Терминалът за втечнен газ в Александруполис ще заработи на 1 октомври

Министър Малинов инспектира приключилите дейности по съоръжението
13 авг 2024 15:13, Анисия Иванова
15
Терминалът за втечнен газ в Александруполис ще заработи на 1 октомври
Снимка: Министерство на енергетиката

"След като техническият дефект по свързване на платформата за регазификация на втечнен природен газ до Александруполис е отстранен, терминалът ще бъде въведен в експлоатация на 1-ви октомври 2024 година. Вече са приключили и всички лицензионни процедури“.

Това потвърди енергийният министър Владимир Малинов, който заедно с представители на проектната компания „Газтрейд“ С.А. инспектира приключилите дейности по съоръжението на място, на борда на платформата в Александруполис, Гърция,1 съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Съгласно първоначално одобрения от акционерите график терминалът трябваше да бъде въведен в експлоатация през месец април 2024 г. След започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода бе констатиран дефект - наличие на вода в тръбопровода. Техническата неизправност бе отстранена чрез използване на т. н. „неинтрузивен метод“, чрез подаване на газ по контролиран начин от платформата за регазификация до газопреносната система на Гърция. Това не е наложило допълнителни финансови разходи по проекта.

„Очаква се до 15-ти август всички компании, които ще доставят втечнен природен газ до терминала, да заявят броя на каргата. До края на месец август ще са разпределени и точните слотове за тези компании“, коментира министър Малинов.

Той подчерта, че въвеждането в търговска експлоатация на терминала в Александруполис на 1-ви октомври ще съвпадне и с началото на предстоящата газова година. „Началото на търговската експлоатация на терминала тази есен ще даде конкурентно предимство и ще гарантира сигурност на газовите доставки за предстоящия зимен сезон за региона на Югоизточна Европа с оглед потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година“, акцентира министър Малинов.

Проектът е от стратегическо значение, като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници за целия регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Политика
Част от сегашните министри запазват постовете си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Докато неуки хора преди 4 седмици
дават съвети, втечнения газ ще бъде много по скъп от тръбния! Не е необходимо да си научен корифей за да го разберш! Ако задълбаем по термодинамика с кръгови процеси като втечняване и отново газообразуване на газа свързани с огромни енергийни разходи и транспорта на течния газ става ясно, че пропагирането на течен газ може само да се прави . . . научни олиго(л)френи! ЗАЩО ТРИЕТЕ? ДА НЕ БИ ДА НЕ Е ВЕРНО?
10
0
 
2
 
! Отговори
нн преди 4 седмици
Октомври, започва новия отоплителен сезон, а той е най-големия консуматор и каква ще е цената, естествено атлантическа, зад океанците пак ни изработиха, щем не щем ще плащаме.
9
0
 
1
 
! Отговори
Иван Анисий преди 4 седмици
Ще ще ще ще ще... Коя година бе,пр0дажници?
8
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Нещастникът рапортува възторжено, сякаш това е Български терминал, от който България ще продава и транзитира.
7
1
 
2
 
! Отговори
А ЗАЩО БЕ НУЖЕН преди 4 седмици
ЗАРОБВАЩИЯ ДОГОВОР С БОТАШ ?!
6
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Браво! Сега си имаме Боташ за още 8 години и още един терминал за втечнен газ. А тръбната газ май е по-евтина и от двата.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Зозо.......А Дундьо , от Банкя ---когИ ?
4
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Евро прокуратурата днес рови офиси по сделката на Рундю с Богаш, ама тук нито дума?!?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Знаете ли как може да ни изклатят, ако Тръмп спечели изборите? САЩ от много години имат свръх производство на газ, дето горят в кладенците. Ако има кошмар за капиталиста, дето сън не го лови, това е да гори пари. Точно това се случва от години в САЩ изгаряйки ценната газ от немай какво да я правят. От друга страна Путин също иска да продава газ, но неговата е по-евтина, щото идва по тръби, а тази на САЩ с кораби. Тръмп на 100% ще извърти сделка с Путин да продават скъпо и да си делнат пазара.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И тоя ли се на мърда , в схемата на газовата ДАЛАВЕРА , пренос , превоз и доставка ?
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЗА ВСЕ ПО-СКЪПА ГАЗ !!