Вървим към избори, трудно ще видим стабилизация на партийната система

ИТН ще задържи мандата, трупа подкрепа за вота
30 юли 2024 21:28, Анисия Иванова
106

"Има такъв народ" (ИТН) започна преговори с политическите партии и независимите депутати за съставяне на правителство. Разговорите обаче стартираха накриво. Преди да са говорили с тях, от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят мандата, а ПП-ДБ изразиха скептицизъм в реализирането му.

Има ли шанс ИТН за реализиране на мандата?

"Не мисля, че има шанс с третия мандат, след като първите два опита бяха неуспешни. Беше ясно още след първия мандат, че вървим към предсрочни избори през октомври. Това са разговори, които по-скоро ще бъдат използвани в контекста на предстоящата предизборна кампания с оглед на позиционирането на партиите в нея, отколкото на търсене на някакъв позитивен резултат", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

"След заявката на ГЕРБ и онова, което остана от ДПС около Пеевски, че те категорично няма да подкрепят този трети мандат, самото връчване и задържането на този мандат има своя смисъл. В чисто държавен план е много важно кога ще са тези избори, защото ако те са октомври е едно, а има риск и да са по-рано. Добре е ИТН да позадържи за известно време мандата. Това ще бъде политическо отговорното поведение, а не на последно място самата формация има и чисто партийни интереси", коментира политическият анализатор доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ИТН е претърпяла известни електорални щети от неспособността да формира кабинет преди няколко години.

"Едно задържане и едни преговори, които ще имат своето значение относно бъдещите конфигурации в бъдещото 51-во Народно събрание ще помогне на ИТН да натрупа допълнителен електорален ресурс", допълни доц. Живков.

И двамата коментатори обърнаха внимание и на нарастващия антисистемен вот и на антисистемните партии.

"По-сериозният проблем е засилването на антисистемния вот, който ще се увеличава", смята доц. Живков.

"Проблемът е в системните партии, защото всички очакват от тях да сформират устойчиво правителство, а те не могат да се справят с тази задача. Това е една партийна система, в която определени антисистемни играчи с по-радикално говорене опитват да се възползват от тази създала се ситуация на нестабилност. Самата нестабилност я провокират системните играчи. Трудно ще видим стабилизация на партийната система, няма как тя да е стабилна, след като участниците в нея са нестабилни", категоричен бе доц. Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука едни гербави калинки ви увещават да не гласувате,а те първи ще са пред урните.Този номер вече ни го приложиха на предишните избори.Не им се връзвайте.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори, контролирани от Калин Стоянов? НЕ!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам избори всяка година за да се отсяват лъжците. Който лъже преди избори мислейки си че после четири години може да краде да не може да го прави повече. И в парламента да не влизат бедняци, а да влизат заможни хора които да не мислят как да спечелят пари от властта а да взимат такива решения които са добри за държавата. Който иска да управлява първо да се докаже че може извън властта.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие вървете към поредните избори. Аз ще вървя към Германия.. желая Ви успех!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно,че вървим към избори.Докато не изметем двете прасета,ако трябва и по три пъти в годината ще ходим на избори.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой гласува освен умрелите, ромите и тетките и пенсионерите от държавната администрация? Тази председателка на ЦИК е за затвора. Никакви избори повече преди Борисов и Пеевски да са в затвора. Може и Гергов, Цацаров, Сарафов и Тончев с тях. Не може митрофанова да казва на Радев на кого да дава мандат. Никакви избори, докато България не се възстанови от ГЕРБ ДПС робството
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не излязат да гласуват поне 60%, от хората - оправия и угодия няма да има.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълен бойкот! Никой да не гласува! На хората им писна да ги правят на маймуни. Парламентарни избори по 2 пъти в годината! Аре баста!
36
5
 
1
 
! Отговори
Не ми пука преди 1 месец
Който още вярвя, че изборите ще променят нещо..нека ходи да им гласува. Аз повече няма да им гласувам на тия дембели. Както правят и 70% от всички българи.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЪРВИМ НЕ КЪМ ИЗБОРИ, А КЪМ ПЪЛЕН РАЗПАД.
34
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Уууух чи пръйднах поздрави СлавиХа ха ха
33
1
 
6
 
! Отговори
И kвo cera? преди 1 месец
Moчaщuтe no Opлoв мocт goвoлнu лu ca oт товa?
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори ще има, когато го няма Пеевски и Борисов . Сега е важно да се спре ромизацията на България и пожарите. Мен лично започва да ме е страх от ромската *** и от престъпленията им
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вървим, вървим, има-няма до Коледа ще стигнем ли до изборите? Франция (смятай Макрон) на 9 юни обяви избори. За две седмици бяха готови и изборите се проведоха. Французите забравиха даже, че са ходили на избори. В България още се чудят и се маят къде ще му излезе края. Защо им са 3 или 4 месеца до умуване на нови избори? Чакат да видят кой ще спечели изборите в САЩ или 4 месеца ще купуват гласове?
30
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
В България трябва да има по 3 пъти всяка година избори за благото на "старите кучета" ....така колкото и да крадат каквото и да правят ...няма да има виновни ....е разбира се Радев ще им е виновен за всичко ....това е играта ....както "Величие" бяха създадени за да не може "Възраждане" да стане втора сила , а именно ДПС ! Сега гледайте сценария на ДПС !
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТН си правят предизборна реклама.Трябва да са големи наивници и гл..ци,ако си вярват,че могат да съставят кабинет.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ha cмeнa nak e зacтъnuл тpuвлuвuя мogepacт, вcuчko koeтo нe e шapлaтaнuя ro uзтpuвa...
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вярвам да има избори. ДПС го няма никакви. Герб ги няма никакви. Едни избори през ноември ще донесат убедителна победа на Възраждане. Избори ще има най рано догодина през март.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТН събира любителите на депутатското кюфте и на мазното кафе. Това най-общото което ги обединява и им трябва един подставен като Пешо шнорхела.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пpoмeнaтa Пoбegu...