Миглена Кунева: Можем да искаме всичко, въпросът е, че не знаем къде България има интерес

Не би трябвало България да закъснее с номинациите за еврокомисар
16 авг 2024 22:29, Нели Христова
99
Миглена Кунева: Можем да искаме всичко, въпросът е, че не знаем къде България има интерес
Снимка: БГНЕС

Не би трябвало България да закъснее с номинациите за еврокомисар, тъй като в момента имаме действащ министър-председател. На това мнение е първият български еврокомисар Меглена Кунева.

По думите ѝ разговорите за това какъв да бъде ресорът и кой да бъде комисарят започват отдавна. Още с гласуването на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, каза тя в "Денят ON AIR".

"Нормално, всички страни, особено страни със самочувствие, са казали, че ще дадат подкрепа, но в замяна искат добре балансирано портфолио. Можем да искаме всичко, въпросът е, че не знаем къде България има интерес. Убедена съм, че Фон дер Лайен вече се е срещала с някои от предложените кандидатури. Не е хубаво да има празно място около масата, когато става въпрос на Колежа на комисарите", коментира Кунева пред Bulgaria ON AIR.

За кой ресор може да се бори България?

"Всичко е възможно да се направи. Съседна Румъния имаше земеделие и транспорт. Страна като Гърция заяви своите интереси, свързани със Средиземноморието. Проблемът при нас е, че ние си казваме колко е зле, друга част ще си кажат "какво толкова". Оставяме твърде голямо поле някой друг да решава вместо нас. Следващият комисар трябва да може да общува и да направи силна комуникация за Европа, за ЕС. ЕС губи популярност в България", смята гостът.

Има политически решения в Колежа на комисарите, но преди това има внимателно разглеждаща администрация, напомни Кунева.

"Никой няма да си сложи подписа, ако не е сигурен, че всичко е както трябва. После има контрол. Не желаят да поемат риск. Ние това искаме от нашата държава", поясни тя.

"Съвсем скоро ще отидем пак да гласуваме. Комуникацията е важна. ЕС няма интерес от това страните да стоят на едно място, да се връщат назад и да останат в бедност. Ние имаме административен проблем. Нашата администрация не е слушана, уважавана и отвръща с минимални усилия, услуги. Къса се връзката между политическите кабинети и администрацията. В много страни в общините в реално време показват как се харчи бюджетът. ЕС може да наложи контрол на средствата, които дава, не над нашите. Досега имаме комисари само жени", подчерта Кунева.

Тя допълни, че който и да заеме поста, трябва да е добър комуникатор и да вярва в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Vol'Jin - картината, която споменахте, е много слабо известна в България. Аз например не знаех за нея . Благодаря Ви, че насочихте вниманието на читателите (или поне моето внимание) към тази картина! Заради Вашият пост си струваше да вляза в тази новина, която всъщност не е новина, и информационна бележка не е, всъщност нищо не е, но все пак гледаш - има нещо писано, което на практика е нищо?!
35
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Право каза ми мама: Зло не бяга от добро!
34
0
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Изобщо цялото НДСВ и квота НДСВ има нужда от тежка лекция по етика! По главата!
33
0
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Изобщо цялото НДСВ и квота НДСВ има нужда от тежиа лекция по етика!
32
1
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Госпожо Кунева съветвам ви много да внимавате при следващият урок по етика! Направи съм академик по етика!
31
3
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Вижте сега - някой неща в тоя живот са крайно незаконно и крайно етични! Други са много неетични, но законни да не повярваш!
30
3
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Абе и аз търся един малък господин! Последно Салвадор Дали му направи портрет с плъх! Ще му сменя памперса набързо!
29
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Проблемът е профилактично терапевтичен.....ако този хирург беше пиинал тази бутилчица по-рано колко ли живота щяха да бъдат спасени! Проблемът е етичен!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази е за Ада, как не я е срам. Затвори блоковете на Козлодуй за лична изгода, а сега така скъп за хората, проклета да е,
27
0
 
1
 
! Отговори
дъно преди 1 месец
Пари ли взехте за таз статия
26
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Много е неприятно - йоден концентрат близо до гръбначния стълб и нервните му аксони! Изобщо изисква се въображение при справянето със някой съвременни медици! Някой хора се чудят, че мога да ходя още!
25
1
 
7
 
! Отговори
никой преди 1 месец
Една от главните виновници за продадените български интереси ,има наглостта да се появява и "раздава ум". Знаем ,че вие се интересувате само от личните си жалки кариеристични цели и болезнени амбиции ,а не от българските интереси, без значение е кой ще е"комисар" от българска страна ,които не защитават българските интереси и биват употребявани за чужди цели. В т н "елит" няма достойни индивиди,които да отстояват българските интереси.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистически ***
23
1
 
7
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 месец
тази предателка затвори два годни реактора на аец козлодуй, така ущети българия с милиарди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! не я показвайте повече!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Памперса осребри политиката с кефево злато
21
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Долуспоменатият хирург пиина към един литър йоден концентрат. Един гръклян по-малко и малко по -късно при тотално обгорени черва може и да разбра колко боли медицината му!
20
1
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Една от главните виновници за продадените български интереси ,има наглостта да се появява и "раздава ум". Знаем ,че вие се интересувате само от личните си жалки кариеристични цели и болезнени амбиции ,а не от българските интереси, без значение е кой ще е"комисар" от българска страна ,които не защитават българските интереси и биват употребявани за чужди цели. В т н "елит" няма достойни индивиди,които да отстояват българските интереси.Всъщност само президента Радев ,донякъде ги "отсрами"
19
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
По време на рутинна хирургия по отстраняването на костица отчупена от прешлен хирургът в Пирогов изважда отчупената част и слага на нейно място памучен тампон напоен с концентрат йод. И други ъпгрейди. И така зашива! Открийте грешката в изречението!
18
0
 
10
 
! Отговори
:( преди 1 месец
Затова пък ти много добре знаеше къде и какъв е твоят интерес и стана пословична с "Йес сър, о йес, йес сър!" Така стана "Европеец на годината" и си осигури пожизнен солиден доход. Въпросът е каква файда имаше България от твоето присъствие сред еврокомисарите? Никаква!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народните комисари на Великия Евромейски съюз.