България наистина е станала по-богата, но само за една трета от населението

С данните се получава, че един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле
18 юли 2024 07:00, Елка Василева
76

България има нужда от позитивни новини, за да се окуражим, че вървим в правилната посока. България действително е станала по-богата страна, но за жалост това е валидно само за една трета от населението, коментира д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Данните показват, че неравенството у нас е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Друг много силен фактор, който пречи да се зарадваме на тази новина, е демографската криза и отчетеният грандиозен спад на населението за последните десет години с близо 5,7%.

"България има нужда от добри икономически новини. Имаме нужда да се осъзнаем, да се уверим, че пътят, по който сме поели, е правилният път. Все пак дори и един ученик, ако непрекъснато учи, но получава само двойки и тройки, това не е окуражително и той в един момент ще спре да учи", каза д-р Събев.

Този резултат,  че България е в групата на страните с високи доходи, е една оценка, подобна на "Добър (4)" в училище, направи сравнение гостът. "Но има няколко фактора, които пречат истински да се зарадваме на това. Първо - тази група на страните с високи доходи е много широка сама по себе си и включва не само страни като САЩ, Великобритания, Франция - страни, които наистина са с високи доходи, погледнато сравнително, но включва и страни, които чисто математически са с високи доходи, а по качество на живот са твърде зле, даже по-зле от хората в България", посочи икономистът.

"Ние българите имаме тази смешна поговорка за свинското със зеле, в която един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле. Точно това се получава с данните за България", добави той.

"Данните показват, че неравенството в България е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Това означава, че България действително е станала богата страна, но за по-малко от една трета от населението, което е неудовлетворително. Второто нещо, което се прикрива в този показател - Брутен национален доход на човек от населението - е фактът на голямата ни демографска криза, на големия ни демографски спад", изтъкна икономистът.

Имаше една година, в която се видя, че нещата  тотално са излезли извън контрол чисто математически, подчерта Събев. "Не става дума, че тогава са починали повече хора. Населението бе преизчислено през 2022 година, а преброяването на населението през 2021 година показа всъщност едни много страшни данни", каза д-р Събев.

Временния прогнозен ред, който се отчиташе за предишните десет години, който се движеше плавно, изведнъж беше преизчислен и населението на България спадна с 5,7%, което е грандиозно, коментира гостът и потвърди, че това е една от основните причини показателят да се покачи и да достигне до 460 долара и така България да попадне в групата със страните с високи доходи. "Някой, който разбира от финанси и от икономика, би казал точно това".

Вижте целия коментар във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди няколко години от НСИ бяха извадили статистика според която 60% от хората работят на пълен работен ден и вземат минимална заплата. Скоро не са вадили тази статистика но едва ли нещо се е променило.
28
4
 
13
 
! Отговори
25 преди 1 месец
Данъчната система НЕ е индивидуално творение, а тип държана политика. След като данъчната система не функционира добре, значи системата като цяло е устроена зле. Само да напомня: Държавата Ирландия подслонява на своя територия американските гиганти Гугъл, Ейпъл, Пфайзер и др., защото там данъците са различни, т.е. почти ги няма. Всички офшорни зони са британски колонии. ..Избягването на плащане на данъци е в основата са англосаксонския модел на финанси.Освен директната кражба на авоари,на злато
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
500 човека не са 1/3 от населението!
26
5
 
25
 
! Отговори
Регенсбург преди 1 месец
1/3 живеят презадоволени, пазаруват имоти, карат скъпи коли и отглеждат ултраразглезено подрастващо поколение, даже собствена субкултура си имат, в голямата си част това са новософиянци, останалите са работещи бедни! Нека си кажем истината! Как се живее нормално с 500 евро чисто при цени на най-важното, храната и лекарствата по-високи от тези в Германия и Франция? Доходите на онази 1/3 не са от труд и заплати, а НАП и МВР спят!
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приказки за малки деца от 1001 нощ. Краде се като за световно, на мама детенцето с кола за 200000. Мафиоти с по 10 хотела и 20 други бизнеса. Това не е забогатяване и не представлява България.
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25, а ти какво очакваш? Имаш 70%, които крият доходи и не плащат данъци, но врещят, че са бедни и някой им е длъжен. Онзи ден бях в гърция. Представи си същите таксиджии от София, които само мрънкат са там наредени да си почиват. Бедни били. ИТ-тата им взели парите... ама са опънали заддниции и се препичат. За това ние 30% отказваме да се занимаваме с подобна гмеж и да плащаме за тяхното съществуване. Стига толкова! Редно е да си научат мястото и да осъзнаят, че н е стават за нищо!
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свинско със зеле - за Тиквата свинското за народа зелето :)))
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общество, базирано на индивидуализъм, е безобразно, унижаващо човека, скудоумие!!! Огледайте се! Всеки организъм около нас е сложна система. Ако един елемент от системата е прекомерен, загива, или най-малкото боледува, цялата. Даже на химично ниво се учи за наситен разтвор. При лекарства - ако са в повече, са отрова. По-нагледно:уголемяване на сърцето на прави по-здрав организъм. Егоценризмът като подход е пълна необразованост и пълна липса даже на първосигнална наблюдателност.
21
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олигархията на Украйна им изгори държавата.
20
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До 4 ТОЧНО за това "ревахме" - за такива, на които ни се работи, да има, а такива, на които не им се работи - да има колкото да не умрат от град.
19
5
 
17
 
! Отговори
Е така забагатяват преди 1 месец
Европейският съд постановява, че Урсула фон дер Лайен е действала в нарушение на европейското законодателство, като е поддържала прекомерна секретност около договорите за ваксина срещу COVID-19. Хайко фон Дер Лайен, немски лекар, който е директор на Orgenesis, компания, собственост на Pfizer. Orgenesis е специализирана в клетъчни и генни терапии и е водеща в разработването на ваксини срещу COVID.Урсула подписа с Orgenesis договор за 71 милиарда евро за закупуване на 4,6 милиарда дози COVID вакси
18
6
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
Баба Ванга не е казвала конкретни политически неща. Даже Когато е казала на Елцин за предстоящия пуч, пак не е конкретно външвн вид или име. Тя е говорела за явления. И ако е ставало дума за "черен", е по-вероятно да се ставало дума за вид политика. А че САЩ ще претърпят огромни катаклизми, е казал и дядо Влайчо ("САЩ едва ще се спасят")
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10. Жилищата в САЩ сега са по-недостъпни от всякога. CNBC: Бремето на жилищните разходи е счупило всички рекорди, според ново проучване на Съвместния център към Харвардския университет. Цените на жилищата сега са с 47% по-високи, отколкото бяха в началото на 2020 г., а средната продажна цена на жилищата е пет пъти по-висока от средния доход на домакинството.11. От януари 2023 г. до януари 2024 г. броят на бездомните хора в Чикаго се е утроил. Тези цифри се основават на годишно проучване, което федералните власти провеждат, за да проследят процента на бездомността.
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Ванга е казала преди повече от 40 години: Цялото злато на земята ще узлезе отгоре, но ще се скрие водата! Мислете! Да си алчен и унищожителен, НЕ е да си умен. Време е да има ПОНЕ ЕДИН УМЕН на 100 лапачи.
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е ранен, но красноречив знак за по-широки проблеми, назряващи на пазар, който е ударен от двойния удар на високите лихвени проценти, затрудняващи рефинансирането на заеми, и ниската заетост на офис сградите в резултат на пандемията.3. Когато банките изпаднат в затруднение, те започват да затварят клоновете си. През 2024 г. американските банки вече са затворили повече от 400 клона в цялата страна. Daily Mail: Банките на Америка затвориха 51 клона в цялата страна само през първите три седмици на юни.
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което казва този "експерт" е, че 70% не стават за нищо, но трябва да богатеят. Това няма как да стане. И стига с това зеле..... в момента, в който някой напише/каже тази глупост доказва абсолютно незнание в областта на статистиката. И редовете са ВРЕМЕВИ! НЕ временни! Неграмотност и некадърност получават поле за изява! "Експерт" бил ХАХАХАХАХА
13
0
 
28
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Не са само майстори. Аз познавам хора в бг фирми, на позиции като финансов мениджър. Осигурявам ги на 1200 лв, останалото в плик. Ами, първо хората не трябва да се съгласяват. После ще кажат, че пенсиите им са малки. Макар, че те така го направиха, че ние, които се осигуряваме на реална заплата накрая ще им покрием пенсиите с нашите вноски. Държавата не прави достатъчно да изсветли икономиката. Пак защото на някой му изнася и има покровителство.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е станала по задлъжняла . Вървим по пътя на САЩ - Измамите с кредитни карти достигнаха най-високото си ниво през последните десет години, а просрочията по заеми за автомобили също нарастват главоломно. Това може да бъде още един насрещен вятър за фондовия пазар, тъй като потребителските разходи представляват около 70% от икономическата активност в САЩ.2. Кризата в търговските имоти продължава да се задълбочава. Статията, която първоначално се появи в New York Times, твърди, че най-големите банки на Уолстрийт са "започнали да освобождават портфейли от кредити за търговски недвижими
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 6 Ами защото, когато се повят политици с ясна заявка да се пребори корупцията на всички нива, хората се подхилкват и подиграват. Там е заровено кучето - в МАНТАЛИТЕТА на българина.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мафията се разви а обикновените хора си седят бедни и не са много богати!