Кожарева отива при Радев, за да представи нов служебен кабинет

Кои настоящи министри ще запазят поста си?
Обновена: 19 авг 2024 07:05 | 19 авг 2024 07:00, Елка Василева
55
Кожарева отива при Радев, за да представи нов служебен кабинет
Снимка: архив, БГНЕС

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи днес на президента Румен Радев състав на следващото служебно правителство.

Въпреки че конституцията не поставя изрично срок в този случай президентът препоръча тя да предложи кабинет за 10 дни, за да може евентуално утре правителството да се закълне пред парламента и да се насрочи датата на предсрочните избори през октомври.

През последните десет дни кандидатът за служебен премиер разговаря както с настоящите министри, така и с други експерти.

Още по темата
Тези разговори обаче останаха далеч от камерите и микрофоните, а Горица Грънчарова-Кожарева реши да запази мълчание през цялото време, докато търсеше най-подходящите министри, посочва bTV.

Днес е срокът, в който тя трябва представи екипа си пред президента Румен Радев. Една от най-големите загадки е свързана с поста на министъра на вътрешните работи – дали на него ще остане Калин Стоянов, или ще има друго лице.

Темата провокира много политически коментари. А вицепрезидентът Илияна Йотова видя в тях старт на предизборната кампания на партиите.

„Аз смятам, че г-жа Кожарева ще представи кабинет. До този момент най-малко не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение и писание са за мен е дезинформация. Когато президентът връчи мандата за съставянето на второ служебно правителство, той ѝ каза, че тя трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияние и на натиск. До този момент с нищо не го е показала“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
На фона на мълчанието от страна на новия кандидат за премиер вече са ясни и някои от министрите, които ще останат в кабинетите си.

Така например финансовият министър Людмила Петкова сама обяви, че ще пише бюджета за догодина, като ще запази и вицепремиерското си място.

В земеделието също няма да има рокади. Позицията си запазват Георги Тахов, както и Петко Николов, който остава начело на Министерство на икономиката.

Най-вероятно министърът на образованието проф. Галин Цоков пак ще положи клетва. Готовност да останат на „Дондуков“ 1 заявиха през изминалата седмица и други настоящи министри. Сред тях е министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Министърът на правосъдието Мария Павлова също е разговаряла с Горица Грънчарова-Кожарева. Както и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова, но към момента не се знае дали номинираната за премиер им е предложила да станат част от екипа ѝ.

„Да“ за още един мандат е готова да каже и здравната министърка д-р Галя Кондева.

Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година. Дотук се стигна, след като не се постигна съгласие за съставяне на кабинет и от третия опит. От 4 април 2021 г. насам президентът Румен Радев връчи 21 мандата, като с два от тях се създаде редовно правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Избори 2024
Изход от политическата криза: Висока активност или нова партия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ко да прай жината
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това снимка ли е или карикатура? На държавата ни!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще ни приспиват за "Лека нощ,деца" с "Аз съм Сънчо,ида от Горица..."
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГОРКАТА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА 4 ГОДИНИ САБОТАЖНИЦИ РАЗРУХА ХАОС БЪЛГАРИ СПАСЯВАЙТЕ СЕ ПО ПОЕДИНИЧНО КАКВА ГОСПОЖА КАКВИ СЛУЖЕБНИ КАКВИ ИЗБОРИ КОЛЗА КОГО И ЗА КАКВО Е ВСИЧКО ТОВА ХАХАХАХАХАХА
23
0
 
1
 
! Отговори
До Много ми е преди 4 седмици
какво е мп
22
5
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Кожарева,както всеки с очи може да забележи,също е крипто-еврейка. Характерен белег на жените еврейки е,ще не приличат на жени. Само ционистите могат да укротят тия крадци на държави,но за жалост и Бенджамин Нетаняху се оказа психар месионист. Наглостта им е зловеща.
21
3
 
5
 
! Отговори
Много ми е преди 4 седмици
Странно този куфалник Мармя Павлова, как така попада във всяко нередовно праитество и нито се чу, нито се представи някаква промяна/ развитие в правосъдието. То ДПС ясно, но поне да положи усилие да не мзлага покровителите си! Нито един не трябва да остане. Всички в новите затвори на МП
20
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Докато малките, натрошени вече партийки продължават да игнорират голямата, печеливша и ненадробена партия, ще ходим все на избори! Не може да се променя народният вот! За сведение, не съм гласувал за ГЕРБ, но за момента тя няма алтернатива! От 2020 г. разни невежи, неграмотни, но алчни хора громят държавността, институциите и смазаха обикновените хора! Мислете, като гласувате!
19
4
 
11
 
! Отговори
Шарлатаните преди 4 седмици
са вредни за България!
18
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
А Горица, ще запази ли поста?!
17
5
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Калин Стоянов обърква лъжите и измамите на Радев хорошутката. Със сигурност не е в списъка при кожарева. Но със сигурност ще е в списъка на следващите управляващи и те ще са герб и СДС.
16
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
по скоро е получила "предложение" от Шиши - или ми ходиш по свирката или връщаш мандата
15
3
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 седмици
Много хора все още са искрено вярващи, че ако се даде на Кирил и Асен възможност отново да управляват, ще цъфнем и ще вържем. Тези хора просто не виждат голямата инфлация, която Асен направи докато беше финансов министър и която се опитваше да потуши с раздаване на добавки за пенсионери и вдигане на мин. работна заплата. Това е, което в момента ни разделя и не дава възможност наистина да излезем от този омагьосан кръг, в който сме се вкарали.Новите избори няма нищо да променят, ще има нови 2025.
14
3
 
6
 
! Отговори
пееФ преди 4 седмици
кеш кеш кеш кеш кеш
13
3
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 седмици
Служебният кабинет работи. Вчера в неделя попаднах в една компания, където взеха да ме убеждават, колко много били направили Кирил, Асен, Никито за държавата и как техните правителства били насилствено свалени, защото работели... И се борели с мафията и огромните кражби... Че в момента по-велики от Кирил и Асен нямало... Разгорещих се, дигнах кръвно. Но по-късно си казах: Народът ни е ужасно разделен. И така ще бъде, защото има много заблудени хора като тези! И с новите избори няма да оправим...
12
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Ники толкоз много иска да пътува, че сменил пола :))))))))))))))))))))))
11
2
 
10
 
! Отговори
Това е: преди 4 седмици
Ники Денков с перука.
10
7
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 4 седмици
Най-важното за изборите е коя калинка ще е вътршен и външен министър в полза на герб/Пеевски. Нищо друго не ги интересува.
9
2
 
11
 
! Отговори
Мистерия преди 4 седмици
Тази защо ми прилича толкова на Денков?Загледайте се в очите и носа?От един и същи баща да са???Роднинска връзка?
8
11
 
6
 
! Отговори
Един избирател преди 4 седмици
ОПГ Гроб трябва да бъде обявена извън закона! Докато Тиквата не вземе доживотна присъда, в България мир няма да има!