Вървим към избори, трудно ще видим стабилизация на партийната система

ИТН ще задържи мандата, трупа подкрепа за вота
30 юли 2024 21:28, Анисия Иванова
106

"Има такъв народ" (ИТН) започна преговори с политическите партии и независимите депутати за съставяне на правителство. Разговорите обаче стартираха накриво. Преди да са говорили с тях, от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят мандата, а ПП-ДБ изразиха скептицизъм в реализирането му.

Има ли шанс ИТН за реализиране на мандата?

"Не мисля, че има шанс с третия мандат, след като първите два опита бяха неуспешни. Беше ясно още след първия мандат, че вървим към предсрочни избори през октомври. Това са разговори, които по-скоро ще бъдат използвани в контекста на предстоящата предизборна кампания с оглед на позиционирането на партиите в нея, отколкото на търсене на някакъв позитивен резултат", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

"След заявката на ГЕРБ и онова, което остана от ДПС около Пеевски, че те категорично няма да подкрепят този трети мандат, самото връчване и задържането на този мандат има своя смисъл. В чисто държавен план е много важно кога ще са тези избори, защото ако те са октомври е едно, а има риск и да са по-рано. Добре е ИТН да позадържи за известно време мандата. Това ще бъде политическо отговорното поведение, а не на последно място самата формация има и чисто партийни интереси", коментира политическият анализатор доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ИТН е претърпяла известни електорални щети от неспособността да формира кабинет преди няколко години.

"Едно задържане и едни преговори, които ще имат своето значение относно бъдещите конфигурации в бъдещото 51-во Народно събрание ще помогне на ИТН да натрупа допълнителен електорален ресурс", допълни доц. Живков.

И двамата коментатори обърнаха внимание и на нарастващия антисистемен вот и на антисистемните партии.

"По-сериозният проблем е засилването на антисистемния вот, който ще се увеличава", смята доц. Живков.

"Проблемът е в системните партии, защото всички очакват от тях да сформират устойчиво правителство, а те не могат да се справят с тази задача. Това е една партийна система, в която определени антисистемни играчи с по-радикално говорене опитват да се възползват от тази създала се ситуация на нестабилност. Самата нестабилност я провокират системните играчи. Трудно ще видим стабилизация на партийната система, няма как тя да е стабилна, след като участниците в нея са нестабилни", категоричен бе доц. Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е!.... Та в момента се завръщат ТРИУМФАЛНО КАРУЦАРИ селяни (ШУДРИ) станали в мечтите си (ВАЙШИ).... и след Великите празници на дяда КОЛЕДА и синовете му БОЛГ и БРЕМ, всяка година, ОГЛОЗГАЛИ като за последно ПЪРЖОЛИТЕ ОТ ВРАТОВЕТЕ НА СВИНЕТЕ, ИЗПИЛИ ВИНОТО ОТ БУРЕТАТА.... ЩЕ КАНДИДАТСТВАТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПЪТИЩАТА НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО.... РАЗВЯВАЙКИ знамето на МАХМУРЛИЯТА за НОВИ БЪДНИНИ!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Театър.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вървим към масови протести. Не може някакви дуловски про сти тутки да стават конституционни съдии, един толуп и една *** да определят бъдещето на честни и почтени хора. Не може Пирогов да е банда сребролюбци начело с директора си. Не може някакъв дрогиран Калинчо да е министър на вътрешните работи. Не може МВР да е банда трафиканти на по големия трафикант Борисов. Не може патриархът да е турчин .Още една капка и чашата ще прелее
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото в случая е в следното: Днес ни управляват ШУДРИ и ВАЙШИ, които само КРАДАТ и мислят единствено за собственото си благополучие, а не за народното. Истинските КШАТРИИ и БРАХМАНИ са изтикани на бунището на живота. БРАХМАНИТЕ се оправят навсякъде и тях няма да ги видиш по телевизията, или на първите страници на вестниците.
20
3
 
8
 
! Отговори
ВЕЛИКИЯ преди 1 месец
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ НЕ ЛЕГИТИМИРАЙТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!
19
1
 
6
 
! Отговори
Чуя ли че някой е преди 1 месец
Доцент не разговарям повече с него.Това е най долната из мет в държавата Ицо Кюрда е доцент и Боко е доцент .
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сте виждали в реалния живот как работници и селяни (шудри) съберат някой лев, отворят собствен бизнес и се оревръщат в търговци (вайши). Те стават работодатели на други шудри, в магазини, сергии, работилници, кафенета, сервизи, и т. н. После същите тези шудри, превърнали се във вайши в управлението, стават военни, полицаи, кметове, депутати, министри.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма такова блато като кочччиината на тази територия и по-голям боккллукк от мат'ряла, който я населява! Да гори и помен да не остане!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тез две кюфтета какво точно ,,работят,, ??? Кво работи ,,доцент,, ??? Аз кат гледам май ги угояват за коледа :) Вервайте ми тия няма да са от работливите .
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази русата прави изклучително бездарни и скучни предавания..
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина трябва да се разберат да свалят рая назарян да махне главчев Радев, много добра идея.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото е, че повечето от нас напоследък прилагат логиката на хапването и пийването по време на избори... без да познаваме науката за правилното храносмилане при управлението!
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане!
11
2
 
3
 
! Отговори
ВЕЛИКИЯ преди 1 месец
Ганиела искам да спиш до мен без га щи и без сутиен.
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ни превзема Турция и да се свършва мъката
9
5
 
3
 
! Отговори
Аз няма да преди 1 месец
Гласувам да ми пушат курац всичките
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изберете пак същите прасета - Боко, Тошо и Пеевски да ви управляват. Направете си държавата на Свещенната Свинска Империя. Вие сте пълен провал на човешката цивилизация. Свински Райх на скара.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този парламент трябва да свали Рая Назарян от поста председарел на НС и да сложи човек на опизицията ,който после да бъде номиниран за служебен премиер от Радев.Само така.ще се отървем от сламения човек на Борисов и Пеевски недоразумението Главчев и само така може да се гарантиеат малко по честни и демократични избори.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вървим където ни закара Франция с тоз перформънс от крайните времена , наведените да му мислят
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И ний вървим, вървим, вървим, вървим натааатък. И няма край, и няма край, и няма край, на шиир и длъъъж..."