Асен Василев: Не президентът, а Слави Трифонов създаде ПП

Конституционна криза в момента няма, смята той
21 авг 2024 09:07, Нели Христова
118
Асен Василев: Не президентът, а Слави Трифонов създаде ПП
Снимка: БГНЕС

Конституционна криза в момента няма, важното е, че промените в Конституцията направиха така, че вече нямаме Луи XIV – един човек, т.е. президентът, да решава всичко, свързано с назначаването на служебно правителство.

Това каза пред Би Ти Ви съпредседателят на ПП и бивш вицепремиер Асен Василев.

"България вчера плати 1 млн. лв. на турската държава, а днес ще плати още 1 млн. лв. за договор, сключен по време на служебен кабинет. И ще плаща така 13 години наред", каза Василев, визирайки договора между "Булгаргаз" и "Боташ", сключен по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според Василев по време на промените в основния закон ПП-ДБ първоначално предложили действащото правителство да остане, докато се провеждат изборите, но останалите не се съгласили.

Няма проблеми според него управител или подуправител на БНБ да стане служебен премиер, проблемът бил, че не може после да се върне обратно в БНБ. Проблемът с връщането на Димитър Главчев в Сметната палата възниквал не от това, че е служебен премиер, а външен министър, каза той.

А председателят на НС е последният възможен избор, ако другите не сработят, смята Василев.

Асен Василев коментира още, че не е прецедент президентът да не издаде указ за назначаването на някого и даде за пример случилото се по време на клетвата на новите конституционни съдии, когато Росен Плевнелиев напусна залата и така бойкотира Венета Марковска.

"Калин Стоянов се превърна в човек на Пеевски в момента, в който преби хората и се видя кой го защитава", заяви Асен Василев, припомняйки протестите срещу избора на ръководство на футболния съюз.

"Можете да си смените мнението на един човек, когато го видите в действие и е бил на поста", мотивира се Василев за промяната на отношението на ПП-ДБ към Калин Стоянов.

"Не ни е създал президентът, всъщност ПП ни създаде Слави Трифонов, който отказа да прави правителство преди 3 години", каза още Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от Общество
Възможността Калин Стоянов да остане министър е изчерпана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
5
 
! Отговори
Така е преди 3 седмици
До 59. Разбира се, че Денков подаде оставка - такава беше Уговорката с ГЕРБ за Ротационно Правителство и ПП-ДБ си удържаха на Мъжката Дума!!! Но ГЕРБ излязоха една лъжлива подла Шайка!!! Искаха да променят условията, не се съобразяваха с ПП-ДБ, а козируваха на Пеевски!
46
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 55 "Така е в почти цяла Европа!" - е и? Правителство с вот на недоверие, което може безконтролно да дарява милиарди месеци наред, като в Холандия ли искаш? Аман от европеидни неграмотни про'с'таци!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никаква криза няма! Никаква! Има ли президент? - Има! Има ли шеф на парламента ? - Има! Има ли министър-председател? - Има! Спекуланти и болни мозъци си мислят, че могат да ловят шарани в мътната вода. На повечето от хората не им пука, гледат си работата и си живеят живота. И най-важното - вече мнозинството от тях знаят, че могат да си оправят живота без да зависят от държавата и негодниците, които напират да я управляват.Тези хора са 70%, тия дето не ходят да гласуват за едни и същи некадърници
44
3
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 седмици
До 55. Тъna идея и не върви за България. Значи правителството, което се е провалило и е свалено да продължи да управлява, че и да прави изборите?????
43
6
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 3 седмици
Денков подаде оставка три дни преди ротацията. Никой не е свалял кабинета Денков. Ники сам си свали кабинета.
42
5
 
11
 
! Отговори
Ехх кокоре, кокоре преди 3 седмици
Слави ви създаде, Слави ви свали от власт и Слави ще ви закрие.
41
4
 
6
 
! Отговори
Гербер преди 3 седмици
До 45. Глу.пак променлив, ГЕРБ просто не искаха да съставят КАКВОТО и да е правителство, само за да го има (а можеха). Защото не са безмерно алчни за власт и нагли като променкаджиите. А те като съставяха Франкенщайн правителство колко изкараха бе, шушляк скапан? И какво свършиха?
40
3
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 3 седмици
До АнонименХаха. Сигурно Асена се се препознала в Луи.???
39
7
 
3
 
! Отговори
Прав е Асен Василев преди 3 седмици
В първоначалната Идея за промени на Конституцията за Служебно правителство е било заложено Редовното Правителство да бъде преназначавано като Служебно с Указ на Президента. Така е в почти цяла Европа! Но от ГЕРБ и ДПС не са се съгласили! Тогава се е преминало към втория вариант, който е сегашния. Трябвало е да се изработи Закон за Служебното правителство, но ... ПП-ДБ не са очаквали, че ДПС-ГЕРБ ще тръгнат веднага да свалят правителството и ще ни хвърлят в поредните избори, едва 2 месеца, след като Конституционните промени са били приети!
38
3
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 3 седмици
До колкото си спомням в този парламент само ГЕРБ предложиха кабинет. ПП-ДБ подвиха опашка и върнаха празна папка.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е то добре,че Славчо не създаде правителство,че като му знаем капацитета,досега да е предизвикал гражданска война.
36
3
 
3
 
! Отговори
Пациент преди 3 седмици
Как е пациента, който се мислеше за Иван Асен II?По-добре е, сега се мисли за Иван-Асен I.
35
4
 
5
 
! Отговори
коментар преди 3 седмици
Тъй, тъй кокорчо, сега няма Луи14-и, има други двама Луи 15-и и Луи-16-и или преведено на нашенски език Боко и Шишо!
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Минаха 24 часа, а Калинчо не е подал оставка. Шиши не му дава! А какви времена бяха. Баце само като ги погледнеше накриво и веднага вадеха предварително написаните оставки. Лошо е да ти се спихне харизмата и доскорошните ти слуги да се ослушват, да се озъртат какво ще каже шефът на Новото начало, новият началник - глиган Дебелян!
33
4
 
8
 
! Отговори
Червената шапчица преди 3 седмици
Асене, защо са ти толкова големи очите?
32
6
 
8
 
! Отговори
vs преди 3 седмици
Не ми е ясно как изкарвате тия 15 %! Толкова пъти се Ycраxте, че вече не си спомням броя им! Би трябвало, в следващия парламент (при 28 %активност и ако не ви е срам), да имате към 4,3 %, за да мога все пак отвреме-навреме да ти слушам тъпотиите на теб, и словестана диария на приятелчето ти киро.
31
5
 
12
 
! Отговори
До 36 преди 3 седмици
Киро в записа казва, че реално са имали 7% , но с ала-бала с президента са оправили дереджето.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 27 Създателят им помага
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
какво стана с албанскиа завод за електромобили,дадохте му пари и гола поляна ,а той ви ги прехвърли по офшорните сметки,7-те моста по Дунав къде са?лъжете,ама....
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега ще излезе Слави и ще оправи Асен по фейса. ХА-ХА ХА ХА Ще го затапи като пробит кораб с корк.