Вървим към избори, трудно ще видим стабилизация на партийната система

ИТН ще задържи мандата, трупа подкрепа за вота
30 юли 2024 21:28, Анисия Иванова
106

"Има такъв народ" (ИТН) започна преговори с политическите партии и независимите депутати за съставяне на правителство. Разговорите обаче стартираха накриво. Преди да са говорили с тях, от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят мандата, а ПП-ДБ изразиха скептицизъм в реализирането му.

Има ли шанс ИТН за реализиране на мандата?

"Не мисля, че има шанс с третия мандат, след като първите два опита бяха неуспешни. Беше ясно още след първия мандат, че вървим към предсрочни избори през октомври. Това са разговори, които по-скоро ще бъдат използвани в контекста на предстоящата предизборна кампания с оглед на позиционирането на партиите в нея, отколкото на търсене на някакъв позитивен резултат", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

"След заявката на ГЕРБ и онова, което остана от ДПС около Пеевски, че те категорично няма да подкрепят този трети мандат, самото връчване и задържането на този мандат има своя смисъл. В чисто държавен план е много важно кога ще са тези избори, защото ако те са октомври е едно, а има риск и да са по-рано. Добре е ИТН да позадържи за известно време мандата. Това ще бъде политическо отговорното поведение, а не на последно място самата формация има и чисто партийни интереси", коментира политическият анализатор доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ИТН е претърпяла известни електорални щети от неспособността да формира кабинет преди няколко години.

"Едно задържане и едни преговори, които ще имат своето значение относно бъдещите конфигурации в бъдещото 51-во Народно събрание ще помогне на ИТН да натрупа допълнителен електорален ресурс", допълни доц. Живков.

И двамата коментатори обърнаха внимание и на нарастващия антисистемен вот и на антисистемните партии.

"По-сериозният проблем е засилването на антисистемния вот, който ще се увеличава", смята доц. Живков.

"Проблемът е в системните партии, защото всички очакват от тях да сформират устойчиво правителство, а те не могат да се справят с тази задача. Това е една партийна система, в която определени антисистемни играчи с по-радикално говорене опитват да се възползват от тази създала се ситуация на нестабилност. Самата нестабилност я провокират системните играчи. Трудно ще видим стабилизация на партийната система, няма как тя да е стабилна, след като участниците в нея са нестабилни", категоричен бе доц. Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Законите в БГ са невъзможно порочни, обалужващи мафията!! Народът вижда спасение, единствено да не гласува! Аз например гласувам "срещу" този, който най-много не харесвам! Познайте от пеъв път!
63
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Ся, като почнат да ми говорят за ПАРТИЙ, тутакси се сетих къде отидоха децата и внуците на комунистите! Така някои бранници след девети станаха комунисти! Видях с очите си такъв случай! Една година бе командир на 17 дивизия!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни простотии говорят тези! Какъв електорален ресурс ще натрупа ИТН от задържане на мандата и псевдо преговорите им? ИТН изобщо не трябваше да се докосват до мандата с едва прескачането им на 4% прага, и то с купени гласове! Ама нали именно те предложиха референдум за президентска република, та Радев избра на тях да връчи 3 мандат. Шайка мафиоти си играят на сантасе.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
67 коментар е грешен. Извинявайте!
60
0
 
3
 
! Отговори
Тъй да знаете! преди 1 месец
Няма да подкрепим първа политическа сила, ако е спечелила изборите с по-малко 50%+1 изирателна активност! Останалото е лъжа и измама!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие вървите към избори, ама не се знае дали избиратели ще дойдат?
58
0
 
3
 
! Отговори
Тъй да знаете! преди 1 месец
Няма да подкрепим първа политическа сила, ако не е спечелила избори при избирателна активност по-малко от50%+1
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не се променят регулаторите все тази помия ще бъде! Докато не се промени Изборния кодекс, няма да има стабилност!!
56
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 61 "След като т.нар. "системни" партии имат за цел единствено собственото си обогатяване и запазване на заграбеното" - ми не гласувайте за ЕС са ви дава МРЗ бе!
55
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ПП нарцисите отново безотговорно тласкат страната към харчене на милиони за нови оръжия избори!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вървете, вървете, ама няма кой да ви гласува неуважаеми самозабравили се. Нула легитимация имате и на никой не му пука за вас.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кучето е затовено в Изборния Кодекс!! Той дава предпоставки за нестабилност!!
52
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
След като т.нар. "системни" партии имат за цел единствено собственото си обогатяване и запазване на заграбеното,то явно от тях не може да се очаква нищо добро.Проблемът е,че извънсистемните партии твърде бързо се систематизират и отхвърлят идеите заради които са избрани.
51
0
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
За пореден път да обърна внимание на шефовете на България он Еър. Няма ли кой да каже на тази Ганиела, че е адски непрофесионално, дразнещо и грозно да прекъсва събеседниците си на всяка трета дума с неадекватни и дори глу.пави вметки и въпроси?
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадливи комунисти. Съберете се не само с БКП, но и останалите фиктивни "политически" организации дето създадохте през последните 35г. , Като СДС (и всичките техни отклонения) ДПС, НДСВ, АТАКА, ГЕРБ, ГОРД, ПП, ИТН, и т.н. Престанете да си играете на опозиция. Крадливите кoмyнeтa от БСП/БКП извади късмет с умопомръчен Народ от пропагандата на комунизма като българския. Вместо управляващите комунистически кланове и агентите на ДС да се натирят в затвора, българите мултимилионери ги направиха.
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадливи комунисти. Съберете се не само с БКП, но и останалите фиктивни "политически" организации дето създадохте през последните 35г. , Като СДС (и всичките техни отклонения) ДПС, НДСВ, АТАКА, ГЕРБ, ГОРД, ПП, ИТН, и т.н. Престанете да си играете на опозиция. Крадливите *** от БСП/БКП извади късмет с умопомръчен Народ от пропагандата на комунизма като българския. Вместо управляващите комунистически кланове и агентите на ДС да се натирят в затвора, българите мултимилионери ги направиха.
48
2
 
5
 
! Отговори
Тенко Чайката преди 1 месец
Заглавието подвежда! Трудно ще видим стабилизация на крадливата система!
47
3
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Този път обаче ще има две депесета и няма да има гласове на Трифонов. Той сега си прави предизборната кампания с този мандат, ама да не стане така, че ако се провали да го атестуват, както предрече г-н Борисов
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този път сектата на Сциентологията ще вземе властта превзела целия ютуб 700 сектанта са открили канали и се правят на влогари
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то останаха ли още наивници, които да гласуват? Куче ако го излъжеш 2 пъти на третия няма да ти повярва. Но явно има хора кото и 7 пъти да ги излъжеш по един и същи начин продължават да вярват ....