Божанов: Предложихме план за излизане от политическата криза

Ще са нужни най-малко 160 депутати за подкрепа на декларацията
Обновена: 15 юли 2024 19:10 | 15 юли 2024 18:00, Анисия Иванова
100
Божанов: Предложихме план за излизане от политическата криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Предложихме на президента план, с който да опитаме да излезем от политическата криза, като премахнем системните предпоставки за нея. Това заяви Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) след разговорите на формацията с държавния глава Румен Радев.

За нас системните предпоставки са нереформираните прокуратура, служби и правоохранителните органи като цяло, каза Божанов. По думите му нереформираните структури рушат доверието на избирателите затова, че изобщо може да се постигне резултат, правителство или нещо друго, което да работи в тяхна полза, и което няма да бъде ползвано като "бухалка или чадър".

Божидар Божанов обясни, че за да проверят дали изобщо да тръгнат в тази посока от ПП-ДБ ще предложат декларация на Народното събрание, в която то да декларира своята подкрепа за седем основни закона или решения - Закон за съдебната власт, избор на антикорупционна комисия, закон за подаване на сигнали, Наказателнопроцесуален кодекс, Закон за личния фалит и за избора на нов омбудсман, както и начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет.

Божанов подчерта, че ако тази декларация бъде подкрепена от достатъчно депутати, тогава от ПП-ДБ могат да се обърнат към президента и да му кажат, че има мнозинство в това Народно събрание, което в бъдеще, когато бъдат приети тези закони, може да излъчи правителство.

Ако декларацията не бъде подкрепена, ще поискаме мандата и ще го върнем много бързо, подчерта Божидар Божанов. По думите му, ако тя бъде подкрепена, е необходимо да се провери дали наистина има мнозинство за тези неща. "Защото уроците, които научихме са, че всеки на декларации иска да реформира прокуратурата, службите и т.н.", коментира той. Според него реформирането би изискало време, може би около три месеца.

Попитан от кого ще поискат подкрепа при условие, че в предишния парламент ПП-ДБ имаха квалифицирано мнозинство и не успяха да прокарат тези закони, Божанов отговори, че подкрепа ще бъде поискана от всички. Ще поискаме широко мнозинство да подкрепи тази декларация, за да не остава някой отстрани. Има 240 народни представители за подкрепа на тази декларация, ще са нужни най-малко 160, уточни народният представител.

На въпрос кого ще предложат за премиер, ако декларацията им бъде приета, Божидар Божанов каза, че тъй като приемането на тези закони е предварително условие за започване на разговори за правителство, кандидат за премиер нямат към този момент.

Попитан склонен ли е президентът да ги изчака три месеца, той уточни, че това е решение на държавния глава, но индикацията за това дали процесът изобщо ще върви е ще се гласува ли декларацията. Тя ще бъде изпратена на народните представители още днес. Ще имаме готовност да я внесем или утре, или вдругиден в парламента, коментира депутатът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
8
 
! Отговори
Това преди 1 месец
Което говори за службите ако стане, всички кадри, назначени след 2015 ще трябва да напуснат. Тогава се назначиха най- много калинки. Критериите за постъпване в специалните служби са безобразно ниски. Ако върнат психотестовете и тези за интелектуално развитие, 90-95%, от новоназначените ще са аут.
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чиба
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак са го измъдрили според възможностите на харвардско-академически им глави. Предложение, нарушаващо конституцията, президентът и в двата случая е уязвим. Ако го приеме, нарушава конституцията, ако откаже - той ще е виновен, че те не могли да осъществят "гениалния" си план за излизане от кризата. Байдоньодоневи умници!
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къш
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори и да няма повече шмекерия
69
3
 
8
 
! Отговори
До 65 преди 1 месец
Няма нужда да казвам то се видя, а да ти кажа понеже познавам психологията на народа да, те разбраха сигнала и на следващите избори всеки ще си получи заслуженото, бъди сигурен!
68
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП правя имитация ,че вършат работа, предизборен фарс на Просто Киро и плъха.
67
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Има срокове записани в Конституцията, но тези "Академици" е ясно, че не са я чели и искат Президента да наруши Конституцията.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужас. Киро и Денков изнасилиха конституцията.
65
8
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 1 месец
Хайде по-спокойно.Ти ли ще кажеш кой за кого да гласува?
64
3
 
3
 
! Отговори
А бе,къде е преди 1 месец
Баце?Шиши го търси да го бие.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наглеци, който пуска за тези наистина няма връзка с главния, а онези *** навънка които ги смятат тези и Слави за спасителите на държавата наистина по-добре никога да не се връщат тук!
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Възраждане нямат търпение Радев да им връчи мандата, ама не знаят, че никой няма да ги подкрепи. Същи и EС няма да одобри ру си фи л ска партия начело на Бг.
61
7
 
2
 
! Отговори
Класата си преди 1 месец
Е класа!Не като да ви изпъчи нищожеството Желязков и да ви каже "Гласувайте"
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яловица обеща да роди,ако бъде сайдисана
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
5-6 закона да бъдат приети за 2-3 месеца. След това идва време на закона за бюджета ...., който обикновенно определя дали политиката е лява или дясна. Тези от ППДБ пак са на криистали. За 2-3 месеца няма да могат да сформират постоянните парламентарни комисии, закони щели да приемат.
58
1
 
12
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Президентът в петък каза,че следващия мандат ще бъде връчен през следващата седмица. Ако той държи на думата си,до петък трябва да връчи мандата на ППДБ.
57
4
 
6
 
! Отговори
До до 40 преди 1 месец
А,бе те и на тези избори щяха да са извън парламента според вас .
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали вие я създадохте умишлено, сега каквото и да правите народа вече ви би дузпата, та махайте се наглеци длни!
55
4
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 1 месец
Баце и Шиши като не направиха правителство,защо не са в затвора?