Плевнелиев: "Величие" е родена в тъмнината на хаоса

Новата партия е следствие на провала на политическите елити
17 юни 2024 19:45, Александър Попов
94
Плевнелиев: "Величие" е родена в тъмнината на хаоса
Снимка: БГНЕС

"Трябва да има правителство. Стига вече с игрички. България има нужда политиците да носят отговорност – това е посланието на избирателите", заяви пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

Според него има два варианта пред България – гръцки и хърватски.

"При гръцкия има хаос, противоречения и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. След това дойде Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи? В Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред. Имат си и „Величие“, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на "Бентли", каза Плевнелиев.

Според него политиците трябва да запазят различията си, но да работят заедно по стратегически приоритети.

"Това го предложих още преди две години в рамките на "контактната група", но не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с незаконен арест на опозиционен лидер, доказан от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да постигнем баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген", допълни той.

Той коментира и новия играч в парламента - партия "Величие".

"Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. Това са хора, които не припознават демокрацията, а теориите на конспирацията", коментира президентът.

Как вижда бъдещия кабинет?

"Първият вариант е за програмно правителство с пълен мандат и преговори. Да има политици, но да има и програма. Силното правителство е с политици. Едно програмно правителство, което ще бъде подкрепено от минимум три партии, е редно да има политици. Томислав Дончев е перфектен в усвояването на фондове – 99%, а сега сме на нула. Губим 40 млрд. евро, с които България може да се позлати. В това правителство Бойко Борисов не може да е министър-председател. Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата. Да няма задкулисие", каза Росен Плевнелиев.

"Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател“, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
16
 
! Отговори
Математик преди 4 месеца
Росен, Кирчо и Кокорчо , ако се коалират ще влязат в следващия парламент с минус 68 процента. Няма такива некадърници просто......портиер- пиколо , отговорник зарзават и продавач на кренвирши.
63
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледахте ли репортажа на БТВ за комуната в исторически парк? Видяхте ли им лицата и чухте ли им глупостите на тия зомбита. Не зная от къде се пръкнаха такива крейзита
62
0
 
14
 
! Отговори
ПП Величие преди 4 месеца
64 Хората като им говориш че от България са откраднати милярди и спират да слушат това им е много далечно немогат да си представят какво е това милярди .Вижте сега да го кажем така колкото по корумпирана и бедна е една държава и народа и в по голямата си част и колкото по луксозен живот демонстрират 200-300 фамилии които притежават хотели луксозни автомобили и тн толкова мафията е по силна!То и в Монако има скъпи хотели и коли ама там поне имат пътища болници не събират капачки за линейки!
61
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лицето от снимката все повече започва да прилича на Тенекияния човек от един популярен детски роман- няма мозък,но много обича да говори
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като са се провалили значи не са елити, а най обикновене далавераджии
59
0
 
10
 
! Отговори
ПП Величие преди 4 месеца
За да я Ива Партия Неричие това означава ме всички останали са се провалили като народни представители и не са решили проблемите на държавата!
58
3
 
13
 
! Отговори
Зайцев преди 4 месеца
прав е мух льото от снимката ,30 години мрак и хаос ..какво да роди -такива като него с огромни къщи в гърция подарени от руски олигарх..странно ...ааааа
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой беше този пyxльo, на снимката?
56
0
 
8
 
! Отговори
ПП Величие преди 4 месеца
И само нещата които касаят България не друго!Кое не е така!Не я ли съсипаха тая държава не е ли най бедната в ЕС не се ли крадът милярди?!Има ли нормална европейска инфраструктура?Какво ще кажете!
55
2
 
8
 
! Отговори
ПП Величие преди 4 месеца
А някакъв по адекватен политически анализ няма ли?Слушайте какво говори Николай Марков!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Хърватия се строи завод на "Бентли", защото хърватите имат гениален иноватор, дизайнер и създател на нови технологии, младият учен Мате Гривац, основател и главен изпълнителен директор на Rimac Automobili и Greyp Bikes . Доскоро той държеше палмата на най-бързия и най-бързо ускоряващия електрически хипер автомобил в света. Автор е на много иновации, чупи 11 пъти рекордите на Гинес, и много други. България няма такъв талант. Все още.
53
2
 
4
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
Минало някакво птиченце, направило цвък-цвък, то пък станало от цвъканото политическа сила. С парите на Американски фонд в България (дядя Сороса) създадена, защитаваща руснаците. Ти да видиш! :)
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един от огромните проблеми на почти всички т. нар. политически анализатори е, че не разбират съществените разминавания между това какво искат избирателите и какви са основните точки на партиите. Хората искат здравеопазване, образование, работеща икономика и справедливост. Как точно събарянето на паметници и конституционните промени допринасят за това, все още въпросните партии не могат да обяснят...
51
4
 
7
 
! Отговори
Шебек преди 4 месеца
Забележете как всички медии и евроатлантиците правят реклама на Величие.... Нещо не е ок тук.... За възраждане дума не се обелва....
50
8
 
2
 
! Отговори
А ти си роден преди 4 месеца
в основата на мафията, Величие ще изчезнат скоро когато разследване докаже, че Марков е бил руски шпионин и е изнасял информация за Путин, но защо тази червена шайка е в основата на коментари от какво се страхуват корумпетата ? В това НС няма свестен и некорумпиран политик това е проблема на България това трябва да се коментира и дискутира !
49
2
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Трепя всичко с лопатата . Телефон 00.вдига човека от снимката.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Плювналиев е роден през ауспуха!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КЛЪВНЬО ДРЪМНЬО СЕ ПРАВИ НА ФЕЯТА НА ЗЪБКИТЕ!!...
46
0
 
21
 
! Отговори
Политкоректен преди 4 месеца
Щом и Плевньо се обади, значи евроатлантическите ценности са в опасност!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
величие - марков - асистент в нов български университет- училището на сорос- айде сега сетете се как са ви минали-като саобрали грасовете на всички истински българи в кошншцото но едно краваршингтонско мек7ере