Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с първия или с втория мандат
30 юни 2024 13:46, Елка Василева
205
Йорданова: ГЕРБ счупиха работещ кабинет, нямат формула
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Още по темата
"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", уточни тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат формула за управление. "Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Според Йорданова в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият. “Живеем в изключително рискови и тревожни времена. Знаем за случаите, когато Делян Пеевски с такъв устрем е тръгнал за завладява една или друга фирма или институция, всичко е катастрофирало.    Представете си, ако този модел се приложи върху държавата", коментира тя.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия  (КПК).

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи", каза Йорданова.

Тя подчерта, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). "Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, "чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от Политика
Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Надо, вместо да сееш лъжи и интриги, отивай на интронизацията на новия български патриарх, белким ти опрости Господ прелюбодейските грехове! Покай се, че ще брадясаш от лъжи!
119
2
 
10
 
! Отговори
Тая преди 3 дни
...пък откъде се пръкна ? Толкова празнословия и такава прекъсната нишка с реалността, говори по скоро за леки психични отклонения! Или се напъва да прави другите на луди! Когато ГЕРБ ви подкрепи, носеше "отговорност", а сега ако вие ги подкрепите, сте щели да носите отговорност??? И защо всеки път се напъват да забравят, че Борисов ги молеше, Денков да не подава оставка , а той отиде и я тресна ! Все още си въобразяваха, че първата политическа сила им е "длъжни"? Абсолютна неадекватност ?
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Надо, вместо да сееш лъжи и интриги, отивай на интронизацията на новия български патриарх, белким ти опрости Господ прелюбодейките грехове!
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
чакаме да дойде пеевски на власт, тогава и конете ще проядат боб
116
2
 
10
 
! Отговори
Факти и само Факти преди 3 дни
Факта е, че от три години не са усвоени 98% полагащите се на България пари за възтановяване след ковида и за Зеления преход -над 40 милярда. Факт е , че от три години сме само спонсори на ЕС, факт е , че за пръв път в историята на ЕС, ЕС моли държава да усвоява средства, но няма кой да ги вземе поради ужасяващата некадърност на сектантите от ПП!!! за 3 години построиха една фабрика за бобулечки да хранят сектантите с хитинов протеин и да ликвидират животновъдството, защото агънцата пръцкали..
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Когато Надето започне да говори, да влязат санитарите!
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Божкееее! Всички знаят, че Киро чупи шишета. Излишно се напъва да ни отвлича вниманието. Киро за малко и парапета да счупи. Знаем им бакиите. Поне да не излизат да се излагат повече, че им се смеят и кокошките вече!
113
1
 
8
 
! Отговори
Анормален преди 3 дни
До До 104 Кой вземаше крайните решения и гласуваше договореното-Министерски съвет -Днков-ПП
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вартоломей е наградил Борисов с най високо отличие КРЪСТЪТ НА СВЕТА БОГОРОДИЦА ДНЕС
111
2
 
10
 
! Отговори
Коко и Киро алелуя преди 3 дни
Тия ПП са неква секта баце. Имам колеги сектанти от ПП сектата. Не гледат ТВ, не излизат сред народа, не четат, информират се само от фейсбук страничката на ПП и Киро. И си мислят ,че всико което им подхвърли ПР- а на Киро е истината пратена от Светите земи...
110
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чудя се,тези лели,които точат лиги по Винету,от любов необяснима ли го правят,или само от интерес?
109
1
 
9
 
! Отговори
Оф, умиргам преди 3 дни
свир.каджийката на ристо юристо ръси мозък - скрий се някъде б.оклук грозен и *** - помним колко жалка беше.
108
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
На ПП стратегията е ясна - внушения, лъжи, шарлатанство, но като се обърна ***-й-му-ната г.за и лъсна.
107
2
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 3 дни
И какво изработи правителството на Мъпет Денков? Основните цели бяха членство в Шенген и Еврозоната.Резултат: Шенген-друг път; Еврозона-някога в светлото бъдеще.
106
6
 
2
 
! Отговори
До 104 преди 3 дни
А кой и шепнеше в ушенцето?-Тиквун.
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Гербавиии,айде у зайчарника.Там ви е мястото.Повече аванта няма да ви дадем.
104
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тая ако разбере колко е зле сама ще си извика бърза помощ.
103
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всички гробаджии са зомбита ,прочели са по половин книга.За разлика от тях ,вожда Тиквун е прочел цяла книга,затова е вожд.
102
3
 
4
 
! Отговори
Анормален преди 3 дни
До До 95 И ква беше Габриел в правителсството ? -Служителка на Денков-министърка негова подчинена!
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ПП се чудят как да не плящят на нярода ,лекарства . С плящят на частните болници ,я за народа нямв , гаф ве мушеници