България наистина е станала по-богата, но само за една трета от населението

С данните се получава, че един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле
18 юли 2024 07:00, Елка Василева
76

България има нужда от позитивни новини, за да се окуражим, че вървим в правилната посока. България действително е станала по-богата страна, но за жалост това е валидно само за една трета от населението, коментира д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Данните показват, че неравенството у нас е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Друг много силен фактор, който пречи да се зарадваме на тази новина, е демографската криза и отчетеният грандиозен спад на населението за последните десет години с близо 5,7%.

"България има нужда от добри икономически новини. Имаме нужда да се осъзнаем, да се уверим, че пътят, по който сме поели, е правилният път. Все пак дори и един ученик, ако непрекъснато учи, но получава само двойки и тройки, това не е окуражително и той в един момент ще спре да учи", каза д-р Събев.

Този резултат,  че България е в групата на страните с високи доходи, е една оценка, подобна на "Добър (4)" в училище, направи сравнение гостът. "Но има няколко фактора, които пречат истински да се зарадваме на това. Първо - тази група на страните с високи доходи е много широка сама по себе си и включва не само страни като САЩ, Великобритания, Франция - страни, които наистина са с високи доходи, погледнато сравнително, но включва и страни, които чисто математически са с високи доходи, а по качество на живот са твърде зле, даже по-зле от хората в България", посочи икономистът.

"Ние българите имаме тази смешна поговорка за свинското със зеле, в която един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле. Точно това се получава с данните за България", добави той.

"Данните показват, че неравенството в България е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Това означава, че България действително е станала богата страна, но за по-малко от една трета от населението, което е неудовлетворително. Второто нещо, което се прикрива в този показател - Брутен национален доход на човек от населението - е фактът на голямата ни демографска криза, на големия ни демографски спад", изтъкна икономистът.

Имаше една година, в която се видя, че нещата  тотално са излезли извън контрол чисто математически, подчерта Събев. "Не става дума, че тогава са починали повече хора. Населението бе преизчислено през 2022 година, а преброяването на населението през 2021 година показа всъщност едни много страшни данни", каза д-р Събев.

Временния прогнозен ред, който се отчиташе за предишните десет години, който се движеше плавно, изведнъж беше преизчислен и населението на България спадна с 5,7%, което е грандиозно, коментира гостът и потвърди, че това е една от основните причини показателят да се покачи и да достигне до 460 долара и така България да попадне в групата със страните с високи доходи. "Някой, който разбира от финанси и от икономика, би казал точно това".

Вижте целия коментар във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Вкусни ли са бананите?
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С други думи България е заприличала на феодална държавата, защото при капитализма би трябвало да има средна класа
47
4
 
2
 
! Отговори
Ако аз трябваше да преди 1 месец
напиша това заглавие би ме досрамяло. А ако пък бях експерт с такова твърдение в ефир, щях да си помисля какво правя правя с живота си и искам ли да продължа.
46
5
 
6
 
! Отговори
do 33 преди 1 месец
До Анонимен,разбира се,повече от престъпници са, ти да не искаш да кажеш,че пенсионерите са милиардери щото много са работили,а не щото продадоха децата си по чужбина и живеят на техен гръб,от тези дъртаци няма по-големи престъпници на планетата,легални с одобренирето на държавата,но това не ги прави по-малки престъпници,има много престъпления който не са вклюени в наказателния кодекс,но е много сложно за вас да го разберете
45
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния псевдоучен от БАН - не може икономист да ми говори за неравенства! Събев е редно да бъде уволнен, да му се отнемат всички титли и да се преназначи като чистач, защото той от икономика нищо не разбира, а е лъгал най-безсрамно общество че години наред е прави икономически изследвания. Равенства има само при комунизма, историята е доказала, че изкуственото подравняване води единствено до икономически колапс, издигане в култ на мързела и глупостта.
44
0
 
11
 
! Отговори
ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА преди 1 месец
През соцкомунизма казвахме че сиситемата е грешна и сбъркана и че трябва основна промяна . Нямаше човек който да не мрази дъжавата !!!! И до сега продължава същото положение . Докато народа не извърши физическо изкореняване на доста коварни и подли държавноправни методи ще е така . Народа не е суверен от 1944г. до сега . Върховен суверен са едни хора с вечен служебен и доживотен имунитет които ни управляват зад кулисно . Не управляват нито политиците нито политическата система !!!!!!!!!
43
4
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Варненското златно съкровище се датира 5-тото хилядолетие преи Христа, т.е. преди поне 7000 години. За да има съкровище, преди това вероятно е имало производство на други по-нечисти по състав материали. Как, в какви съдове и по какви технологии става топене на метал с температури 1 100 градуса С???? Как се чисти от примеси? Вие лично проста така как си го представяте? Това е за мед, за бронзови сплави 1200 градуса. Това извенъж ли е станало?После желязо.И за 5 000 г. след това нищо ново!
42
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България има вече сериозна маса от хора които печелят добри пари, защото се умни, предприемчиви и работливи. Това че разни простовати и мързеливи човечета изкарват по-малко пари е напълно логично и още по-справедливо. Парите се печелят, не се дават за нищо, за да ги имаш трябва да положиш усилия, с мърморене и целодневно изпускане на газове пред телевизора ще мизерствате така е редно да бъде.
41
4
 
9
 
! Отговори
Ограбване преди 1 месец
Или с други думи - произведената принадена стойност към всякакви стоки и продукти в последните няколко години - е заграбена от определени лица в БГ, а не е достигнала до произвелите я
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига глупости. С работа се изкарват добри пари , но не се става милионер. Ако фирмите са честни и признаят, поне 50% от сделките им минават по "втория начин" . Забогатяват мутрите и държавните служители , защото всичко е затънало до уши в корипция, а там касови бонове не се издават. Кажете ми кой ще дава подкуп за да започне работа на 1500 лв., освен държавния служител-съдия, полицай, прокурор, митничар....
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а бе фес.беге нема ли да пишете нещо за баба уши фонлайното, нещо май я осъдиха за ковидд лъжите и договорчетата с голямата фармацевтика. днеска ще ли да и гласуват продажния гъзец в европарлямята, информирайте ни как са гласували герберюгите и депесюгуте дето са на хранилка там.
38
9
 
5
 
! Отговори
Всички се оплакват преди 1 месец
по тези статистики но реално статистиката мери официалните данни само, всички които вземат под масата плика а иначе се водят на минимална не се отчитат. Данните от НАП са същата работа - отчитат само официалния доход , а всичко което се предава на ръка в пликове не го считат. Но това е масова практика , особено в строителството и всякакви дейности свързани с майстори от всякъкъв вид - много от тях дори не се водят никъде а получават стабилни доходи.
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То просто няма такъв филм. В реалния живот не можеш да стане милионер по честен начин. Може само ако спечелиш на хазарт, някаква лотария или рискови инвестиции на борсите. Това са единични случаи. Всичко останало се занимава с криминална дейност. В повечето случаи реалните светли бизнеси са просто фасада и перачници на пари.
36
2
 
2
 
! Отговори
До Ном8 преди 1 месец
Ама какви глупости говориш. Желязната епоха е възникнала преди около 3000 години. Какви десетки хиляди говориш за обработка на метали. И технологиите дори през миналите векове, а сега и в последните времена са в пъти подобрени. Дори в момента извличат допълнително метали от вече преработените и извлечени от рудата от хвостохранилищата, т.к. са напреднали технологиите на извличане.
35
2
 
21
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
В България да. Повечето са престъпници. Познавам доста милионери и нито един един от тях не е чист.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
порко и хунтата му и поставените лица дето му държат парите, пеевски и дерибеите, костовци, велчевци, василевци и цялата папляч дето ни се изреди, контрабандисти, концесионери, митничарчета, наркотрафиканти, сводници и други престъпници и една шепа "айтита" и слуги на високо ниво на чуждите монополисти - застраховки, банки, лидъли и т.н. това ви е 1/3. останалите бързи кредити, коли 13 ръка, панелки и тук таме някой успял да спести за тухларка.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
значи смятате че всички успели хора са престъпници?
32
2
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
Не става дума за данъчната система, причините са геополически. Гугъл и Епъл са в Ирландия, защото англоезичните държави се подкепят взаимно. Докато ние, славяноезичните сме удобно разделени...
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според данните от НАП хората които вземат над 6000лв месечна заплата са едва 40 000 за цялата държава.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората не плащат данъци и осигуровки, защото парите им ги изяжда вечната инфлация. Капитализмът на Европа е базиран на печалбата от лихви.Затова има непрекъсната инфлация. По време на всички големи войни с цел плащане и на доставчици, и на военни, са се секли, след това са се печатали фалшиви пари в огромни количества. И с цел за сриване на противниковата държава.Хубаво е да се знае и да се включи в училищните учебници. Обикновения човек, и по-богат, и по-беден, има желание за стабилност.