Божанов: Предложихме план за излизане от политическата криза

Ще са нужни най-малко 160 депутати за подкрепа на декларацията
Обновена: 15 юли 2024 19:10 | 15 юли 2024 18:00, Анисия Иванова
100
Божанов: Предложихме план за излизане от политическата криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Предложихме на президента план, с който да опитаме да излезем от политическата криза, като премахнем системните предпоставки за нея. Това заяви Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) след разговорите на формацията с държавния глава Румен Радев.

За нас системните предпоставки са нереформираните прокуратура, служби и правоохранителните органи като цяло, каза Божанов. По думите му нереформираните структури рушат доверието на избирателите затова, че изобщо може да се постигне резултат, правителство или нещо друго, което да работи в тяхна полза, и което няма да бъде ползвано като "бухалка или чадър".

Божидар Божанов обясни, че за да проверят дали изобщо да тръгнат в тази посока от ПП-ДБ ще предложат декларация на Народното събрание, в която то да декларира своята подкрепа за седем основни закона или решения - Закон за съдебната власт, избор на антикорупционна комисия, закон за подаване на сигнали, Наказателнопроцесуален кодекс, Закон за личния фалит и за избора на нов омбудсман, както и начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет.

Божанов подчерта, че ако тази декларация бъде подкрепена от достатъчно депутати, тогава от ПП-ДБ могат да се обърнат към президента и да му кажат, че има мнозинство в това Народно събрание, което в бъдеще, когато бъдат приети тези закони, може да излъчи правителство.

Ако декларацията не бъде подкрепена, ще поискаме мандата и ще го върнем много бързо, подчерта Божидар Божанов. По думите му, ако тя бъде подкрепена, е необходимо да се провери дали наистина има мнозинство за тези неща. "Защото уроците, които научихме са, че всеки на декларации иска да реформира прокуратурата, службите и т.н.", коментира той. Според него реформирането би изискало време, може би около три месеца.

Попитан от кого ще поискат подкрепа при условие, че в предишния парламент ПП-ДБ имаха квалифицирано мнозинство и не успяха да прокарат тези закони, Божанов отговори, че подкрепа ще бъде поискана от всички. Ще поискаме широко мнозинство да подкрепи тази декларация, за да не остава някой отстрани. Има 240 народни представители за подкрепа на тази декларация, ще са нужни най-малко 160, уточни народният представител.

На въпрос кого ще предложат за премиер, ако декларацията им бъде приета, Божидар Божанов каза, че тъй като приемането на тези закони е предварително условие за започване на разговори за правителство, кандидат за премиер нямат към този момент.

Попитан склонен ли е президентът да ги изчака три месеца, той уточни, че това е решение на държавния глава, но индикацията за това дали процесът изобщо ще върви е ще се гласува ли декларацията. Тя ще бъде изпратена на народните представители още днес. Ще имаме готовност да я внесем или утре, или вдругиден в парламента, коментира депутатът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
ПРезиндента преди 1 месец
За какво да се борим за властта, ако спрете корупцията? И за какво да клатим службите, при положение че с Пеевски и Борисов сме ги наредили много внимателно само с корумпирани, гллупави и лоялни началници?! Не случайно службите се борят за парлама само с ПП-ДБ, които не са на власт!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31 - Не е той, правете разлика между Явор Божанков и Божидар Божанов!
32
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев давай мандата на Възраждане , мани ги тез гриндери
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоз мухъл го покриха дет се стреляха на някъ рожден ден като другия с тежката катастрофа , загубена държава
30
1
 
14
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 месец
Има един закон, който така и си съществува само като декларация. Законът, с който комунистическият режим беше обявен за престъпен. Това трябваше да бъде истинската лустрация по подобие на германския Berufsverboten. Това е законът, който трябва да бъде приложен, и той вече съществува. Всичките половинчати ,,реформи", изброени тук, са опит за левичарска ревизия на лустрационния закон. Защото иначе ще трябва да санкционират роднините си. Това е истината, псевдодемократи от ПП...
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тез глупости! Не сме Президентска а Парламентар република ,объркали сте се пак къде е трябвало да го предложите тоз план.Стига сте тупали топката ами вземайте мандата или го отказвайте.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 - Детето, което стреля, е на Явор Божанков, а този на снимката е Божидар Божанов.
27
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пп дб приемат мандата и назначат Габриел за премиер
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска да каже - Държавата е крава която трябва да се дои . Доячите сме много кравата не пуска мляко за всички . боко го прахме . Без него не може . Да го переме пак .
25
6
 
16
 
! Отговори
Нестандартни преди 1 месец
нестандартни простотии! Не не не!
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е, Радев уйдиса ли на тези смешници-плановици, не стана ясно!
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кипи безсмислен труд в лагера на пъ-пъ-дъ-бъ-то! Сеирът им продължава без край! Пълна излагация!
22
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лена мустака премиер :)))
21
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На президента предложили, в НС го предлагайте! Все са неадекватни тия!
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да си кажат, че искат да има Държавен съвет от назначени от получаващият мандата. Това е пълзящ преврат.
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама много сте акъллии всички анонимни тука, бе :D И защо не сте в патламента, като толкова му разбирате? Мм? Ааа, да- то не е като да си драскаш анонимно глупости на поразия!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този забравил ли е как сам се продаде и смени партията?
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер план на неможачите
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Неадекватни пак Отсрочка искат, щото и ИИ-то им заби от простотии. Няма за какво да се хванат. Мафията дето я дундуркат вече 3 години ще ги шибне зад врата. Европейската не се знае какво ще направи с тях като се събере. А пък онази глобалната, задокеанската, не се знае какво е намислила.
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божанката много ги разбира тези работи. Детето му стреля в леля си (друго дете от втори брак на дядо му). Айде, малко срам поне да видим! Засрамете се!