко. Цяла партида са я пуснали в магазинната мрежа, а е трябвало да бъде бракувана заради негодни вкусови качества. Нито беше евтино, нито беше вкусно. Кой пусна млякото в мрежата и кой не си свърши работата да го тества, или по-евтино е да се пласира вместо да се бракува негодна продукция?!? Нещастнициии....
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя сега по бТВ каза че доходите ни растат на бързи в ЕС ,по голяма лъжа не съм чувал,Албания ,Сърбия ,и македишо лв са с по големи заплати от България ,ако ППкраде то явно заплатите и са по-големи ,ей големи лъжи бря
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе те и едни 2 милиарда въображаеми беше заложил от таксата за пренос на руски газ ... та същото и с инвестициите, въображаеми инвестиции.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доходите се били вдигнали, ами не, с тези доходи не може да си купиш нищо вече а и ментетата се върнаха, "сирене с повишено водно съдържание", "натрошен ориз", брашно тип 650, евала за промяната!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакайте ги на вратата да дойдат.
2
2
 
9
 
! Отговори
? преди 10 месеца
И откъде ще дойдат тези "инвестиции"? Да не е планираана едновременна продажба на Нефтохима, АЕЦ и газовите тръбопроводи?
1
0
 
5
 
! Отговори
158 преди 10 месеца
Оха, ще има много за крадене!

Спонсорирани публикации