Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с първия или с втория мандат
30 юни 2024 13:46, Елка Василева
205
Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата
"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. "Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата", коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи", каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). "Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, "чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от Политика
Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
8
 
! Отговори
Млади меринджейи преди 3 дни
Те не лъжат те правят "Маркетинг". Като ренде Бьорнер са купено от Али баба за 1$ и продадено на баба Гицка за невероятната , уникална, ексклузивна,промоционална, ликвидационна цена от 99,99 лв. (без доставката) -актуална само в рамкте на следващите две минути.
99
8
 
4
 
! Отговори
До 95 преди 3 дни
Абе Гербав,кой отиде да търси индийци,не беше ли Мара Габриел?Или не знаеш?Или се правиш,че не знаеш?
98
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Вие счупихте цяла държава, та не споменавай кабинет.
97
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няколко ояли се гербави калинки тук бранят със зъби и нокти любимеца си,щото без него няма държавна софра,няма аванта,привилегии,кражби и за каквото се сетите още.Не им стига откраднатото до тук,смятат,че са абонирани за властта завинаги и друг не трябва да се докосва до нея.Да,ама не!Това ви беше лебедовата песничка.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Поне се интересуват от бългярски патриарх,чудят се квилъжи да измослят
95
1
 
10
 
! Отговори
Чае шукарие преди 3 дни
ПП решиха да наводнят България с умни и красиви индийци, оти нашите умни и красиви ги мързи да гласуват много хубаво било времето за да гласуват и отидоха да хранят гърците и да плюят българското море защото не отговаряло на високите им претенцийки на нови боржуа...
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колкото и да го повтаряте това счупване всички занем как в 5 без 10 решихте да дадете оставка и набързо набързо гласувахте оставката на кабинета ВИ без да сте договорили НИЩО! НЕ ГЕРБ, а ВИЕ счупихте кабинета! И хората просто ви го показаха на ИЗБОРИТЕ! Както ще ви покажат на следващите, че ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СИ ВЪРВИТЕ, ако ще сте опозиция!!!
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А ПЕПЕ-ДЕБЕ СЧУПИХА ДЪРЖАВАТА.
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И тaя зтяняхиле а нячялничкя от пп Всички сте за затворя
91
2
 
13
 
! Отговори
3 години "марке преди 3 дни
Вместо 8 моста над Дунава на година получихме една яма на моста в Русе.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 78 - Тъй, тъй, сичкото грамотно гласува за Киро про100стото, най-грамотният у репибликата, и за самозвания академик. Ласкай се!
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Шарлатаните сами се закопаха. Сега пак ГЕРБ са им виновни. Рекетьорите Денков и компания изнудваха Борисов за още един мандат. Уговорката за ротация беше потъпкана от алчнотията на една шепа международни измамници.
88
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Важното е,че ГЕРБ никога повече няма да управляват.Лошото е,че няма и да върнат откраднатите милиарди,заради които сме на последно място в Европа по всички показатели.
87
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Жалки и елементарни са драскачите на ГРОБАРИТЕ. Борисов лидер ,премиер Едно и също.На следващи избори партията на Лойко ще падне на около десет процента.
86
2
 
14
 
! Отговори
Инж. Пипитков преди 3 дни
Нищо не сса чупили вие избягахте от отговорност! При ротацията един министерски пост даже не искахте да дадете на ГЕРБ и веднага хвърлихте оставка. ШАРЛАТАНИ! За три години върнахте България в 1998г.
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Уф, тия не знам кой им е съставил мантрите, но един след друг повтарят едно и също до втръсване. Явно с надеждата да им се повЕрва. Ами, не, не става! Сами се счупихте, щот сте големите "политици". Толкова завеян и некадърен народ никога не е имало във властта. Бойко им крив, кат на кривата ракета......Трябваше Ристьо да последвате, а не да нахалствате, ама нагли сте, не изпускате кокала.
84
2
 
10
 
! Отговори
До 82 преди 3 дни
Мисля, че Борисов им даде властта, за да ги приключи.
83
0
 
1
 
! Отговори
Поста на 81 преди 3 дни
Е към 77
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ГЕРБ направиха основна грешка като допуснаха лъжливите крадци на власт. Надяваха се държавата да издържи и да видим какво реално представляват, но те се оказаха по-нагли и алчни, отколкото може да си представи човек.
81
5
 
5
 
! Отговори
До 78 преди 3 дни
Аз нямам любимец зомбирана лельо.Давам доверие на някой,и ако не го оправдае,го снемам.За разлика от вас гербавите,които сте като коне с капаци.Вожда за вас е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.