Първан Симеонов: Главната въпросителна в кризата е Борисов

Той изчаква да види кой ще надделее в ДПС, смята политологът
19 авг 2024 15:04, Александър Попов
96
Първан Симеонов: Главната въпросителна в кризата е Борисов
Снимка: БГНЕС

Страната се превръща в заложник на битката за ДПС. По-големият проблем е, че ако следващите месеци България се занимава главно - дали сме за или против г-н Пеевски, е загуба на време, заяви пред БНР Първан Симеонов, директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан".

Той прогнозира, че след разцеплението в ДПС може да има опит за взаимодействие и синхронизация на различни лагери срещу това, което привиждат като образ на Пеевски. Според него "ПП-ДБ са ясни, президента Радев, ДПС на Доган и Костадин Костадинов".

"БСП след ерата "Нинова" бавно поемат към президента. ИТН ще покажат, че нямат зависимости. И главното изчакване и въпросителна е Борисов. Той в типичния си стил гледа, кой ще надделее в ДПС, защото в своята политическа сила намира определени зависимости. Ако Доган надделее и Борисов ще започне да се изчиства от такива зависимости", обясни Първан Симеонов.

Още по темата
"Сините вече пак правят оферта, това сме го гледали. Струва ми се, че главният барометър е Борисов - от коя страна ще застане", смята Симеонов.  И предупреди, че не бива страната да се превръща в заложник на битката на Пеевски.

Неодобрението на предложения кабинет на кандидата за премиер Горица Грънчарова от президентството, Симеонов коментира, че Румен Радев отново е влязъл в ролята си на президент с вдигнатия юмрук. Пуснал е закона за забрана на пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата, сега е върнал Грънчарова.

"Радев е на плюс в тази ситуация заради това, което прави,  ще се хареса от сините среди. Но пък направи нещо, което не се харесва от тях – пусна Закона за пропаганда. Вторият плюс на президента, това са имиджови плюсове, сега ще видим политически, влиза в диспечерска роля. Всъщност това е ролята на президента - днес го харесват едните, утре другите", коментира Симеонов.

И смята, че в битката за ДПС не бива да се заиграва с етническата карта.

"Напомням, че ДПС е представител на различни етнически групи в България, една от които има своя митрополия, ако вземе да се етнитизира. Автентичното ДПС е етническите турци на България. Опасно е, защото България е приела, че е гражданска нация и българи, турци, християни или мюсюлмани сме български граждани, нищо друго. Надявам се до там да не се стигне", обясни той.

Първан Симеонов не изключва вариант за импийчмънт на Радев.

"Ако тръгнат на импийчмънт не съм сигурен дали няма да му изпишат вежди. Да му създадат образа на жертва и да му развържат ръцете на калния политически терен. За импийчмънт трябват мнозинства, а не съм сигурен как ще реагират ГЕРБ. Те са центристи и балансьори. Но при импийчмънт страната влиза в изключително неприятен период, в който ще се занимаваме с няколко личности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: първан симеонов
Още от Политика
Конституционалист: Топката се върна в Народното събрание
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Борисов не е въпросителна. Той е бита карта. Иска оставката на Калин Стоянов, но среща мълчание. Не го отразяват. Вече никой не се плаши от него, защото е стар и изхабен. Идва Новото начало, с новият началник - глиган Дебелян. Старият глиган Борисов вече е за пенсия.
72
2
 
0
 
! Отговори
Джон Ленин преди 3 седмици
Това недоразумение още ли дава акъл ???
71
0
 
0
 
! Отговори
marchelo преди 3 седмици
Не разбрах,президента посочва премиер министъра или реди кабинета му? В конкретния случай се намеси в работите на кандидат премиера и го изрита като мръсно коте
70
7
 
3
 
! Отговори
нн преди 3 седмици
За тази работа на Радев, грубо нарушаване на конституцията, нещо като преврат прави, аз ще казвам кой и кога ще управлява, само импийчмънт за него.
69
0
 
6
 
! Отговори
ПОЛИТИКАТА преди 3 седмици
НИ Е КУХА-САМО ЗА ПАРТИЙ И ПАРИ СЕ ГОВОРИ,КРАЖБИ ,ИМОТИ-ГОЛЕМИ СТЕ ОТВРАТИ
68
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
зеления чорап да се маха, само проблеми и глупости от него
67
2
 
14
 
! Отговори
до 73 ГЕРБ преди 3 седмици
Май не ти е ясно с кого е Борисов?Май все още вярваш в дядо Коледа?
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Хаяско чак сега му светна каква е картинката,хахаххахахахах!
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ти е болна " фантазията" " Пътуване"!!-:) Неадекватен си,за поста който заемаше!!-:(
64
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БОРИСОВ Е МИНАЛО
63
4
 
14
 
! Отговори
ЧАКАМЕ ИЗБОРИТЕ САЩ преди 3 седмици
ТАМ Е ВЪПРОСИТЕЛНАТА.....СЕГА ВСИЧКИ ТУПКАТ ТОПКАТА
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 59 И какт ака "западът го надигра" според тебе? Много ми е интересно какво ще измъдриш от кухата си главица.
61
5
 
20
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
Първанов, достоен ученик на Райчев и сие. Само глупости и недоказани лъжи. Гледай си фалшифицираните екзитполове момче и не се мъчи да правиш анализи. Не ставаш.
60
0
 
4
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До чичи Тази опорка кой ти я сведе, че я повтаряш като ***?
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ала бала да има, цирк да става.
58
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко да е въпросителен Борисов?! И децата знаят, ъпееф го държи и му е взел партията на ръчно управление
57
2
 
11
 
! Отговори
Барбата е част от преди 3 седмици
-- това което става по гръцките полуострови тези дни ,на то ва е и най-отгоре във БГ и всички го знаят ! Икакво стана накрая от тази държава -- едно нищо !
56
7
 
8
 
! Отговори
Магистралите на ГЕРБ преди 3 седмици
Са егати и измамата ! Аз какво виждам Бойко събра цяла България във София там направи естествено със чужди пари доста неща много от тях бяха започнати от други Плюс това накоето казват ,,магистрала Люлин НО за сметка на цяла България -- тя е капо от към пътища просто ужас да не казвам че по ракия енепрекъснато ,,меле,, А после Бургас-- Варна там как се кара като всичко живо е там ,а път няма и няма никога да има ,А изчезналата магистрала след този човек от тази държава нищо не става !
55
11
 
21
 
! Отговори
чичи преди 3 седмици
борисов е зависим и от пеевски и от доган и засега май клони към пеевскиако не беше така щеше да накара Главчев да разкара Калинката Стоянов
54
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този не беше ли социолог, който натъкмяваше прогнозните резултати. Кога стана политически анализатор. А основния виновник че 7 пъти ще ходим на избори е пРезидента Радев. Той доведе шаарлатаните в политиката, които после му ограничиха конституционните права. Радев трябва да стои в ъгъла и да се срамува....